Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Aziz Aslan

GÖREV BİLİNCİ

Osmanlıların ilk Şeyhülislamı Molla Fenari, Şeyhülislam olmadan önce Bursa kadısı idi. Onun kadılığı sırasında bir adam pazardan bir at satın alır. Fakat alışverişin hemen arkasından atın hasta olduğunu fark eder. Geri vermesi gerekir, ama satın aldığı adam zorluk çıkartır ve atın hastalığını kabul etmez diye, önce kadıya gidip resmi kanaldan işi sağlama bağlamak ister.
Mahkemeye gittiğinde kadı Molla Fenari’yi yerinde bulamaz. İşini ertesi güne bırakır. Fakat at o gece ölür. Adam ertesi gün olanları kadıya anlatır, mağdur olduğunu, ne yapması gerektiğini sorar.
Molla Fenari:
-Senin zararını ben ödeyeceğim, der.
Adam hayretle kadıya bakar,
-Niçin siz ödeyeceksiniz, konuyla hiçbir ilginiz ve suçunuz yok ki, der.
Molla Fenari:
-Evet öyle görünüyor, ama aslında benimde suçum büyük. Eğer sen dün makamıma geldiğinde ben yerimde olsaydım, olaya müdahale eder, atı verdirir, paranı iade ettirirdim. At sahibinin elinde ölmüş olurdu. Bu imkan şimdi yok olmuştur. Senin zararına benim makamımda bulunmamam sebep olduğu için zararını ben ödeyeceğim, der ve öder.
Değerli dostlar; bazı makamların yükü çok ağırdır. Sosyal hayatından ve özel hayatından fedakarlık yapman gerekir. Bu ağır yükün altından kalkabilmek ve o makamın hakkını verip, adaletle yürütebilmek her babayiğidin harcı değildir.
Belirtmiş olduğumuz anlayışı günümüz idarecilerinde bulmanın çok zor olduğunu biliyorum. Hepimizin hakkımız, emeğimiz boşa gitmesin diye sıkça farklı olaylarla ilgili adalet aradığımız oluyor. Ama yine de sorumluluğunun ve vebalinin bilincinde olanların çoğalması için canı gönülden dua etmeliyiz.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER