DOLAR 23,3752 0.48%
EURO 25,3868 1.42%
ALTIN 1.461,370,74
BITCOIN 6183120,10%
Afyonkarahisar
20°

AÇIK

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

HARİTA ÜZERİNDE ‘AFYONKARAHİSAR’

ABONE OL
5 Mayıs 2018 12:35
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Afyonkarahisar haritasını elinize alıp şöyle uzun uzadıya incelediniz mi hiç? Biz biraz inceledik, inceleyenlerden de dinledik. Şöyle anlatalım:
Ege Bölgesi sınırları içinde yer alan Afyonkarahisar, bu bölgenin iç kesiminde yer alır ve kuzeyde Eskişehir, kuzeybatıda Kütahya, doğuda Konya, batıda Uşak, güneyde Isparta ve güneybatıda Denizli illeri ile çevrelenmiştir.
Toplam yüzölçümü 13.927 km² olan Afyonkarahisar ili coğrafi açıdan Türkiye’nin önemli bir geçiş bölgesinde yer almaktadır ve Afyon aracılığıyla İzmir, Antalya ve İstanbul gibi büyük şehirlerin diğer şehirler ve iç bölgelerle bağlantısını sağlamaktadır.
Genel olarak şehir dağlık alanlar arasında yer alan ovalardan oluşmaktadır ama yer yer akarsu vadileri ile yarılmış platolar da mevcuttur. İl sınırlarının doğu ve kuzeydoğusunda Emir Dağları, güneydoğusunda Karakuş ve Sultan Dağları, batısında Ahır Dağları yer almaktadır. Afyon Ovası, Sincanlı Ovası, Sandıklı Ovası, Çöl Ovası ve Şuhut Ovası önemli ovalarıdır.

Merkez ilçe ile birlikte toplam 18 ilçeye sahip olan ilimizin yüzölçümü bakımından en büyük ilçesi kuzeydoğuda yer alan Emirdağ ilçesidir. Merkez ilçeye en yakın içleri İscehisar, Çay, Çobanlar, Sinanpaşa, Şuhut ve İhsaniye oluştururken en uzak ilçelerimiz Acıgöl çevresinde yer alan Dazkırı ve Başmakçı’dır. Eber, Karakuyu ve Karamık gölleri tamamı, Akşehir Gölü’nün bir kısmı ve Acıgöl’ün büyük bir kısmı il sınırları içinde yer alır.
AFYONKARAHİSAR’A ULAŞIM
Afyonkarahisar Ege Bölgesi’nin iç kesimlerinde kara ve demiryollarının kesiştiği kavşak bölgesinde yer aldığı için ulaşım oldukça kolaydır. Ankara-Antalya, İstanbul-Antalya, İzmir- Ankara, İzmir- Doğu Anadolu, İzmir- Güneydoğu Anadolu, İzmir-Doğu Karadeniz, Bursa- Güneydoğu Anadolu, Ankara-Kuşadası, Ankara-Didim, Ankara-Aydın, Denizli-İstanbul otobüs seferleri Afyonkarahisar üzerinden sağlanmaktadır.
Demiryolu ulaşımı da çok rahat bir şekilde kullanılabilir. Pamukkale Ekspresi (İstanbul-Denizli), Meram Ekspresi (İstanbul- Konya), İç Anadolu Mavi Ekspresi (İstanbul-Adana) ile hergün, Toros Ekspresi ( İstanbul-Gaziantep) ile Salı, Perşembe, Pazar günleri Afyonkarahisar’a seyahat etmek mümkündür.
Afyonkarahisar’da askeri hava alanı olmasına rağmen sivil hava alanı yoktur. En yakın havaalanı Kütahya Zafer havalanıdır, araçla yarım saatte şehir merkezine ulaşılabilir. Uşak Havalimanı ve Isparta Havalimanı da özel araç ile 1.5 saat uzaklıktadır.
AFYONKARAHİSAR ADI
Afyonkarahisar ili adını şehrin eski yerleşim bölgesinde tüm heybet ve ihtişamıyla yükselen Karahisar Kalesi’nden ve antik Synnada (Şuhut) şehrinin paralarında da karşılaşılan ve günümüzde de şehrin simgesi olan haşhaştan (Opium/Afyon) almıştır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.