Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Hava kirliliği ve Keltepe – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 14 Kasım 2014 Cuma 02:00:00
  Kış geldi, şehrin en önemli sorunlarından birisi olan hava kirliliği yeniden gündemde.
2014-2015 kış sezonu Mahalli Çevre Kurulu kararlarında, önceki sezonlardan farklı olarak il merkezinde yerli kömürde karbondioksit oranı yüzde 2’den yüzde 1.2’ye düşürülürken kalori 4 bin 800 kCal/kg’dan 5 bin 300 kCal/kg’e çıkarıldı. Mahalli Çevre Kurulu’nda yeni kararların önemi enine boyuna tartışıldı ve mahrukatçılar, alınan kararlarda Valilik ve Belediye’nin yanlarında olduğunu ve hava kirliliğinin önlenmesini kendilerinin de çok istediklerini belirttiler.
Mahrukatçılar kaçak kömür satışının kendi kazançlarına da engel olduğunu belirterek bunun önüne geçmek için denetimlerin daha da sıklaşması isteğinde bulundular.
Böyle yazdı yerel gazeteler yeni dönemin önlemlerini…
Hemen hemen her kış dönemi öncesinde okuruz aynı haberleri gazetelerde. Ama maalesef hava kirliliğiyle mücadelede aldığımız mesafe tartışılır. Yıllardır AFJET’teki genişlemeye, doğalgaz abone sayısındaki artışa rağmen Afyonkarahisarlılar kışın is ve duman solumaya devam ediyor.
Kömürcü esnafına bir sorun, işlerinin 2-3 yıl önce yüzde 50 oranında azaldığından dertlilerdi. Şimdi bu azalışın üzerine bir yüzde 50 daha eklendi. Yani kaba bir hesapla 3-4 yıl öncesine göre Afyon’da yüzde 80 daha az kömür satılıyor ve tüketiliyor. Senelerin kömürcüleri başka iş sahalarına kayıyor. Yeri yurdu kendinin olanlar “adres belli olsun” nevinden faaliyetini sürdürüyor.
Elbette 5-10 yıl öncesine göre olumlu manada gelişme var hava kirliliğinin azalması konusunda. Ama yetmiyor. 5 senede kömür tüketimi yüzde 80 oranında azılmış, AFJET genişlemiş, doğalgaz kullanan artmış ve biz hala hava kirilliğinden bahsediyorsak burada bir yanlışlık var demektir.
Çünkü Afyonkarahisar’ın coğrafi yapısı, hava kirliliğiyle mücadelede en büyük engel. Coğrafi olarak bir çanağın içinde yer alıyor Afyonkarahisar şehir merkezi.
Bu çanak yapı aşılmadıkça, Afyonkarahisar’ın üzerine çöken dumanın, isin dağılması için bir sirkülasyon sağlanmadığı müddetçe, her sene aynı tartışmaları yaşamaya devam edeceğe benzeriz.
Yıllardır halk arasında konuşulan, ama yetkililerimizin bir türlü ikna olmadıkları “Keltepe’yi yarıp, hem şehir merkeziyle Erkmen bölgesini alternatif-geniş bir yolla bağlayıp, hem de oradan açılacak bir baca ile kent merkezindeki hava sirkülasyonunun sağlanacağı” projesini bir kez daha hatırlatıyoruz. Daire müdürlerimizin “proje” aradıkları bu günlerde belki bir el atan olur bu fikre umuduyla…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti