Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Hem kolej, hem teknik lise

Murat Arısoy 5 Haziran 2014 Perşembe 03:00:00
  Fark ettiniz mi? Afyonkarahisar’da alışılmışın dışında bir okul açılıyor. “Teknik kolej” ünvanını taşıyan bu okul, nasıl hem teknik lise, hem de kolej niteliklerine sahip olacak? Proje düşünüldüğü gibi uygulanırsa, Afyonkarahisar iş hayatında önemli bir merkez hâline gelecek. Çünkü o okuldan mezun olanların hem bilgisi, hem görgüsü olacak…
Bahsettiğim okul, Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan Rahmiye-Sare Palalı Teknik Koleji. Kolej’in en önemli özelliği, kayıt ve eğitim parası verilmeyecek olması. Veliler ve aileler, sadece öğrencilerin yemek ve servis ücretini ödeyecek. Özel kolej, fakat ücretsiz. Bu nasıl oluyor? Devlet, kamuya ait okula giden bir öğrencinin yıllık masrafını hesaplıyor. Ortaya çıkan maliyetin yaklaşık 1 buçuk katı kadar, bu teknik koleje destek veriyor. Burada hem devlet, hem de okul yönetimi fedakârlık yapıyor.
Bence ücretsiz bir kolej, kaymaklı ekmek kadayıfı gibi. Lise çağına gelen herkes, önkayıt yaptırabiliyor. Ancak okul, öğrenci kayıtları sırasında Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi Sınavı’nın sonuçlarına göre bir puan belirleyecek. Denilecek ki, “En az şu kadar puan alan öğrencinin kaydı yapılacaktır.” Mecburi bir eleme sistemi.
Rahmiye-Sare Palalı Teknik Koleji’nde yabancı dil olarak İngilizce verilecek. Bununla birlikte İngilizce kadar ağırlıklı olmasa da Almanca da öğrencilere uygulanacak müfredatta yer alacak. Öğrenci, bir dili iyi bir şekilde; ikinci dili ise en az iletişim kuracak düzeyde öğrenecek.
Rahmiye Sare Palalı Teknik Koleji’nin bir başka önemli farklılığı ise Afyon’un büyük işletmeleriyle yapılan anlaşmalar. Bu Kolej’deki öğrencinin staj yapabilmesi, lisenin ardından çalışabilmesi için Afyonkarahisar’ın önde gelen gıda ve makine işletmeleriyle protokoller imzalandı. Böylece öğrenci, okulda öğrendiklerini hayatta uygulayabilecek. İlerleyen dönemde, şartlar uygun olursa, okulda çeşitli projeler de gündeme gelecek. Bu projelerde öne çıkan öğrencilerin kariyerleri daha parlak olacak.
“Teknik kolej” sıfatının bir yönü de öğrencilerin üniversite sınavlarına hazırlanması. Öğrenciler hafta içi zorunlu müfredat derslere girecek; cumartesi günü ise bir dershane titizliğinde üniversiteye hazırlanacaklar. Teknik Kolej’den mühendisler de çıkacak.
Rahmiye-Sare Palalı Teknik Koleji, Afyonkarahisar için önemli bir kazanım olacak. Bu okulun açılmasında emeği geçenlere teşekkür etmek gerekir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER