Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

HER İNSANIN BİR ŞEYTANI VARDIR

Herkes için bir şeytan vardır. Peygamber Efendimiz bu konuda:
“Sizlerden her birinizin üzerine musallat olan bir şeytan vardır, buyurdu. Sahabeden biri: Ya Rasûlüllah size de musallat olan şeytan var mıdır? Diye sordu.
Peygamber Efendimiz:
-Evet, bana da musallat olan şeytan vardır. Allahü Teâlâ bana inayet buyurduğu cihetle benim elimden Müslüman oldu, buyurdu.
İşte bu sebepledir ki; büyük âlimler dâhil, hiçbir kimse şeytanın şer ve vesvesesinden kurtulmuş değildir. Her hiddet ve şiddet anında şeytan Mümine daha çok yaklaşır ve helake sürüklemek ister. Kalbine bin bir türlü vesvese sokar. O anda Müminin üzerine düşen vazife, Eûzü ile Allah’a sığınmaktır.
Bir gün Peygamber Efendimizin huzuruna iki kişi birbirlerine çok fena halde kızmış, nerede ise kavga edecek halde geldiler. Peygamber Efendimiz:
“Ben bir kelime biliyorum ki; bu kimseler bu mübarek kelimeleri söyleseler; ikisininde öfke ve şiddeti kaybolur. O kelime; Eûzübillâhimineşşeytanirracîm’dir.” buyurdu.
Müfessirler Nas suresindeki “O sinsi vesvesecinin (Hannas’ın) şerrinden Allah’a sığınırım” âyetinin tefsirini yaparken, demişlerdir ki:
“Hannâs, insanın gönlüne tasalludu olan şeytandır. O (Şeytan), bir kimse Allah’ı zikredince sıkılır ve üzülür. Toplanıp o insandan uzaklaşır; vesvesesini sonraya bırakır. O kimse Allah’ü Teâlayı anmadığı zaman; şeytan yayılır, fırsatı ganimet bilir, sevinir ve o kimsenin gönlüne vesvesesini sokar ve o kimseyi şaşırtır.”
Mukatil hazretleri de şöyle buyurur:
“Hannâs, insanın gönlüne asılmış hınzır (domuz) şeklinde bir şeytandır. İnsanın vücudunda kan gibi dolaşır. Onu Allahü Teâla insanın gönlüne musallat kılmıştır. Nitekim insan Allahü Teâlâ’yı unutursa; Hannas onun gönlüne vesvese sokar. Hatta onun gönlünü hortumuyla yutar. Mümin Allahü Teâlâ’yı anınca onun gönlünden çekilir, gider.
Elmalılı Hamdi Yazır da şöyle demiştir:
“Hannâs”, geriletici veya sindirici demek olur. Şeytan ve şehvetler hakkında bu da doğrudur. Çünkü bunlar vesveseleriyle insanı geriletir, insanlık rûhunu hak yolunda ilerlemekten alıkoyar. Akıl ve fikrini çelerek sabır ve metanetini, azim ve irâdesini kırarak imân ve şeksiz ilimden, güzel ameller için mücahededen çekindirir, sırf hayvanî, fanî zevklere ve yanlış yollarla türlü hilelere, aldatışlara sevk ederek geriletir, aşağılatarak ve soysuzlaştırarak fânî hayatta çürütüp bitirmek ister. Allah anıldıkça, hak korkusu göründükçe geriler, siner, fırsat buldukça döner, yüz buldukça şımarır, musallat oldukça olur, musallat olduğunu da düğümlere üfleye üfleye vehimler ve hayâller içinde sindire sindire alçaltır ve adı kötüye çıkmış eder bırakır. Bu mânâ itibarıyla da yine sinsi diye tercemesi uygun olur.” (Elmalılı Nas suresi tefsiri)
İkrime (r.) da şöyle buyuruyor:
“Şeytanın erkekte vesvese yeri erkeğin gönlü ve gözleridir. Kadında vesvese yeri (kadın ile) karşılaşınca gözleri, ona yaklaştıkça arkasıdır.”

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER