Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

İlçelere bakalım

Bu haftayı doğal olarak seçim gündemiyle geçirdik. Bugün de müsaadenizle il genelinde seçim sonuçlarına kısaca göz atalım.
Afyonkarahisar’ın 17 ilçesinden Dinar, Çobanlar ve Sultandağı dışında tüm ilçe belediyelerinde yönetim yenilendi. İlçeler bazında seçim tablosuna bakıldığında AK Parti’nin merkez ilçeyi kazanarak haklı bir gurur yaşadığını rahatça görüyoruz. Ancak diğer ilçelere doğru yöneldiğimizde AK Parti için çok da sevindirici bir tablo ile karşılaşamıyoruz. 2009’da Afyonkarahisar’daki 17 ilçeden 10’unu kazanan AK Parti bu seçimlerde 7 ilçe belediyesini kazanabildi. AK Parti elindeki 3 ilçe belediyesini kaybetti. Ayrıca Emirdağ başta olmak üzere Çay, Bayat, Evciler, Kızılören ve İhsaniye gibi ilçeleri de diğer partilere bıraktı. Bunların yerine yeni ilçeler kazandı.
Daha önce MHP’li Belediye başkanlarının yönetimi altındaki Sandıklı, Bolvadin ve Hocalar Belediyeleri’nde artık AK Parti yönetimi hakim. Ama bu üç ilçe kaybedilen ilçelerin yerini tutar mı, tartışılır.
Merkez ilçedeki belde belediyelerine bakıldığında AK Parti’nin ağırlığı hissediliyor. Merkez beldelerinin büyük bir çoğunluğunda AK Parti kendini gösteriyor.
***
Seçimin Afyonkarahisar’daki ikinci partisi olan MHP’ye bakıldığında 2009 seçimlerinde 5 olan MHP’li ilçe belediyesi sayısının 6’ya çıktığı görülüyor. Oy rakamı ise 70 binlerden 130 binlere yükselmiş MHP’nin.
Seçimlerden önce Merkez dahil 10 ilçeyi kazanma hedefinde ilerlemeye çalışan MHP’de en büyük moral bozukluğu Afyon Merkez’de yaşanırken, Sandıklı, Bolvadin ve Hocalar belediyelerinin AK Parti’ye kaptırılışı da yine aynı oranda moral bozkluğu yaşattı denilebilir. MHP bu ilçelerde yaşadığı yıkımı Emirdağ, Çay ve İhsaniye’yi kazanmanın sevinci ile unutmaya çalışıyor.
MHP ilçeler bazında en büyük sürprizi Başmakçı ile yaşadı denilebilir. Çünkü, Başmakçı’da MHP seçim öncesinde hep 3. sırada anılıyordu. Sandıklar açıldığında kazanan ekibin MHP olduğu görüldü.
***
Seçimin bir başka iddialı partisi olan CHP ise 2 olan ilçe belediyesi sayısını 4’e yükseltti. Seçim sürecinde iddialı bir çalışma ortaya koyan, Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile birlikte Afyonkarahisar’ın tamamına ulaşmaya çalışan CHP yönetimi merkezde yaşadığı hüznü, kazandığı ilçe belediyeleri ile dağıtmaya çalışıyor. Buna ilaveten 3 ilçede az farkla başkanlığı kaybetmiş olmanın burukluğu da yok değil CHP’de. Bu burukluk aynı zamanda gelecek için de umut doğuruyor diyebiliriz.
***
Sonuç itibariyle ilçelerdeki duruma bakıldığında seçimin 3 iddialı partisi için de “tam anlamıyla hezimet” ya da “tam manasıyla zafer” denilebilecek bir sonuç çıkmadı sandıklardan.
Tüm partiler için hem hüzün, hem sevinç, hem de gelecek açısından umut ve hırs söz konusu.
İlçelerdeki bu karnelerin partilerin il yönetimlerine, genel merkez kararlarına nasıl yansıyacağını hep birlikte göreceğiz zaman içerisinde…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti