Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İLMİN KALKMASI KIYAMET ALAMETLERİNDENDİR

Kur’an-ı Kerim’de El Hadid suresi 27. ayette Hıristiyanlar dinde yeri oymadığı halde “ …Üzerlerine gerekli kılmadığımız halde Allah’ın rızasına erişmek için, ruhbaniyeti din adına icat edip ortaya çıkardılar…” O’na ( Hz İsa’ya ) inanan rahipler ve din adamları ile rahibeler, Allah tarafından kendilerine farz kılınmadığı halde, dinde bir bid’ad meydana getirerek ilahi hoşnutluğa erişmek için dağ eteklerinde, mağaralarda, sarp yerlerde, tenha semtlerde fitneden uzak kalıp sabırla Hakk’a ibadeti gerekli gördüler ve bunu bir ibadet yolu ve çeşidi olarak ortaya koydular. Bununla beraber çoğu sözü edilen ruhbaniyete riayet etmedi de ilahi ölçüleri aştılar: Allah adına günahları affedebileceklerini ilan ettiler; üç ilah inancını uydurdular. İncilde geleceği haber verilen Son Peygamber Muhammed’e inanmadılar ve İncil’in o belgelerini kısmen değiştirip kendilerine göre farklı bir yorum ortaya koydular. İsa Peygamberin ibadet şeklini değiştirdiler. Namaz ve zekât ile emrolundukları halde bu iki ibadeti terk ettiler, çok değişik bir ibadet şekli ihdas edip ölçüyü kaçırdılar. İçlerinden pek azı İsa Peygamberin (s.) tavsiyelerine uyup son peygamberi tasdik etti. Çoğu ise yanlış bir akide tutturarak din ve ahlak sınırlarını aştılar. Dini ayinlere şarap içmeye yöneldiler; kadın erkek karışık bir halde ibadet etmeyi tercih ettiler. “ (C.Yıldırım, İlmin Işığında Asrın Kur’an Tefsiri)
Peygamberimiz “İlmin kalkması kıyamet alametlerindendir” buyuruyor. Âlimlerin yetişmemesi, ilmin unutulması, insanların ilimleri ile amil olmamaları bir çeşit kıyamet demek olan değerler ve mefhumlar kargaşasını beraberinde getirecek, dünyanın düzeni, insanların aralarındaki münasebetleri bozulacaktır. Hazret-i Rasûlüllah bunu şöyle izah ediyor: “İlmin kalkması ilim adamı yetişmemesindendir”… “Allah ilmi insanların kafasından söküp atacak değildir. İlmin kalkması, ilim adamlarının ortadan çekilmesi ile vaki olacak, ortada âlim kalmayınca halka cahiller önderlik edeceklerdir”… Onun içindir ki “İlmin esirgenmesi helal olmaz” buyrulmuştur. İşte, aziz okuyucularım, dalalet, sapıklık, ilmin esirgenmesi, ilim adamlarının ortadan çekilmesi ve insanların kaderinin cahillerin eline geçmesi ile başlar! Ve bun insanların kaderi maalesef, cahillerin, riyakârların, dünyanın ve paranın esiri olanların elindedir.
Allah Resulü Sallallahu Aleyhi Vesellem Buyurdu:
“Gerçek alim, insanlara, Allah’ın rahmetinden ümit kestirmeyen, azabından emin kılmayan, Allah’ın haramlarına izin vermeyen kişidir. İçinde ilim bulunmayan ibadette hayır yoktur. İçinde düşünme olmayan okumada da hayır yoktur.” (Ali radıyallahu anh. Dârimî.)
“Ve men ahsenu kavlen mimmen deâ ilâllâhi ve amile sâlihan ve kâle innenî minel muslimîn(muslimîne).”
“(İnsanları ibadet ve itaat için) Allah’a çağıran, Salih amal işleyen (Söylediğini önce kendisi yapan) ve “Şüphesiz ben Müslümanlardanım” diyen kimseden daha güzel sözlü (olan) kimdir?” (41/Fussilet-33)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER