Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

IŞİD Afyon’u vurdu – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 21 Haziran 2014 Cumartesi 03:00:00
  Afyonkarahisar ekonomisinin bel kemiklerinden birisi bugünlerde alarm veriyor. Hem de kırmızı alarm. Irak’ta yaşanan savaş Afyonkarahisar ekonomisini derinden etkiliyor, çünkü Irak’a yumurta ihracatımız durma noktasında. Milyonlarca yumurta birikti, Irak’a sevkiyatı bekliyor. Tavuklar boş durmuyor, yumurta üretimi devam ediyor. Üreticiler kara kara ne yapacağını düşünüyor.
Yumurta üretiminde ve ihracatında Afyonkarahisar birinci sırada. 12 milyon yumurta tavuğu var Afyonkarahisar’da. Önceki yıllarda yumurta ihracatından yıllık 110 milyon dolar giriyordu Afyonkarahisar ekonomisine. Afyonkarahisar’ın 2014 yılı Mayıs ayı ihracat rakamlarına bakıldığında durumun ciddiyetini anlamak mümkün. ATSO tarafından yapılan açıklamalarda ilimizin Mayıs ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 oranında artarak 32 milyon 402 bin dolara ulaştığı dile getirilmişti.
2014 yılı Mayıs ayında ilimizden 74 tane ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş, Türkiye sıralamasında Afyonkarahisar 32 milyon 402 bin dolar ihracat ile 29’uncu sırada yer almıştı.
2014 yılı Mayıs ayı içerisinde ilimizden 74 tane ülkeye ihracat gerçekleşirken Irak bu ülkelerin yine en başında gelmişti. 8 milyon 440 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğimiz Irak’ı, Çin Halk Cumhuriyeti 4 milyon 299 bin dolar ihracat ile takip etmekteydi. Sektörler açısında Mayıs ayında çoğunluğu Mermer olan Maden ve Metaller Sektörü 18 milyon 856 bin dolar ihracat ile 1’inci sırada yer almış, bu sektörü 8 milyon 455 bin dolar ile Yumurta İhracatı ve 1 milyon 479 bin dolar ile Demir ve Demir Dışı Metaller sektörü takip etmişti.
İhracaat rakamlarındaki bu artış trendi hepimizin yüzünü güldürüyor, Afyonkarahisar’ın Türkiye genelinde adını ak ediyordu.
Irak’taki IŞİD Krizi Afyonkarahisar’ı böylelikle en can alıcı noktasından vurmuş oldu.
Irak’ta yaşanan gelişmeler yüzünden Türkiye’den Irak’a yapılan yumurta ihracatı durma noktasına geldi. İhracaat firmaları Irak’a mal göndermek istese de hiçbir tırcının can güvenliği olmadığı gerekçesiyle Irak’a gitmek istemediği belirtiliyor. E, tırcılar da haklı tabii ki.
Yumurta ve beyaz et ihracatında Irak en iyi pazarlarımızdan birisi. Türkiye’den haftada 250 tır yumurta gidiyordu. Bunun yaklaşık 50 tırını Afyonkarahisarlı üreticiler dolduruyordu. Şimdi Irak’ın bir bölümünde resmen savaş var. Tüm dünyanın gözü bu bölgede.
Kuzey Irak’a kısmen yumurta gönderiliyor olsa da ülkenin diğer bölgelerine ihracat tamamen durmuş vaziyette. İhracaattaki azalma sektör açısından çok önemli. İhracatın bu şekilde duraklaması üreticileri olumsuz etkiliyor. Irak’a ihracatın tamamen durmasından endişe ediliyor.
Sektör temsilcileri sorunun devam etmesi halinde yumurtalık tavukların kesime gönderileceğine dikkat çekiyor. Bu durum ise ekonominin bel kemiklerinden birinin çökmesi, bir çok işletmenin yok olması ve Afyonkarahisar ekonomisinin genelinin de bu durumdan etkilenmesi anlamına geliyor.
Yumurta sektörünün şimdiki hedefi Basra Körfezi… Türk yumurtalarının Basra Körfezi yoluyla Irak’a gönderilmesinin yolları aranıyor. Bakalım bu çözüm yolu krizi bitirmeye yeterli olacak mı? İnşallah olur…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti