Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR

KARAHİSAR-I SÂHİB NÂM-I DİĞER AFYONRAHİSAR MEŞHURLARI

(Dünden Devamı)
Millî Mücadele sırasında Afyon’da Kuvvâ-yı Millîye ye hizmet eden ileri gelen pek çok sivili yahut askeri, casusluk suçlamasıyla esir almışlar, onları Cirit Kayalıkları önünde oluşturdukları esir kampında toplamışlardır. Bu esir alınanlar arasında Sırık Mehmet de vardır. Kendisi esir kampında evinde birkaç sabi çoğu ve genç hanımı çaresiz bir halde… Afyonkarahisar’da birkaç gün esir kampında kaldıktan sonra bu biçareler İzmir’e; buradan da bazıları Yunanistan’a götürülmüşlerdir. İşte bu olay sırasında trenle İzmir’e hayvan vagonlarıyla giderken, Yunan askerleri aralarında bir şeyler konuşarak Sırık Mehmet’e bakmışlar, ona elleriyle kafanı keseceğiz diye işaret etmişler. Sırık Mehmet lakabından da anlaşıldığı gibi uzun boylu, güçlü kuvvetli bir insan. Onlara şu zarif ama düşündürücü cevabı vermiş:
‘-O kafa bana lazım.’
Sırık Mehmet de esirler içerisinde. Önce İzmir’e götürülen masum biçare esirlerden bazıları orada kurşuna dizilerek şehit edilmişler. Şehitlik sırasının kendilerine geldiği sırada atlı bir haberci gelmiş, komutanına bir şeyler söylemiş. Önemli bir haber olmalı ki şehitlik sırasını bekleyen Gazi Seyid Sırık Mehmet ve bazı arkadaşları bu şekilde şehit olamamışlar. Her nasılsa İzmir’den bir yol bularak memlekete geri gelmişler12.
Daha önce yapıp hazırladığı bir miktar ‘Mes’ tabir edilen ayakkabıları, Afyonkarahisar’ın kurtuluş gününde (26 Ağustos 1922), şehre giren Türk askerinden ayağındaki yırtılmış çarık ayakkabısı olanlara ücretsiz giydirmiştir13.
(Devamı Yarın)

Sırık Mehmet Seçkin, uzun yıllar oğullarıyla birlikte yemenicilik mesleğini
devam ettirmiş, 25.02.1950 tarihinde vefat ederek Afyonkarahisar Kocatepe (Asri) Mezarlık, 15 pafta, 117 parsele defnolunmuştur14.

12 Bu olayı merhum oğulları manevi babamız Ahmet; kayın pederim Bekir, Ömer ve Osman Seçkin muhtelif tarihlerde anlatmışlardır.
13 M. Emin Seçkin, Babam Bekir Seçkin (Hayatı ve Hatıraları), basılmamış notları.
14 Afyonkarahisar Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti