Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Nihayet – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 6 Haziran 2014 Cuma 03:00:00
  2009 yılında ilk kez Kocatepe Gazetesi’nde gündeme geldikten sonra ülke gündemine oturan bir konunun, bugün Devlet politikası haline gelişinin mutluluğunu yaşıyoruz.
2009 yılıydı… Yıllarca, sanki bir krater gölüymüşçesine büyük bir çukur halinde bekleyen ve Karaman Mahallesi’ne yapılan, o zamanki ismiyle “Çok katlı otopark ve İş merkezi” inşaatının tamamlandığıyla ilgili haber Kocatepe Gazetesi’nin manşetinde yer almıştı.
Bu haber binanın bitirilmesinin mutluluğundan çok, dış cephesinde ithal granit mermer kullanılmasına tepki içeriyordu. “Mermer’in başkenti olan Afyonkarahisar’da kamu binalarının neden ithal mermerlerle kaplandığına anlam verilemediği dile getiriliyordu.
Bu haber uzun süre kamuoyunda tartışıldı, epey gündem oluştu.
Bu tartışmaların üzerinden kısa bir süre geçmişti, takvimler 2010 yılına dönmüştü.
Uydukent bölgesinde Başbakanlık Toplu Konut İdaresi tarafından yaptırılan büyük devlet hastanesi binasında da ithal çin granitleri kullanılacağı haberi yine Kocatepe tarafından Afyonkarahisar gündemine taşındı.
Afyonkarahisar’da yeni yapılan 400 yataklı devlet hastanesinin yaklaşık 30 bin metrekaresi Çin graniti ile kaplanacaktı.
Fransa Parlamentosu, ABD Temsilciler Meclisi ve Disneyland gibi birçok ünlü mekanda Türk mermeri kullanılırken, Türkiye’deki kamu kurum ve kuruşlarının ithal graniti tercih edişi yine kamuoyunda tepki oluşturmuştu.
Dönemin CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe’nin hastanede Afyon mermeri yerine neden Çin graniti kullanıldığına ilişkin TBMM’de verdiği yazılı önergesine dönemin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, mermerin hijyen açısından uzun vadede tercih edilmediği yönünde cevap verdi. Oysa granitin yaydığı radon gazı nedeniyle pek çok Avrupa ülkesinde bina içlerinde kullanılması yasaklanmış durumdaydı.
Mermerin başkenti olarak nitelendirilen ve sektörde yaklaşık 400 işletmenin faaliyet gösterdiği Afyonkarahisar’da mermer yerine ithal granitin kullanılmasına sektör temsilcileri de tepki gösterdi. Bu tepkiler başta Kocatepe olmak üzere yerel basında yer bulduktan sonra yaygın medyaya da taşındı.
Gerekli yasal düzenlemelerin yapılması için sektör temsilcileri devlet büyüklerinin kapısını aşındırdı.
Devam eden kamu projelerinde değişiklik yapılmayacağı, ancak bundan sonrası için yerli malı kullanımına özen gösterilmesi gerektiğiyle ilgili çabalar sonuç verdi. Başbakanlık tarafından yerli inşaat malzemelerinin kullanılması yönünde genelgeler yayınlandı.
Son olarak geçtiğimiz günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın “İthal granit sevdasına isyan ettiği” haberleri yaygın basında haber oldu. Bakan Yıldız ithal granit sevdasına isyan etti.
Gazetelerdeki haberlere göre Bakan Yıldız, kamu kurumlarına, “Cari açığın azaltılması için ihale şartnamelerine yerli mermer, granit ve traverten kullanılması için hüküm konulsun” ricasında bulundu. Yıldız, bakanlıklara ve 81 il valiliğine bir genelge yolladı. Yıldız, genelgesinde şu ifadelere yer verdi: “Kamu kurum ve kuruluşlarına yerli ürün kullanmalarında özen gösterilmesi hususunda Başbakanlığın 2011/13 sayılı genelgesi 6 Eylül 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Ancak uygulamada kamu binalarının inşaatında yaygın biçimde ithal mermer, granit ve benzeri maden ürünlerinin kullanıldığı görülmektedir. Kamu kurumlarının ihalelerin şartnamelerine yerli üretimi desteklemek, yerli sanayinin gelişmesini sağlamak ve cari açığın azaltılmasına katkı koymak amacıyla yerli üretim mermer, granit, traverten ve benzeri doğal taşların kullanımını mümkün kılacak hüküm koymalarını rica ederim. 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alımlarda öncelikli olarak Türkiye’de üretilen mermer ve granitlerin tercih edilmesini, yöneticilerin gereken hassasiyeti göstermelerini önemle rica ederim.”
***
Mermerin başkenti olan Afyonkarahisar başta olmak üzere, yurt genelinde bundan sonra kamu yatırımlarında yerli mermer kullanımıyla ilgili olarak 5 yıllık süreç sonunda gelinen nokta sevindiricidir.
Zararın neresinden dönülürse kar değil midir?

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER