Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ONLAR KADINLARA GEREKEN DEĞERİ VERİRLER

Muharrem Günay 17 Temmuz 2018 Salı 13:15:33
 

Mü’min erkeklerde bulunması gereken en önemli özelliklerden birisi de kadınlara değer vermektir. Yüce Allah (c) kâinatta her şeyi erkekli ve dişili olarak çift yaratmıştır. Evrende gördüğümüz her şeyin mutlaka bir de eşi vardır. Bütün canlılar âleminde her şeyin bir erkeği olduğu gibi bir de dişisi vardır. İnsanda aynı ilâhi kanun gereği bir erkek ve bir dişi olarak yaratılmıştır. Bu gerçeğe yüce kitabımızda şöyle işaret buyrulur:
“Yâ eyyühennâsü innâ halagnâküm min zekerin ve ünsâ..Ey insanlar muhakkak ki biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık..” (Hucurat suresi, 49/13)
“Vemin kulli şey-in ḣalaknâ zevceyni le’allekum teżekkerûn(e) Düşünüp ibret alasınız diye her şeyden (erkekli dişili) iki eş yarattık”. (Zariyat, 51/49) [krş. Zuhruf 43/12] (Erkek dişi, soğuk sıcak, artı eksi, elektron nötron, hayat ölüm, tatlı acı, karanlık aydınlık gibi).
“Vemin âyâtihi en ḣaleka lekum min enfusikum ezvâcen liteskunû ileyhâ vece’ale beynekum meveddeten verahme(ten)(c) inne fî żâlike leâyâtin likavmin yetefekkerûn(e) Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de O’nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır.” Rum 30/21
İslam toplumunda kadın sultandır.  Erkeğin başını tacıdır.  Anadır, abladır, bacıdır. Eştir, yârdır, sevgilidir, evdeştir. Türkçemizde en çok sevdiğimiz ve değer verdiğimiz şeylere ad olan sözcüklerin sonunda mutlaka “daş, deş” ekleri gelir. Arkadaş, dindaş, kandaş, soydaş, ülküdaş, yoldaş ve Türkçemizin en eski sözcüklerinden birisi olan “Evdeş” gibi.
İslam’da kadın günahların kaynağıdır, özellikle işlenen ilk günahın kaynağıdır gibi bir görüşe yer verilmez. Hz. Âdem ile Hz. Havva birlikte bir imtihana tabi tutulmuş, şeytan ikisini birden kandırmış ve yasak meyveden yemelerine ve birlikte ilk günahı işlemelerine sebep olmuştur Daha sonra da her ikisi hatalarını anlamış ve birlikte tövbe etmişlerdir. Kadın olsun, erkek olsun bütün insanlar günahsız doğarlar.
Yâ eyyühennâsü innâ halagnâküm min zekerin ve ünsâ.. Ey insanlar muhakkak ki biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık..” (Hucurat suresi, 49/13)
Yüce kitabımızdaki ayetlerde insanlığın atası olarak bir erkekten (Âdem’den) ve Adem’e bir eşten  (Havva’dan) söz edilmektedir. Yani yaratılan bir erkeğin, Âdem’in yanı başında bir de Havva var. Bir kadın var. Çünkü Âdem için Havva’sız bir hayat, hayat değildir. Çünkü Havva Âdem’i, Âdem de Havva’yı tamamlar. Ne Âdemsiz Havva ne de Havva’sız Âdem düşünülebilir. Birisi olmadan öbürü de bir hiçtir. Bunun içindir ki İslâm kesinlikle erkekle kadını ayrı düşünmez, ayrı düşünmediği gibi karşı karşıya da getirmez. Yüce dinimiz erkekle kadını karşı karşıya getirmediği gibi, kadın erkek eşitliği veya eşitsizliği gibi zırvaları gündeme getirmez ve konu da etmez. Çünkü dinimiz bu iki varlığı ayrı düşünmez. Bu ikisi bir varlıktır. Bu iki varlığı ayrı ayrı düşündüğünüz zaman, ayrı ayrı hiçbirisi bir değer ifade etmez.  Meselâ bin tane Âdem, Havvasız insan değildir. Yine bin tane Havva da Adem’siz insan değildir. Bu ikisini karşı karşıya getirmek yerine bu ikisini birlikte düşünmek zorundayız. Bu konuda Allah’ın Sevgili Rasûlü şöyle buyurdular:
“Kadını olmayan erkek miskindir/fakirdir!” Yanındakiler: “Çokça malı olsa da mı?” dediler. Rasûlullah: “Evet, çokça malı olsa da!” buyurdu. Sözlerine devamla: “Kocası olmayan kadın da miskînedir, miskînedir/fakirdir” buyurdular. Yanındakiler: “Çokça malı olsa da mı?” dediler. Peygamberimiz: “Evet kadının çok malı olsa da!” buyurdu.” (Kütüb-i Sitte, 15/515)
Kadın ve erkek elbette ki fiziksel anlamda birbirlerinden farklı yapılara sahiptirler. Ancak kadının fiziksel olarak, erkeğe oranla daha güçsüz olması, onun toplum içerisinde erkekten daha az değer görmesi için bir sebep değildir. Eğer kadınlar da erkekler gibi fiziki özelliklere sahip olsalardı. Erkekler tarafından sevilmez, ilgi çekmez ve duygudaşlık özelliklerini kaybederlerdi. Onların fiziki açıdan narin, ruhsal açıdan duygusal yaratılmış olmaları biz erkekler açısından dezavantaj değil ayrıca bir avantajdır.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER