Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

SIKINTI VAR MI, YOK MU?

Sezer Küçükkurt 10 Nisan 2018 Salı 14:19:19
 

ATSO (Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası) ile ATB (Afyonkarahisar Ticaret Borsası) seçimleri tamamlandı. Birlik içinde, büyük oranda tek liste ile eski yönetimler güven tazeledi ATSO VE ATB’de. Sırada ESOB (Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği)  var, orada da ikili bir çekişme yaşanıyor en başından beri. Çekişmenin sonucunun ne olacağını hep birlikte göreceğiz.
ESOB seçimlerinin ardından sırada Mahalli İdareler Seçimleri var. Eğer ki takvimde bir değişiklik yaşanmazsa Mart 2019’da Mahalli İdarelerin, yani Belediyelerin ve İl Genel Meclisleri’nin yeni yöneticileri belirlenecek sandık başında. Ve bunu takiben Cumhurbaşkanlığı seçimleri, Kasım 2019’da…
Seçim gündemlerine baktığımızda odaların, borsaların, belediyelerin, özel idarelerin bütçeleri çok iyi. Yatırımlar katbekat artıyor. Tüm rakamlar, tüm çalışmalar sevindirici boyutta.
Bunların hepsi sevindirici ama piyasaya yansıyan gelişmeler pek sevindirici görünmüyor.
Esnaf, sanatkar, tüccar, sanayici, çiftçi için hiç de kolay olmayan günlerin içerisinden geçiyoruz. Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ateş çemberi, bir çok cephede savaşıyor olmamızın etkileri piyasalarda görülüyor. Çarşı-pazar adeta alev alev. Ekonomik sıkıntı had safhada, gerilim var. Bu söylediklerimiz genellikle iş sahibi çevreler için geçerli. Ekonominin çarklarının dönmeyişinden herkes şikayetçi ama, bakıyorsunuz, hiç kimse de günlük yaşamından taviz vermiş değil.
Dinlediğinizde bakkal, kasap, manav, çalışan, işveren, perdeci, tuhafiyeci, pazarcı, ekmekçi, çorapçı, beyaz eşyacı, mobilyacı, yurt işletmecisi, lokantacı, şekerci, kafeci, emlakçı, vs, vs… Hepsi de şikayetçiler. Şikayetlerinin haklılık payı var mı, elbette var.
İşte gündem hep seçim olunca bu şikayetler insanların kendi aralarında dönüp dolaşıp kalıyor. Herkes bunu biliyor ama, çare var mı? Şimdilik yok.
Hükümet sıkıntıları aşma adına, gerilimi azaltma adına adımlar atmıyor değil. Bu adımların henüz pek yansıması olamadı. Bu sebepten dolayı “Seçimler bitse de geçim gündemine dönsek” fikrini serdeden sayısı oldukça fazla.
Ülke bunca sıkıntının içindeyken, resmen savaşta olduğumuz bu günlerde dişimizi sıkacağız, sıkıntılara göğsümüzü gereceğiz. Lakin, bu meselelerin de şimdikinden daha çok gündemde olması gerek. –Ki çözüm yolunda adımlar daha seri atılabilsin…

 

ZOR DENKLEMLER

 

Ekonomik rakamların kötülüğünden, piyasadaki gerilimden bahsediyoruz ama bazı rakamlar da bu söylenenlerin tam aksine işaret ediyor.
Bakın, Afyonkarahisar en çok ihracat yapan iller sıralamasında geçen yıla göre 4 basamak yükselerek 27. sırada yer almış. 2018 yılı ilk 3 ayında geçen yılın ilk 3 ayına göre ihracatımız %22.2 artışla 86.1 Milyon dolara ulaşmış.
Bir başka rakama bakalım: TÜİK verilerine göre Afyonkarahisar yollarında 218 bin 526 motorlu araç bulunuyor. Bunların 87 bini otomobil, 4 bin 836’sı minibüs, 1735’i otobüs, 33 bin 324’ü kamyonet, 9 bin 680’i kamyon, 38 bin 485’i motosiklet ve 42 bini traktör…
Her yerde sıkıntıdan, bunalımdan, ekonomik durumun kötüye gittiğinden bahsediliyor. Cep de delik, cepken de delik konuşulanlara bakarsanız. Ama rakamlara baktığınızda tablo tam tersine. Bu denklemi çözmek oldukça zor görülüyor. Araç sayılarındaki aynı denklem şehir içi trafik için de geçerli. Ekonomik sıkıntı kadar en fazla dert yandığımız şehiriçi trafik sorununun kaynağı da bu rakamlarda sanki.
Yollar aynı, hatta eskisinden daha dar. Şehrin merkezi aynı noktada. Araç sayısı giderek artıyor. Buna mukabil araçları park edecek yer ise giderek azalıyor.
Dedik ya, her iki konu da zor denklemler. Bu zor denklemleri çözenin, bu milletten istediğini alması ise hiç de zor değil…

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER