Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayrettin ÖZKILINÇ

TİYATRO ÜZERİNE SÖYLEŞİ

(Cumartesi’den Devam)
Cumartesi günü bu sütunlarda yayınlanan acizane genel görüşlerimin ışığında düşünecek olursak oynanan oyunlar hep vasat seviyededir. Finansör belediye, yönetmen, oyuncular, dekor, kostüm, aksesuar ışık hepsi de bir amatör topluluk için mükemmeldi. Adeta gelişmişliğimizin göstergesiydi; ancak eser seçimi üzerinde daha titiz davranılması kanaatindeyim. Bunun bir eser seçici kurul tarafından yapılması hem yönetmeni töhmet altından kurtaracak ve emekle yapılan bu uğraştan toplum yararına çok daha güzel eserler sergilenebilecektir.
Tercüme mi olsun, telif mi?
Ona o kurul karar vermeli; ancak benim arzum telif eserlerden yanadır. Burası bizim tiyatromuzdur. Bizim ocak başımızdır. Burada bizim kendi sorunlarımız tartışılmalıdır. Burada kendi dertlerimiz tartışılmalı, kendimize gülmeli, eğlenmeliyiz. Evet batıda da çok güzel eserler var ama; batının bizi ne hale getirdiği ortadadır. Geçmiş sezonda sergilenen yerli bir oyun “Yaşar ne yaşar, ne yaşamaz.” Bizden bir oyun. Yazılış gayesi toplumu bozuk düzenden başka bir düzen arayışına yönlendirmek olduğu halde şu an devir değişti, bu oyun çok rahat oynanır hale geldi. O rejim değişikliği tehlikesi kalkmıştır. Bizim zamanımızda ben o oyunu oynamaz ve oynatamazdım. Geçmiş dönemde her yönüyle mükemmel bir şekilde oynanmıştır. Bizden bir oyundur.
Tiyatro toplumdan bir kademe önde; ama ondan ayrılmadan seyredenlere bir şeyler kazandırmalıdır. Yerli oyunlar sergilerse yerli yazarlar da kazandıracaktır. Olanlara da şevk ve heyecan verecektir.
Seyirci sayısını artırmanın yanında en önemlisi o seyirciye verebildiği mesajlardır; çünkü yediden yetmişe herkesin gelebileceği bir terbiye mektebidir. Bu mektebin öğretmenleri yani yönetmeninden, oyuncusuna herkesin terbiyeli ve topluma örnek olmaları, şımarmamaları kendilerine değer kazandıracaktır. Bir de tiyatrocu aktualiteyi diri tutmalıdır. Basınla irtibatı kesmemelidir. Bir konuşmamda sayın valimize “tımarhanemize hoş geldiniz” dedim basın hep bunu yazdı. 27 Mart’ta iyi seyirler bol alkışlar. Saygılar sunarım.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER