Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

TÜRK GİBİ BAŞLIYORUZ, AMA… – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 28 Eylül 2017 Perşembe 13:39:54
 

Afyonkarahisar’ın tanıtımı adına neler yapılabileceği önde gelen gündem maddelerimizden şu ara…
Faydalı tartışmalar… Bu fikirler arasından mutlaka ve mutlaka Afyonkarahisar’ın tanıtımındaki eksikliklerin giderileceği çalışmalar belirlenecek, Afyonkarahisar’ın gelişiminde bu çalışmaların muhakkak katkısı olacaktır.
Bu fikirler ve çalışmalar arasında “Planlama eksikliği” öne çıkan konulardan birisi olarak görülmekte. Şehrimizin son 25 yıllık gündemine mesleğimiz gereği aklımız eriyor. Hemen hemen her dönem “planlama”nın önemine işaret edilmiş, ancak bu öneme yeterince uygun davranılamamıştır. Davranıldığında da güzel sonuçlar elde edilmiştir.
Yola çıkarken ayrı, yolda giderken ayrı planlarla hareket edildiğinde bugün şikayet ettiğimiz sonuçlara ulaşılmıştır ne yazık ki. Somut bir örnek vermek gerekirse bugün Karaman Mahallesi’nde bulunan Belediye hizmet binasının inşaatına aslında “katlı otopark projesi” olarak kalkışılmış, sonunda bugünkü hale gelinmiştir. Bölgedeki ve şehrin genelindeki otopark sıkıntısına bakın, zamanında yapılan planlamayı hatırlayın ve bugünkü sonucu görün. Planlandığı gibi iş bitirilebilse bugün belki birçok sorunu konuşmuyor olurduk, değil mi?
Şehrin imar düzeni de öyle. Cumhuriyet’in ilk yıllarında yapılan imar planıyla oluşan bölgelere bir bakın. Bir de sonrasındaki imar düzenine. Bir şey söylemeye gerek kalmaz.
Bu konudaki örnekler saymakla bitmez.
Sonuç itibariyle planlama yapmalı, yaptığımız planlara uymalıyız. Ki, verimli sonuçlar elde edebilelim.
Ama planlamayı da planlı yapmalıyız. Uzak geçmişte de, yakın geçmişte de Afyonkarahisar’da bir çok “planlama” yapıldı. Bunun için yeterince emek de harcandı, para da… Olmadı bir daha, olmadı bir daha yapıldı.
Sorun değil, bir daha, bir daha yapalım. Ama artık vatandaşın gözünde uyanan “Benim oğlum bina okur, döner, döner bir daha okur” imajına bir son verelim.
***
Özeleştiri yapmamız gereken bir başka özelliğimiz; başladığımız şevkle çalışmaları sürdüremememizdir. Hani bir söz vardır; “Türk gibi başla, Alman gibi sürdür, İngiliz gibi bitir” diye… İşte öyle; her işe heyecanla, şevkle, azimle başlıyoruz, ama maalesef o işi disiplinli, düzgün sürdürüp, kârlı ve başarılı bitirmeyi nedense beceremiyoruz.
Bugün yapılan toplantılara, ortaya sunulan görüşlere bu çerçeveden bakarsak iyi sonuçlar alabiliriz. Planlamamızı doğru yapmalı, o planlamaya sadık kalmalıyız. Ya da yapılan planlamaları yeniden ele almalıyız.
***
Afyonkarahisar Valisi Sayın Mustafa Tutulmaz FİRGKÜM Toplantısında ne diyor? “İşi aşa dönüştürememiş. Özellikle tanıtım konusunda” diyor. Sayın Vali, “İşi aşa dönüştürmemiz lazım ki bu çalışmalarımızın bir anlamı olsun. Bir taraftan tabii ki kültürel varlıklarımızı korumamız lazım, bunu nasıl yapabiliriz. Buna kafa yormamız lazım. Yani ayda bir ya da iki ayda biraraya geliyoruz. Ama bunu daha aktif nasıl yapabiliriz. Bunları şekillendirelim” diyor. Ne kadar haklılar, öyle değil mi? “Toplanalım, dağılalım, sonra bir daha toplanalım” imajını bozmakta fayda var.
Frig Vadisi konusunda yapılması gereken çok iş var. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun sayesinde bu işlerden birisi daha halledilmişe benziyor. Frig Vadisi’nin korunması, kollanması bugüne kadar devam eden büyük bir sorundu. Tarihi özelliği olan bir çok eser define avcılarının ya da “Vandal”ların gazabına uğramıştı yıllar içerisinde. Mevcut olanlar da defineciler ile Vandalların tehditi altında bulunuyordu. Şimdi Frig Vadisi bölgesi Tabiat Parkı ilan edildi. Böylece tarihi ve doğal varlıkların korunmasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın katkısı sağlanacak, defineciler istediği gibi cirit atamayacaklar. Vandallar binlerce yıllık eserlerin üzerine sprey boya ile ismini yazamayacaklar. İnşaAllah…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti