Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kemal DEMİRKIRKAN
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ÜMMETÇİLERDEN ANTİEMPERYALİST OLMAZ

Emperyalizm; “Bir devletin kendi sınırları dışında yaşayan halkların üzerinde denetim kurmak, diğer devletler aleyhine genişleyebilmek, onlara siyasal, ekonomik veya kültürel gücünü kabul ettirebilmek amacıyla giriştiği faaliyetler ve izlediği politikaya” verilen isim. Devletlerin varoluşla ortaya çıkan bir durum aslında. “İmparatorluk kurma eğilimi ve isteği emperyalizmin başlıca nedenini oluşturuyor.” 16. yüzyıla kadar, 16-19 yüzyıllar arası ve 20 yıl sonrası evrimi devam ediyor. Bugün anladığımız manada kullanımı sanayi devrimi sonrası 20. Yüzyılda başlıyor. Bu tanımlama içinde sol ve sosyalist ideolojiler hep emperyalizmin karşında durarak mazlumun ve ezilenin yanında yer almıştır. Çağımızda giderek daha fazla olmak kaydıyla hâlâ ezen-ezilen ülkeler ya da ezen-ezilen milletler görmeye devam ediyoruz.
***
Yakın tarihimizde kısa bir gezinti yapalım o zaman.
Dünyada sömürü düzenine ‘dur’ diyebilen, emperyalizme karşı en büyük başkaldırıyı ve sonunda zaferi kazanan ilk lider olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Bu zafer tüm dünya mazlum halklarına da örnek olmuştur. Ölümünün 100. Yılını Atatürk Yılı ilan eden de UNESCO “Uluslararası anlayış ve barış yolunda çaba harcamış üstün bir kişi, olağanüstü bir devrimci, sömürgecilik ve emperyalizme karşı savaşan ilk lider, insan haklarına saygılı, dünya barışının öncüsü, insanlar arasında hiçbir renk, din ırk ayrımı gözetmeyen eşsiz bir devlet adamı.” diye tanımlıyor ulu önderimizi. Atamızın iki büyük eserimden birisi dediği Cumhuriyet Halk Partisi de kuruluşundan bu yana antiemperyalist politikaları benimsemiş ezilen, mazlum insanların yanında yer almıştır.
Ne garipti ki bugüne kadar emperyalizm nedir bilmeyen, Atatürk’ün adını bile anmayanlar, İnönü’yü sürekli polemik konusu yapanlar bugünlerde antiemperyalist oldular, hatta CHP’yi yerli ve milli olmamakla, Amerikan çıkarlarını savunmakla suçluyorlar. Açıkçası 40 yıl düşünsem havuz medyasının ve iktidarın antiemperyalist olacağı aklıma gelmezdi
***
Amerika’nın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının ardından oluşan tepkilerin şimdilik ne kadar cılız olduğu ortada. Kudüs gibi dinlerin merkezi olan bir yere Dünya mirasına, Ortadoğu’nun Kilit Taşı’na müdahale edilmesine seslerini neden çıkartamıyorlar. Aslında Filistin halkının gerçek dostları muhafazakarlar değil, devrimciler olmuştur.
1967 yılında başlayan Arap-İsrail Savaşında basın açıklaması yapan devrimci gençler Arap ülkelerini desteklediklerini belirterek “Bu savaş Ortadoğu ülkelerinin değil, petrol sömürüsünü sürdürmek isteyen ve iki tarafa da silah satan emperyalistlerin lehinedir” diyerek Filistin halkına destek olmak için yola çıktılar.
Filistin bir sevdaydı onlar için, bir idealdi. Türkiye solundan binlerce genç 1970’lerde ve 80’lerde Filistin için savaştı; onlarcası bu dava uğruna can verdi. Filistin’e ilk gidenler arasında, 68 kuşağının önde gelen ismi Deniz Gezmiş de vardı. Filistin Kurtuluş Örgütü’nün askeri kanadı olan El Fetih kampına katılan Gezmiş’e El Fetih kimliği verilmişti.
***
Cumhuriyet tarihimizin önemli mihenk taşlarında birisi de emperyalist güçlerin etkisi altında olan Kıbrıs’tır. Kıbrıs bizim için sadece bir “dayanışma” başlığı olmanın ötesinde, global güçlerin emperyalist politikaları ile hesaplaşmak için bir mücadele konusudur. Daha Kıbrıs Harekatı gerçekleşmeden önce, temmuz ayının başında haşhaş ekimi serbest bırakıldığı için ABD, Türkiye’ye ambargo uygulama kararı almıştı. Üstüne bir de batının istemediği Kıbrıs Barış Harekatı eklenmiş, bu mücadelenin karşılığındaise Türk Halkı uzun yıllar ambargolara maruz kalmıştır. Ecevit, Kıbrıs Harekatı’yla emperyalizme öyle bir tokat attı ki; emperyalizm uşakları bugün bile hazmedemiyor.
Sonuç olarak emperyalizme karşı olmak bir ideoloji gerektirir. Siyasal İslamcılar, ümmetçiler, serbest piyasa ekonomisini savunanlar, Cumhuriyet ile sorunu olanlar, parlamenter sistemi yıkıp tek adam rejimini savunanlar antiemperyalist olamaz.
Son Söz; “En büyük düşman, düşmanların düşmanı, ne falan ne de filan milletler. Bilakis bu, adeta her tarafı kaplamış ve saltanat halinde bütün dünyaya hakim olan kapitalizm afeti ve onun çocuğu olan emperyalizmdir.”

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER