Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner

VATAN ŞAİRİ NAMIK KEMAL VE AFYON’DA MEDFUN ANNESİ

Hayriye Caner 1 Aralık 2018 Cumartesi 11:32:20
 

Bugün 1 Aralık… Bundan 130 yıl önce Türk edebiyatının büyük şairlerinden ve önemli fikir adamı Namık kemal vefat etmişti. Namık Kemal’in Afyonkarahisar ile bağı olduğunu pek çoğumuz bilmiyordur herhalde. Oysa Namık Kemal’in çocukluk yıllarından birazı Afyonkarahisar sokaklarında da geçmişti.
Vatan Şairi namıyla tanınan merhum Namık Kemal’in henüz 5 yaşlarında iken ailesiyle birlikte Afyonkarahisar’a geldiği tahmin ediliyor. Geliş sebepleri dedesi Abdüllatif Paşa’nın memuriyet görevi. Abdüllatif Paşa Miladi 1845 yılında henüz “paşa” değil, “efendi” iken Tırhala Sancağı Mal Müdürlüğü’nden Afyon Sancağı Muhassılığına tayin edilmiştir.
Bu bilgileri Afyonkarahisarlı merhum ilim adamı Edip Âli Bakı’nın “Namık Kemal Afyon’da” isimli araştırmalarından öğrenebiliyoruz bugün.
Vatan Şairi Namık Kemal’in muhterem annesi Fatma Zehra hanım bugün Mevlevi (Türbe) Camii’nin avlusunda yatmaktadır. Camiye giren herkes heman kapının yanındaki mezarında Fatma Zehra hanımı selamlayarak ibadetine yönelmektedir.
Mevlevi Camii bahçesinde medfun bulunan Fatma Zehra Hanım Afyon(karahisarı Sahip) yönetimine atanan Abdüllatif beyin kızıdır.
Abdüllatif bey Kütahya’ya paşa rütbesiyle vali olarak atanınca babasını ziyarete gelen kızı Fatma Zehra hanım, Mevlevi tekkesi yanındaki evlerinde hastalanır. Bir Ramazan gecesi vefat eder. Ertesi gün Türbe (Mevlevi Cami) giriş kapısı yanına gömülür. Abdüllatif paşa kızının mezar taşını dört parçalı olarak İstanbul’da yaptırır. Mezarına yerleştirir. Tekke 1874 ve 1902 yıllarında iki büyük yangın da harap olur. Mezar taşı antika olarak müzeye götürülür. Fatma Zehra hanım, Hürriyet Vatan şairi Namık Kemal’in annesi, müneccim başı, Mustafa asım beyin de eşidir. Annesi Mahdume hanım tarafından özenilerek yetiştirilmiştir. Eşi de aydın bir kişiliğe sahiptir.
Fatma Zehra hanım okuduğu kitapları sağlığında Mevlevi tekkesine bağışlanmasını ister. Ölümü ile kitaplık vakıf kaydı ile Tekkeye verilir. Ne yazıktır ki kitaplar yangınlarda kurtarılamamış ele geçen biri yazma diğeri basma iki kitap kalmış. Gedik Ahmet paşa kütüphanesine verilmiştir. Yazma kitap Feridüddin Ahtar’ın mantık’ül Tayr Farscadır. Fatma Zehra hanımın Arapca, Farsca bildiği anlaşılıyor
Namık Kemalin Mevlevi eğitimi aldığı, Mevlevi şeyhi Coşkun Dede’den sema öğrendiği görülüyor. Annesinin de Mevlana ve Sultan DİVANİ yaşamına, bilgi ve görgülerine hayran olduğu biliniyor. O kadar mütevazi ki, türbeye gömülmeyi değil eşiğini tercih ediyor.
Yazımızı Vatan Şairi Namık Kemal’in sözleri ile tamamlayalım. Şöyle diyor Namık Kemal:
Emellerimiz , fikirlerimiz ikbal’i vatandır.
Serhaddimize Kal’a bizim hak’i bendedir
***
Kan ile kefendir görünen Bayrağımızda
Can korkusu geçmez. Ovamızda dağımızda
Her köşede bir kahraman yatar toprağımızda
***
Top patlasın. Ateşleri etrafa saçılsın
O cennet kapısı can veren İhvana açılsın
Dünyada ne bulduk ki, ölümden kaçılsın

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti