Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kemal DEMİRKIRKAN

“YAPRAK DÖKER BİR YANIMIZ, BİR YANIMIZ BAHAR BAHÇE”

Dünkü seçim değerlendirmemde yer veremediğim ve önemsediğim önemli bir olay da “Kominist Başkan Maçoğlu”. Ovacık gibi küçük bir ilçede başlattığı tarımsal kalkınma modeli ile ülke gündeminde yer bulan Maçoğlu, Komünist Parti adayı olarak Tunceli Belediye başkanı seçildi. Maçoğlu hem çalışmalarıyla, hem sempatik tavırlarıyla, hem de ideolojik duruşuyla başka bir yönetim tarzının da mümkün olduğunu hepimize gösterdi.
İlimizdeki seçimlerde önemli sürprizler yaşandı. AKP hiç beklemediği yerlerde seçimi kaybetti. “AKP’nin Kalesi” Bolvadin’de bağımsız aday Fatih Kayacan, oy rekorları kırdığı İscehisar’da ise DP adayı Ahmet Şahin büyük bir başarıya imza attılar. Yine önemli bir sürpriz “CHP’nin kalesi” olarak görülen Sultandağı ilçesinin AKP’ye geçmesi oldu.
İyi Parti özellikle Merkez ilçe ve Dinar’da CHP’yi de yanına alarak, Millet ittifakı olarak girdiği seçimden büyük yara aldı. Yıllardan beri Dinar’ı yöneten ve seçimin kesin favorisi gösterilen Saffet Acar İyi Parti adına girdiği seçimi kaybetti.
Afyonkarahisar seçimlerininde ışıkların üzerinde toplandığı isim hiç kuşkusuz Dr. Mahmut Koçak’tı.  Merkez ilçe de 6 ay öncesinde çalışmaya başlayan, projeleri, yüksek enerjisi ve arkasındaki ciddi ekonomik desteği ile girdiği seçimde umduğunu bulamadı. İYİ Parti ilimizde hiçbir ilçe ve belde de seçimde başarı kazanamadı. Türkiye ve Afyon seçim sonuçları sonrası İYİ Parti’de kazan kaynamaya başlayacaktır.
İlimizde en büyük başarıyı AKP gösterdi. 18 ilçenin 13’ünü ve 24 beldeyi alan AKP genel seçim ve son yerel seçimde aldığı oyları koruyarak büyük bir başarıya imza attı. Seçim öncesi yaşanan kırgınlıkların etkisini üzerinden çabuk atan AKP’de, eski bakanımız Veysel Eroğlu’nun da yoğun çalışmasına tanık olduk. Diğer yandan bu sonuçlar, yaşadığımız ekonomik krize dair etkilerinin henüz Afyonkarahisar’a ulaşmadığını da gösteriyor.
MHP 5 ilçe ve 9 beldede temsil edilirken, bu seçimlerde, 2 ilçe ve 13 beldede seçimi kazandı. Genel seçimlerde aldığı 62.000 oyu nerdeyse %50 artırarak başarılı bir performans gösterdi.
Ülke genelinde seçimin kazananı hiç kuşkusuz CHP. Son yerel seçimde aldığı %27.8, genel seçimde aldığı %22.5 oyu %30.2 ‘ye çıkarttı. Ülke ekonomisine yön veren bütün büyük şehirler artık CHP’li oldu. CHP’nin kazandığı belediyeler ülke nüfusunun yarısını, ekonomisinin 2/3’ünü temsil ediyor.  39.683.506 vatandaşımızın CHP’li belediyelerden hizmet alacak olması CHP ve Millet İttifakı açısından büyük bir başarıdır.
Ancak ilimizde durum çok farklı. Afyonkarahisar’ın yerel seçim sonuçları CHP açısından hiç de iç açıcı olmadı. CHP’liler komşu iller ve büyükşehirlerdeki başarılarla kendilerini avutmaya çalışıyorlar. Ülke genelinde elde edilen başarılı sonuçlar Afyonkarahisar’da tersine döndü. “Yaprak döker bir yanımız, Bir yanımız bahar bahçe” dizeleri bu durumu çok iyi anlatıyor. CHP ilimizde İYİ parti ile ittifak yaraparak girdiği bu seçimin en önemli kaybedenlerinden birisi oldu. İttifak gereği Afyonkarahisar nüfusunun %61,5’inin temsil eden ve 446.557 kişinin yaşadığı 4 büyük ilçede (Merkez, Bolvadin, Sandıklı ve Dinar) aday çıkarmadı.
Son yerel seçimde 4 ilçeyi kazanan CHP, bu seçim sonunda Dazkırı ve İhsaniye ilçeleri ile Dereçine ve Yeşilçiftlik beldelerinde seçimi kazanabildi. CHP için en yıkıcı sonuç ise adeta “CHP’nin Kalesi” olan Sultandağı Belediyesi kaybetmek oldu. 35 yıl sonra alınan Evciler Belediyesi de rekor bir oyla AKP’ye geçti. Başarılı çalışmalara imza atan Dazkırı belediye Başkanı İsmail Taylan ve 35 yıl sonra İhsaniye’yi yeniden CHP Belediyesi yapan Tunay Türkmen CHP’nin gururları oldu. Son seçimlerde parti içi çekişmelere kurban giden Sultandağı’nın iki beldesi Dereçine ve Yeşilçiftlik’in yeniden kazanılması ise teselli oldu.
CHP’nin il genelinde aldığı oylarda belirgin erime gözleniyor. 2014 yerel seçimlerinde il genelinde 60.000 civarında olan oy sayısı 2015 Haziran ve Kasım genel seçimlerinde 73.000 kadar çıktı. 2018 Haziran seçimlerinde CHP 65.000 oy aldı. Bu seçimde artan seçmen sayısına rağmen 50.000 civarında oy alabildi.
Bu düşüş elbette CHP içinde de sorgulanmaya başlayacaktır. Ancak yerel seçimler öncesi Şuhut örgütünün görevden alınması, birçok ilçe başkanı ve başarılı çalışmalar yapan eski il başkanı Savaş Erdoğan’ın ihraç kaydıyla disiplin kurullarına sevk edilmesi, adayların belirleneceği ve sandık görevlilerinin seçim kuruluna verileceği bir dönemde en büyük ilçe olan Merkez ilçe Başkanı Vedat Sever ve yönetiminin görevden alınması, seçim dönemi içerisinde birçok ilçe yönetiminin görevden alınacağı söylentilerinin çıkartılması, hatta bazıları için 1 Nisan’ın adres gösterilmesi hem CHP’lilerin, hem de seçmenin gözüne batan ayrıntılardı. Elbet bugünlerde parti yetkilileri çıkıp bu sorulara cevap verecektir. Ardından daha detaylı analizlere devam edeceğim.
Son Söz; “Demokrasilerde kaybeden gider”

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER