Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kemal DEMİRKIRKAN

YENİ BİR AÇILIM SÜRECİ Mİ

Oslo görüşmeleri dediğim zaman aklınıza ne geliyor. Türk Devletinin, Kandil’le yaptığı ilk doğrudan temas. Hafızalarımızı kısaca tazeleyelim. Oslo görüşmeleri, ilk kez 2008 Eylül ayında Türk Devleti ile PKK arasında Norveç’in Oslo kentinden başlayan Türk devletinin ve Terör Örgütü temsilcilerinin üst kademeleriyle temsil edildiği görüşmelerdi. Kapalı kapılar ardında başlayan bu görüşmeler bir ses kaydının ortaya çıkmasının ardından, önce yalanlandı. Ancak kısa süre içinde Türk Devletini temsil edenler bu görüşmelerini içeriğini belirtmeden terör örgütüyle görüşüldüğünü kabul etmek zorunda kaldılar. İşte bu görüşmeler bizi “Açılım Süreci”  diye adlandırılan Akil İnsanlar Heyetleri, Habur Rezaleti, Dolmabahçe Mutabakatı, göz yumulan hendekler, patlayan bombalar ve sonuçta 800 vatandaşımızın öldüğü kör kuyulara götürmüştü.
***
Yaşanılanlardan ders alınmadığını görüyoruz. Ne acıdır ki Oslo yeniden gündemde. Aşağıda belirtilen görüşmeleri bu süreci aklımızın bir kenarında tutarak  okumanızı rica ediyorum.
AKP Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakçı, Twitter hesabından paylaştığı Almanya ziyareti sırasında “AK Parti Genel Merkez heyetimizle gerçekleştirdiğimiz Almanya temasları kapsamında Alman Federal Konseyi Bundesrat’ı ziyaret ettik ve ayrıca Federal Sistem hakkında bilgi alışverişinde bulunduk” ifadelerine yer verdi. Federal sistem hakkında bilgi alışverişinde bulunma ihtiyacı bugün için nereden doğdu?
***
Democratic Progressive Institute (DPI), İngiliz düşünce kuruluşu. İktidara yakınlığı ile bilinen Sabah Gazetesi’nin bir haberinde, bu kuruluş şöyle tanımlanıyor. “Democratic Progressive Institute (DPI) de aynı şekilde PKK’nın İngiltere Temsilciliği olarak bilinmesinin ötesinde başkanlığını PKK terör örgütü lideri Terör suçlusu bebek katili A. Öcalan’ın yasal/avukat takım üyesi (Öcalan’s legal team member) olarak bilinen PKK’lı Kerim Yıldız başkanlığında faaliyet göstermektedir.”
İşte bu kuruluşu ziyaret etmek için AKP’den çok önemli 3 isim geçtiğimiz aylarda sessiz sedasız İngiltere’ye gitti, Efkan Ala, Mehdi Eker, Taner Yıldız. Kapalı kapılar ardında görüşülenler bilinmiyor. Ancak bu ziyaret kuruluşun resmi sayfasında, fotoğraflar eşliğinde duyuruldu.
Daha bitmedi. Yine bu meşhur kuruluş geçtiğimiz günlerde Açılım Sürecinde aktif rol alan çok önemli misafirleri ağırladı. Kürt sorununun çözümüne yönelik oluşturulan “Akil İnsanlar” heyetinde yer alan isimler Kadir İnanır, Ufuk Uras, Ali Bayramoğlu, Yıldıray Oğur gibi isimlerin, Norveç’in başkenti Oslo’da “çözüm sürecinin” artılarını ve eksilerini masaya yatırdıkları “Yeni bir süreç mümkün mü” sorusu üzerinde tartıştıkları toplantı resimleri ile birlikte medyaya yansıdı. Bu görüşme Mesut Barzani’ye yakın Rudaw’ın muhabiri Ayser Çınar tarafından fotoğraflarla twetterdan duyuruldu. Çınar paylaşımında “Akil İnsanlar heyetinde yer alan isimler =Oslo’da çözüm sürecinin artılarını ve  eksilerini yeniden masaya yatırıyor.. Yeni bir süreç mümkün mü peki? Malum burası Ortadoğu, bir bakarsınız kartlar yeniden dağıtılır” diyordu.
AKP Genel Başkan yardımcısı Numan Kurtulmuş geçtiğimiz hafta verdiği mülakatta yerel yönetimlerde yerinden yönetimle ilgili çalışmalara hız verdiklerini ifade etti.
***
Bütün bunlar olurken ABD ordusunun, Türkiye sınırına kurulacak 5 gözlem noktasının inşaatına başladığı, Demokratik Suriye Güçlerine bağlı 30 bin militanının ise ‘IŞİD hücrelerine ve İran’a karşı eğitileceği haberleri basında yer aldı. Demokratik Suriye Güçleri denen oluşumun omurgasını PKK’nın Suriye kolu olan YPG’nin oluşturduğunu söylememe gerek var mı bilmiyorum.
Yeni bir açılım sürecinin hazırlandığını görmemek için kör olmak lazım.
Söz; Dün yediğin hurmalar gün gelir seni tırmalar.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER