Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

YIKILAN YERE AVM YAPILSA…

Bir süredir uzun tartışmalara konu olan 2. Belediye Şehir Çarşısı yıkılıyor. 2. Belediye Şehir Çarşısı’ndaki mülk sahipleri ile Belediye arasında tam anlamıyla anlaşma sağlanamamış olması konunun siyasi gündeme girmesine de neden oluyor.
TARAFLAR FEDEKARLIĞA HAZIR
Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “Yıkım kararı bulunan binayı yıkmak kanuni bir zorunluluk. Hak sahiplerinden kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Amacımız mağduriyet oluşturmak değil, makul çözüm bulmak” fikrini savunuyor.
2. Belediye Şehir Çarşısı’ndaki hak sahipleri ise “Bizim rızamız olmadan bina yıkıldı. Haydi yıkımını kabullendik diyelim. Yerimizin karşılığını alabilecek miyiz” diye soruyorlar.
Meselenin ilk başına döndüğümüzde Belediye yönetimi tarafından 2. Belediye Şehir Çarşısı’ndaki mülk sahiplerine Uydukent bölgesinden Belediye arsaları ile mülklerinin takası teklif edilmişti. Bazı mülk sahipleri bunu kabul edip Uydukent’ten arsalarını alırken, kabul etmeyenler 2. Belediye Şehir Çarşısı’nda beklemeye devam ettiler. Aradan geçen zaman içerisinde Uydukent’teki arsaların değeri katlandı. 2. Belediye Şehir Çarşısı’ndaki mülklerin değeri ise pek bir artış göstermedi.
Yıkım kararı gündeme geldiğinde 2. Belediye Şehir Çarşısı’ndaki mülk sahipleri Belediye’den arsaları yeniden gündeme almasını istediğinde Belediye yönetimi değerlerin değiştiğini, bunun mümkün olmadığını bildirdi.
Günler geçti, Belediye Başkanı Zeybek ile 2. Belediye Şehir Çarşısı esnafı Vali Kübra Güran Yiğitbaşı’nın öncülüğünde biraraya geldiler. Esnaf ile Belediye yönetimi arasındaki görüşmeler birden çok kez gerçekleşti ama sağlıklı bir sonuç alınamadı.
Afyon Gazeteciler Cemiyeti olarak bizler de konuyu Başkan Zeybek’e aktardığımızda, “Esnafımız söz konusu alanda bizim yerimizi böl, Belediye’nin yerine inşaatını yap derse ona da varız. Ayrıca güncel bir fiyatlandırma yapılsın onu da kabul edeceğiz” dedi.
2. Belediye Şehir Çarşısı esnafları da buna sıcak baktılar ama her nedense bir mesafe alınamadı.
HEM OTOPARK, HEM TİCARİ MERKEZ, HEM SOSYAL ALANLAR PLANLANABİLİR
Konu gündemdeki sıcaklığını koruyor. Önümüzdeki günlerde Belediye ile mülk sahipleri arasında olumlu sonuçlar alınır inşaAllah.
Bu noktada bir başka öneriyi gündeme taşımak istiyoruz.
2. Belediye Şehir Çarşısı yıkıldığında şehir merkezinin en büyük ihtiyacı olan Otopark meselesinin çözümü içİn ortaya çıkacak alanın tamamına katlı otopark yapılması düşünülüyor. Eğer bu geniş alanda büyük bir otopark yapılırsa, Uzun Çarşı ve çevresindeki ticari alanda yaşanan otopark ihtiyacı buraya yönlendirilecek. Böylece şehir içi trafikte önemli bir rahatlama yaşanırken, hem il dışından gelen misafirler, hem esnaf, hem de Afyonlular büyük bir sıkıntıdan kurtulacak. Şehrin en büyük sorunlarından birisi ile ilgili önemli bir mesafe kat edilecek.
Peki, 2. Belediye Şehir Çarşısı’nın yıkılmasından sonra ortaya çıkacak olan büyük ve değerli alanda otopark ile bir alışveriş merkezi birlikte planlansa durum nasıl olur?
BÖLGEYE TİCARİ VE İNSANİ
HAREKETLİLİK KAZANDIRIR
Tarihi kent dokusuna sahip bir çok kentte, tarihi kent dokusunun içerisinde uygun olan yerlerde modern AVM’lere rastlamak mümkün. Eğer ki bu alanda zemine doğru 3-4 kat otopark yapılır, üstte kalan alanda da modern bir AVM oluşturulursa birçok ihtiyaca birden çözüm üretilmiş olmaz mı?
O bölgede yapılacak olan bir AVM ile gece saat 22.00’ye kadar bölgede insan hareketliliği sağlanır. Bedesten, Köprübaşı, 1. Belediye Çarşısı, Yağ Hali, yeni yapılan Pazar yeri gibi ticari alanların yanına gençlerin gelip gideceği kafeler, çarşıya hareketlilik katacak büyük markaların mağazaları kazandırılabilir. AVM ile oluşacak insan hareketi mevcuttaki esnafa da yansır. O bölgede bulunan ve her geçen gün insanların tercih etmekten kaçındığı mahalleler yeniden tercih edilir hale gelebilir. Şehrin ölü bölgesi canlanır.
AVM altındaki otopark ile şimdi planlanan şehir merkezinin otopark ihtiyacı karşılanırken, alanın bir bölümündeki sosyal mekanlarla düğün salonu, kurs yerleri, Belediye hizmetleri de bulunabilir.
Hepsinden önemlisi yeni bir AVM içerisinde mevcut 2. Belediye Şehir Çarşısı esnafının dükkan ya da işyerleri bulunur ve hak kaybı bir nebze olsun önlenebilir.
Yeni oluşacak olan ticaret merkezinde Belediye’nin yeni mülkleri oluşur ve Belediye de bundan kazanç sağlayabilir.
Yeni yapının otopark vasfı korunduğu gibi, çevresine ticari hareketlilik katar, mülk sahipleri de yeni bir ticari merkezin içerisinde eskisinden daha verimli bir şekilde faaliyetlerini sürdürebilirler.
Sosyal ve kültürel ihtiyaçlar da bu yeni yapı içerisinde uygun şekilde planlanabilir.
Çözüm için hem Belediye tarafı, hem de mülk sahipleri fedakârlığa hazır olduğuna göre böyle bir çalışmanın önünde önemli bir engel görünmüyor. Önermesi bizden, hayırlısı Allah’tan…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti