Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Şenkaya
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

YOLA YÜK OLMA! – Kocatepe Gazetesi

Mehmet Şenkaya 4 Ekim 2013 Cuma 03:00:00
  Kaldırım işgali, kimi arabasını durdurmuş, kimi büfe koydurmuş, kimi malını sermiş, kimi sandalye, masa dizmiş. Çiğneyip geçemezsin. Ekmek teknesidir. Caddeye ineyim desen adam aracını yanaştırmış alış-veriş peşinde. Bunu gören bir başka sürücü aynı şekilde.
İniyorsun caddeye yola yük oluyorsun, arkanda korna sesi. Haklı. Tekrar kaldırımdasın: Bu sefer kaldırıma kalas uzatılmış; kamyon yanaşmış, yük boşaltıyor.
Minibüsün cebe girmesi, sadece duraklarda durması gerekirken. “Müsait yerde duruver” komutuna uyuyor, caddenin ortasında duruyor. Arkada seyreden vasıta, öndekinin müşterisi inene kadar bekliyor. Trafik aksıyor.
Bu geçidi de geçtin rahatladım sanma, temkini elden bırakma. Arkada bisikletli bir çocuk: – Amca; der. vızzz.. geçiverir. Bunların zili, dili yok. Kol kanat çör çöp.
Bisiklet yolu şart. Şehrin merkezinde bu imkânsız gibi görünse de; Büyük caddelere, bulvarlara “Bisiklet Yolu” mutlaka yapılmalıdır. Fatih -Gazlıgöl- Harbiş- Ataköy ve çoğu köylerden uzak semtlerden okula gelen çocuklar var. Güvenli bir yol bulsa, üniversite öğrencisi kampusa ulaşmak için bisiklet kullanacak. Emeği sinecek. Okula niçin geldiğini bilecek. Hem spor yapacak sağlıklı olacak, hem de parası yanına kalacak. “Hazırın hanığı, pişmişin konuğu” olmayacak.
Obezlik denen büyük tehlike; et değil dert, erken yaşta başlıyor. Sadece obur değil, atıl ve hareketsiziz. Buna kendimiz zemin hazırlıyor sonra şişmanlıktan bahsediyoruz.
Genç –ihtiyar bisiklete binecek. Hem işi kolaylaşacak hem sağlıklı kalacak. Ama: Yolda insandan çok vasıta var. Bisiklet sürücüsü caddeye inmeye cesaret edemiyor. Geçen sene bisikletli bir ağabeyimizi araba çarptı kaybettik. Kimse aynı akıbete uğramak istemiyor.
Belediyemiz bisiklet yarışlarına sponsor oluyor, başarılı olanlara ödüller veriyor, gençleri teşvik ediyorsa: “Bisiklet yolu” ve “Bisiklet Parkı”nı mutlaka yapmalıdır.
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) şehrimizde çocuklarımız için 64 kişilik bir ekiple 24 kilometrelik zorlu bir parkurda motivasyonu artırmak gönüllülük kavramına vurgu yapmak için: Bisiklet turu düzenledi. Bu kuruluşu kutlar. İl temsilcisi, Serdar Gülbahar kardeşimizi tebrik ederiz.
Afyonkarahisar: Türkiye’nin İstanbul’dan sonraki en işlek kavşağıdır. Yaz günlerinde günde 100-150.000 araç geçmektedir. Yurdun 4 yönüne demiryolu bağı olan tek ildir. Türkiye demiryollarının 7 bölgesinden biridir. Bu önem YHT ‘in hizmete girmesiyle bir kat daha artacaktır.
Hani bir söz vardır: “Leyleği havada görmek” Eş dost ve yakınlarımızın dışarıda; başka illerde olması, düğün, bayram, hastalık, ölüm gibi gerçekler, sevilenleri bir araya getiriyor
Ulaştırma; eline yüzüne bulaştırma değil artık. Şose dediğimiz kumlu, dar yollar şimdi; hem daha geniş, bulvar; hem de kaliteli çok güzel asfalt. Sürücüyü motive ederek yön veren; yollarda asılı işaret levhaları, kamera sistemi, gayet mükemmel. Trafikte seyreden araçlar sağlam; yeni, konforlu, klimalı. Yolculuk; gayet rahat, huzurlu ve güvenli. Allah kaza vermesin sigortalı. Her şey düşünülmüş.
Hepimiz biliriz ilkokul kitaplarında okuduğumuz “İki İnatçı Keçi” hikayesini: İki inatçı keçi dar bir köprüden geçerken karşılaşır. Biri : – Önce ben geçicem. Öteki: – Hayır yol benim; ben geçicem” diye itişirken, ikisi de yüksek köprüden aşağı düşer. Bir inat uğruna canlarından olur. Boşuna “İnatçı Keçi” “Keçi inadı” dememişler. Meşhur Ata sözü: “Keçi geberse de kuyruğu dik kalır.” der.
Bazen; yürürken bile, iki yaya karşı karşıya gelip ister istemez çarpışabiliyor. Anlayışlı olmalı. İnsan dalgındır. Hasta olabilir. Yaşlıdır. Engellidir. Karşımızdaki bu yüzden hatalı olabilir. Bize göre suçlu olsa bile; kusuru insanların hemen yüzüne vurulmamalıdır.
Toleranslı ve affedici olmak yiğitliğin efendiliğin şanındandır. Bu saygı çocuğa daha ilkokuldan itibaren kazandırılmalıdır. Çocuk; anayı babayı, öğretmeni, yakınları, insanları sevmeli, saygıda kusur etmemelidir. Güler yüz, tatlı dil dost kazandırır.
Sinir, stres, gerilim. Sonuç: “Öfke ile kalkan; zararla oturur.” Özür dilemek kişiyi küçültmez. Bilakis; değerini yükseltir şahsiyet sahibi yapar.
Cumanız mübarek olsun.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER