Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Kumartaşlı haklı – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 20 Ağustos 2014 Çarşamba 03:00:00
  Görevine yeni atanan bir sivil toplum örgütü başkanı, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı’yı ziyaret eder.
Yeni başkan, Kumartaşlı’ya der ki; “Başkanım, PKK’lı Mahsum Korkmaz’ın heykelinin dikilmesini protesto edeceğiz. Gelir misiniz?”
Kumartaşlı’nın verdiği cevabı gözlerimle gördüm, kulaklarımla duydum:
“Bu tür protestolar kalabalık katılımla anlam buluyor. 1000 kişi, 10 bin kişi yürüyecekseniz geleyim. Ama cılız bir tepki olacaksa, bu protestonun bir manâsı yok.”
Kumartaşlı’nın tek başına yaptığı basın açıklaması, ülke genelinde yayın yapan internet sitelerinin “gördüğü” haberler arasına bile girdi.
Ancak sivil toplum örgütünün başka sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerle yaptığı basın açıklaması birkaç yerel gazetede ancak yer bulabildi.
Tabii bunda kabahat yerel gazetelerin değil, yerel gazetelere yer ve olayı bildirmeyenlerde…
İsmail Kumartaşlı, dernek yöneticiliği konusunda neredeyse uzman oldu.
Hani o çok kullanılan “Hizmetkâr” kelimesi var ya, tam da Kumartaşlı’yı anlatıyor.
Bir gün şehit annesinin elini öpüyor, bir gün bir gazinin işini kolaylaştırıyor; dua alıyor.
Kitlelerin dikkatini çekecek hareketler ve açıklamalar hakkında da kendini geliştirmiş bir dernek başkanı İsmail Kumartaşlı.
2-3 yıl önce Cumhuriyet Halk Partisi gençliğini eleştirmiş ve “7 kişiyle basın açıklaması olmaz” demiştim.
Aynı eleştirim, “heykel protestosu” yapan milliyetçi gençler için de geçerli.
Afyonkarahisar’da olağanüstü bir durum olmadıkça Facebook’tan, Twitter’dan eylem, basın açıklaması, protesto örgütlenmesi çok zor.
Bunu yapmaya kalktığınızda, Anıtpark’ın yola yakın merdivenlerini ite kaka doldurursunuz. Konu mühim olsa bile, açıklamanın cılızlığı konuyu da önemsizleştirir.
Önceki gün, Anıtpark’ta olduğu gibi.
Tabii şu soruyu da sormalı: Şuhut Kavşağı yakınlarındaki öğrencileri takip etmek için toplanan 300 genç, bir teröristin heykelinin dikilmesini protesto için toplanamıyor.
Bu durumu sadece “üniversitenin kapalı olması” gerekçesiyle açıklamak, kolaycılık.
Zaten kolaycılık ve özeleştiriden uzak yaklaşım, seçimleri kaybettiriyor; mücadeleleri sığlaştırıyor.

DİKTATÖR

Nedir bu gazetecilerin başına gelen, anlamıyorum. İktidarı bir yandan, muhalefeti bir yandan bastırıyor. 2002-2014 arasında Adalet ve Kalkınma Partisi’ne muhalif pek çok gazeteci işinden oldu. Bu örneklerin sonuncusu da Hürriyet Gazetesi’nin transferini yıllar önce “Büyük yazar” diye duyurduğu Yılmaz Özdil. Özdil’in Hürriyet’ten ayrıldığı haberleri doğrulanmadı da yalanlanmadı da.
Ancak…
“Tek adamlık” eğiliminin, “tek seslilik” arzusunun sadece AK Parti ile sınırlı kaldığını düşünmek doğru değil. Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Hulki Cevizoğlu, CHP’li bir milletvekiline ait olan Yurt Gazetesi’nden, Nihat Genç ise CHP’nin kanalı olarak bilinen Halk Tv’den ayrılmak zorunda kaldı. Cevizoğlu ve Genç’in kabahatleri neydi? CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ekmeleddin İhsanoğlu tercihini eleştirmek…
“Lider eleştirilmez” kuralını değiştirmek lazım önce.

KAYA, İKİNCİ AÇIKLAMAYI NASIL YAPTI?

Afyonkarahisar Belediye Meclis Üyesi Haydar Kaya, bir yerel gazetede yayınlanın sözleri ile ortalığı sarstı. Bu açıklamanın ertesinde “Ben öyle demedim, yanlış anlaşıldım” açıklamaları yaptı.
Peki Kaya, iki farklı günde iki açıklamayı nasıl yaptı?
Haydar Kaya mevzuu, AK Parti İl Yürütme Kurulu’nun basın mensuplarıyla tanıştığı gün AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven’e soruldu. Yurdunuseven dedi ki:
“Bu konuda gazetede bir şeyler çıktı, daha sonra ertesi gün tevil beyanatı var. Bu,aha şu anda Yönetim Kurulumuz toplanmadığı için tartışma yapamadık. Gündeme gelecek, bugün, bir karar mekanizması çalışacak. Tüzük neyi gerektiriyorsa bu yerine getirilecek.”
Gayet normal…
Fakat AK Parti’den dün gelen açıklama kafamı karıştırdı. Meğer Haydar Kaya, ikinci açıklamayı parti kurmaylarıyla görüşmesinden sonra yapmış. Anladığım kadarıyla bir nebze de olsa baskıyla…Ve “Açıklamanı okuyacağız” uyarısıyla…
Söz, yine Yurdunuseven’in:
“Mesele, öncelikle Yürütme Kurulu’muzda değerlendirilmiştir. Belediye Başkanımızla görüşülmesi akabinde Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven, Tanıtım-Medya Başkanı Hüseyin Tutumlu ve Haydar Kaya’nın bulunduğu görüşmede Afyonkarahisar Belediye Meclisi üyesi Haydar Kaya; kendisinin yeni yönetimde yedek listede olmasına rağmen, ticari ve insani husumetinin bulunduğu iki kişinin yönetimde yer almasından rahatsız olduğunu, bu durumun kendisi üzerinde baskı ve gerilim oluşturduğunu, bundan dolayı da bu açıklamaları yaptığını, yayını gördükten ve gelişmelerden sonra aslında başkaları tarafından kullanıldığını asıl niyetinin çok sevdiği partisine zarar vermek olmadığını, sadece bu iki kişiyle olan sorununun yansıması olduğunu ama bu hatasını telafi edeceğini ve yeni açıklama yapacağını’ beyan etmiştir. Kendisine bu siyasi hatasının telafisinin mümkün olmadığı açıkça ifade edilmiştir.Ertesi gün, yapacağını söyleyerek bildirdiği basın açıklaması ile televizyonda ve gazetede yayınlanan açıklamanın aynı olmadığı görülmüştür. Bu da kendisinin hala iyi niyetli olmadığını gösterdiği gibi, tek başına hareket etmeyip bir takım çevrelerin etkisin de olduğunu gösteren bir durumu ortaya çıkarmıştır.”

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER