Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

MOTOKROS’UN AKIBETİNİ 40 YILLIK DOSTLUK KURTARDI

 

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek sosyal medya hesaplarından bir paylaşımda bulundu. 30 Ağustos-3 Eylül tarihleri arasında şehrimizde yapılacak olan Dünya Motokros Şampiyonası öncesi AK Parti Milletvekili Av. Ali Özkaya, Türkiye Motor Sporlari Federasyonu Başkanı Bekir Yunus Uçar ve Asbaşkan Mahmut Nedim Akülke ile birlikte Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Dr. Metin Kıratlı’yı makamında ziyaret ettiklerini duyurdu.
Toplumun bir bölümü Motokros etkinliklerine karşı. Burada yapılan masrafların gereksiz olduğunu, onun yerine daha işe yarar yerlere bu kaynakların aktarılmasının faydalı olacağını savunanlar az değil. Biz de bu görüşteki hemşehrilerimizin görüşlerini zaman zaman sizlere aktarmaya çalışıyoruz.
Toplumun bir grubu ise Motokros etkinliklerinden son derece memnun. Aylar öncesinden tükenen biletler, onbinleri bulan izleyici kitleleri bu görüşte olanları destekler nitelikte…
Bizim bugün bahsetmek istediğimiz nokta başka… Motokros Şampiyonası etkinliklerini bilindiği üzere Cumhurbaşkanlığı himaye ediyor. Bu etkinlikler için yapılan masrafların çok büyük bir bölümü Cumhurbaşkanlığı tarafından karşılanıyor.
Ve bu yıl Cumhurbaşkanlığı’nın Motokros Etkinlikleri’ne olan himayesinin sona ermesi tartışılıyordu.
Motokros Şampiyonası etkinliklerinin Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinden çıkması durumu gündeme gelince devreye AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya girdi.
40 yıllık dostluğuna dayanarak hemen Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Dr. Metin Kıratlı’yı aradı ve aylardır beklenen randevuyu bir saat içerisinde netleştirdi.
Bu randevu üzerine TMF ve Afyonkarahisar heyeti Dr. Metin Kıratlı’yı ziyaret ettiler.
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Müdürü Dr. Metin Kıratlı’dan uzun süredir beklenen randevu nedeniyle Motokros Şampiyonası etkinliklerinin durumu, Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinin sürüp sürmeyeceği endişe uyandırmaya başlamıştı çünkü organizasyon cephesinde.
Kıratlı’dan gelen randevu ile biraz osun rahatlayan TMF ve Belediye yöneticileri, Milletvekili Ali Özkaya ile birlikte soluğu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde aldılar.
Kıratlı ile Özkaya arasındaki 40 yıllık dostluğun hatırına 1 saatte neticelenen randevu talebi ve gerçekleşen sıcak, aynı zamanda samimi sohbet sonrasında etkinliklere Cumhurbaşkanlığı himayesinin sürmesi noktasında da sevindirici gelişmeler yaşandı.
Eleştiriler olsa da Afyonkarahisar’ın tanıtımı için önem arz eden Dünya Motokros Şampiyonası etkinlikleri çok büyük bir ihtimalle Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde devam edecek gibi görünüyor. Düşünsenize; Cumhurbaşkanlığı himayesi olmasa ve onca hengame Afyonkarahisar’ın yerel imkanlarının sırtına kalsa… İşler epeyce karışırdı. Özkaya ve Kıratlı’nın 40 yıllık dostluğu Afyonkarahisar için önemli bir kazanıma dönüşmüşe benziyor.

 

“İKİLİ EĞİTİM” SIKINTISI

 

İlimizde bulunan bir çok okulda “depreme dayanıklılık” testleri yapıldı. Bazı binalar sınıfı geçti, bazıları ise sınıfta kaldı. Afyonkarahisar’da depreme dayanıksız bulunan okulların durumu geçtiğimiz aylarda tartışmalara konu oldu.
Sonuç itibariyle depreme dayanıksız bulunan binaların yıkılması, yeniden yapılması için harekete geçildi.
Bazı sıkıntılar da bununla beraber kendini göstermeye başladı.
Fatih Anadolu Lisesi binasının deprem riski nedeniyle yıkılacak olması ve yetkililerin başka çözüm bulamaması nedeniyle öğrencilerin 2023-2024 Eğitim Öğretim yılında eğitimlerine Afyonkarahisar’ın en köklü ve başarılı Anadolu Liselerinden olan Kocatepe Anadolu Lisesi’nde (süre belirtilmeden ya da öngörülmeden) devam ettirilme kararı alınmış.
Hem Fatih Anadolu Lisesi camiası hem de Kocatepe Anadolu Lisesi camiası huzursuz. “Fiziki imkanları kendi öğrencilerine bile yetmeyen, sınıf mevcutları ortalama 40 öğrencisi olan Kocatepe Anadolu Lisesi’nde bu iki okul öğrencileri (yaklaşık 1200 öğrenci) hangi şartlarda eğitim görerek hayata ve üniversite sınavlarına nasıl hazırlanarak hayallerini gerçekleştirme fırsatı bulacaklar?” sorusuna cevap aranıyor.
Fiziki imkanlar yetersiz kaldığında akla gelen ilk çözüm yolu; İkili Eğitim Sistemi. Yani yarım gün sabahçılar, yarım gen öğlenci öğrencilerin aynı binada eğitim görmesi…
Söz konusu okullardaki öğrenci, öğretmen ve veliler; “Ders saatleri liseye göre daha az olan ilk veya ortaokulda uygulanan bu sistem liselerde haftalık kırk, günlük sekiz ders saati olarak nasıl uygulanacak?” diye soruyorlar.
“İkili Eğitim” dediğimizde ne anlamamamız gerekiyor?
Derslerin sabahçı olan öğrenciler için 07.00 – 07.30 gibi başlayıp, kesintisiz sekiz ders saati sonrası 13.30-14.00 gibi sona erdiği, öğlenci öğrenciler için derslerin 14.00-14.30 gibi başlayıp, kesintisiz sekiz ders saati sonrası 19.30-20.00 gibi bittiği, teneffüslerin en fazla 10’ar dakika olduğu eğitimin anlaşılması gerekiyor. Yani aynı okulda ayrı ayrı okul iklimlerinin/öğrenci gruplarıyla sabah ve öğleden sonra yapılan eğitim ve öğretim. İkili eğitim kimsenin tasvip etmediği bir durum. Öğrencilerin bilgiyi sindirmesini engeller. Sıkıştırılmış bir eğitimdir. Kahvaltı ve beslenme bozukluğu ile uykusuzluk gelişim dönemindeki öğrencileri olumsuz etkileyecektir.
Bu uygulama ile sabahçı olan öğrencilerin sabahın köründe-isteksiz, öğlenci olanların da akşamın karanlığında hatta kışın yatsı ezanından sonra okuldan çıkacakları düşünüldüğünde öğrenciler evlerine, köylerine trafik yoğunluğu içinde yorgun-bitkin şekilde gidecekler.
Uygulanacak ikili eğitim ile öğrenci ve öğretmenlerden nasıl bir başarı ve motivasyon beklenebilir ki? Ayrıca aynı binayı kullanan iki okulun okul güvenliği ile idari, temizlik ve diğer uygulamadan kaynaklanan sorunları da unutmamak gerekiyor.
Herkes hem fikirdir ki; ikili eğitim çözüm değil sorun ve başarısızlık üretir. Çözüm ise “Tam Gün Eğitim” dedir.
“Tam Gün Eğitim” dediğimizde ne anlamamız gerekiyor dersek…
Derslerin sabah 08.30 gibi normal bir saatte başlayıp, öğleden sonraları 15.30-16.00 gibi sona erdiği; teneffüslerin 10-15’er dakika olduğu, öğlen tatilinin (yemeğin) olduğu eğitim türüne Tam Gün (Normal-Tekli) eğitim denir. Yani tam gün yapılan bir eğitimdir. Tam gün eğitim Milli Eğitim Bakanlığı’nın ideal gördüğü ve amaçladığı bir öğretim şeklidir.
Tam Gün Eğitim Daha Faydalıdır. Öğrenciler çok erken kalkmak veya okuldan çok geç çıkmak zorunda kalmaz.
Tam gün eğitimle öğrenci esnek bir zaman içinde daha rahat bir eğitim alır. Böylelikle öğrenme- öğretme süreçleri daha başarılı olur. Öğrencilerin zihinsel ve bedensel gelişimi için, öğrencinin uykusunu alabilmesi ve sağlıklı beslenebilmesi için tam gün eğitim sisteminde eğitim görülmelidir.
Tam gün eğitim sistemi sosyalleşme anlamında ikili eğitime göre daha verimlidir. Daha fazla okulda kalarak okul bahçesi, spor salonu ve kütüphaneler aracılığıyla çocuk daha fazla sosyalleşebilecektir.
***
Biz, ilgililerin ve yetkililerin bu konuları çok daha iyi bildiklerinden ve Fatih Anadolu Lisesi öğrencilerinin Kocatepe Anadolu Lisesi’ne geçerek tek binayı iki okul olarak sabahçı – öğleci olarak eğitime devam etmelerine razı olmadıklarını, olmayacaklarını, bir çözüm var ise bunu mutlaka uygulayacaklarının farkındayız.
Bu noktada diğer okulların durumları, yoğunluk oranları tekrar gözden geçirilebilir.
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm ilk okul-ortaokul- lise-proje okulları ve meslek liseleri bina ve öğrenci sayılarını dikkate alarak, gerekirse sınıfları da bölerek yani; 9 ve 10. sınıflar bir okulda, 11 ve 12. sınıflar başka bir okulda eğitim görebilir. İkili eğitimin önüne geçilebilir.
Hiç bir çözüm bulunamıyorsa ve Fatih Anadolu Lisesi, Kocatepe Anadolu Lisesi’nde ikili eğitim yaparak eğitim öğretime devam edecek ise; Fatih Anadolu Lisesi binası inşaatının en kısa sürede tamamlanarak öğrencilerin kendi okullarında tam gün eğitim görmeleri sağlanmalıdır.
Sayın Valimizin ve Milli Eğitim Müdürümüz ile diğer yetkililerin öğrencilerimizin eğitimi için büyük çaba sarf ettiğini biliyor, aynı binada iki lisenin ikili eğitim yapmalarına razı olmayacaklarını, her iki okulda da huzursuzluk oluşturan bu duruma çözüm bulacaklarını tahmin ediyoruz.

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti