Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner

ŞAMİL BASAYEV

18 Haziran 1995’de Çeçen lider Şamil Basayev, Budennovsk kenti hastanesine baskın yaptı; binden fazla Rus’u rehin aldı. Böylece Rusya savaşın durdurma ve görüşmeleri başlatma taleplerini kabul etti.
Şamil Basayev kimdir?
Çeçenistan mücadelesini dünyaya duyurmak ve Rusya’nın bağımsızlığı tanıması arzusuyla yedi arkadaşıyla, yarım saatte düşünülen bir plan yaparak, 178 yolcuya sahip bir Rus uçağını kaçırarak, Ankara Esenboğa Havalimanı’na indiren, bu tarihe kadar adı duyulmayan Çeçen savaşçı Şamil Basayev, ismini, kendisinden çok önce Kuzey Kafkasya’da yıllar boyu bağımsızlık mücadelesi için savaşmış Şeyh Şamil’den almıştır.
Tam adı Şamil Salmanoviç Basayev’dir. 14 Ocak 1965‘te Çeçenistan’ın Vedeno bölgesinde doğdu. Moskova Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde okudu. 1991 yılında Cevher Dudayev tarafından başlatılan Çeçen bağımsızlık harekâtına katıldı. Çeçenistan savaşı başlarken gerçekleştirdiği eylemle Dori Havaalanından 178 yolcuya sahip bir Rus uçağını kaçırarak, Ankara Esenboğa Havalimanına indirerek tüm dünyaya adını duyurdu. 1992 yılında Tüm Kafkas halkının beraber mücadele etmesi gerektiğine inanıldığı için Kafkas Halkları Konfederasyonu (KHK) birliklerinin komutanlığına getirildi. 1995 yılında evinin bombalanması sonucunda ailesinden 11 kişi öldürüldü. 1996 Çeçenistan İçkerya Silahlı Kuvvetleri Genel Komutanlığı görevine getirildi. Komutanlığını yaptığı Grozni operasyonu sonucu 31 Ağustos 1996 yılında imzalanan Hasavyurt anlaşması ile Birinci Çeçen Rus savaşı son buldu. 1999 yılında başlayan İkinci Çeçen savaşı ile Çeçenistan için mücadele etmeye devam etti. 2004 yılında kendisini sorumlu hissettiği Beslan operasyonunu sonucu hayatını kaybeden sivillerden dolayı Putin tarafından terörist ilan edildi. 2005 yılında Şamil Basayev Elina Ersenoyeva kaçırılmasına rağmen (eşi) direnişten vazgeçmedi. 2006 yılında arabasına kurulan bomba düzeneğinin patlatılması sonucu hayatını kaybetti.
Şamil Basayev Sözleri
Çeçenistan savaşı boyunca gösterdiği muhteşem mücadelesi ile dillere destan olan o güzel şehit Şamil Basayev’in sözleri:
Bir dava, uğrunda ölünecek kadar değerli değil ise, uğrunda yaşanacak kadar da değerli değildir.
Bir mücahidi güldürmek istiyorsan onu ölümle korkut.
Bir mücahid yalnızlığı kullanır ancak hiçbir zaman yalnızlığın onu kullanmasına izin vermez.
Bir mücahid düşmana ilk darbeyi vurmaya çalışır ve böylece düşman üzerinde kendi savaş planını uygular.
Bir mücahid sadece kendi gücüne güvenmez düşmanın enerjisini de kullanır.
Müslümanlar sigaraya verdikleri 1 günlük parayı bize gönderselerdi Rusları haritadan silerdik.
Daima savaşacak kadar genç, ölecek kadar yaşlıyız.
Kimse, Allah’ın müsaade ettiğini yapmama engel olamaz.
Bütün dünyayı alevler kaplasa da, bu cihada devam edeceğiz.
Bacısı; bir kafir tarafından tecavüze uğramamış, evlâdı; bir kafir tarafından gırtlağı kesilmemiş bir kişi, cihadı asla anlayamaz ve hayatı çiçek böcek dağıtmakla geçmiştir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti