Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

TAKVA YAZILARI (9) – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 17 Ekim 2011 Pazartesi 03:00:00
  TAKVA EHLİ AYNI ZAMANDA TEFEKKÜR EHLİDİR
Tefekkür, dinimizde önemli bir ibadettir. Tefekkür, günahlarını, yaratılmışları ve kendini düşünmek Allah’ü teâlânın yarattığı şeylerden ibret almaktır. Kur’an-ı kerimde takva sahipleri övülürken buyuruluyor ki:“Onlar ayakta iken, otururken, yanları üstüne yatarken hep Allah’ı anarlar, göklerin ve yerin yaratılışını inceden ince-ye düşünürler. “Ey Rabbimiz, sen bunları boşuna yaratmadın. Sen [boş, manasız şeyler yaratmaktan] münezzehsin. Bizi Cehennem azabından koru” derler.” (3/Ali İmran 191) Hadis-i şeriflerde de buyuruldu ki: “Allah’ın azameti, Cennet ve Cehennem hakkında bir an tefekkür, bir geceyi ihya etmekten iyidir.” (Ebuşşeyh)“Tefekkür, ibadetin yarısıdır.” (İ. Gazali)(Biraz tefekkür, bir sene [nafile] ibadetten kıymetlidir.) “Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardından gelişinde (uzayıp kısalmasında) akıl sahipleri için elbette ibret verici deliller var” (3/A. İmran -190.) âyeti varken nasıl ağlamayım? Bu âyeti okuyup da tefekkür etmeyene yazıklar olsun!” (İ. Hibban)
Kur’an-ı Kerim’de Muttakilerin-takva sahiplerinin özelliklerinden bahseden çok sayıda ayetler vardır
Bunların en önemlileri şu ayetlerdir.
Allah’a Yönelen Mümin Takva Sahibi Olur
“Munîbîne ileyhi vettegûhu ve ekîmûSSalâte ve lâ tekûnû minel muşrikîn(muşrikîne).” (30/Rûm–31)
“O’na (Allah’a) yönelin (Allah’a ulaşmayı dileyin) ve takva sahibi olun. Ve namazı ikame edin (namaz kılın). Ve (böylece) müşriklerden olmayın.” (30/Rûm–31)
Allahû Tealâ buyuruyor ki: “O’na, Allah’a yönel. Allah’a ulaşmayı dile ve Allah’a karşı takva sahibi ol.”İnsanlar “Mü’min olan, takva sahibidir.” diyorlar. Mü’min olan takva sahibi değildir. Mü’min olan kişinin takva sahibi olabilmesi için Allah’a ulaşmayı dilemesi lâzımdır. Söylediğimiz Rum Suresinin 31. âyet-i kerimesinde Allahû Tealâ: “Allah’a yönel ve takva sahibi ol.” diyor. Yani Allah’a yönelmeyen kişinin takva sahibi olmadığı vurgulanıyor. Allah’a ulaşmayı dileyen/Allah’tan hidayet talebinde bulunan kişi takva sahibidir. Burada, Allah’a inananlardan sadece Allah’a ulaşmayı dileyenler takva sahibi olabilirler. Rum Suresinin 31. âyet-i kerimesi bunu söylüyor. Enfal Suresinin 29. âyet-i kerimesine bakıyoruz. Allahû Teâlâ şöyle söylüyor:
“Yâ eyyuhellezîne âmenû in tettegullâhe yec’al lekum furgânen ve yukeffir ankum seyyiâtikum ve yağfir lekum, vallâhu zul faDlil aZîm(azîmi). (8/Enfâl-29)“Ey iman edenler, Allah’a karşı takva sahibi olursanız sizi furkan (hak ve bâtılı ayırma özelliği) sahibi kılar! Ve sizden (sizin) günahlarınızı örter ve size mağfiret eder (günahlarınızı sevaba çevirir). Ve Allah, büyük fazl sahibidir.” (8/Enfâl-29)
Ey âmenû olanlar, Ey Allaha ve gönderdiği her şeye şeksiz şüpesiz iman edenler, eğer Allah’a karşı takva sahibi olursanız, o zaman Allah sizin için furkanlar kılar, sizi furkanların sahibi yapar, yani size hak ile batılı ayırma özelliği/bir anlayış veririr, tıpkı hak ile batılı ayıran Kur’an/Furkan gibi… ve sizin günahlarınızı örter ve size mağfiret eder. O Allah ki büyük lütuf sahibidir.

Not: Arapça ayet metinlerini Türkçe harflerle yazarken sad harfi büyük S, peltek zel ve peltek se harflari küçük ve koyu olarak (z,s), s,z harfleri küçük renksiz , Zý harfi büyük Z ile, Tý harfi büyük T, te harfi küçük te, Dat harfi büyük D, dal harfi küçük d ile gösterilmiþtir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER