Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

TARİHE YÖN VERENLER

Ulu Önder Atatürk’ü ölümünün 81. yılında saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz. Atatürk Dünya tarihine yön veren nadir liderlerden en önemlisidir. Birinci Dünya Savaşı dünya tarihinin en büyük paylaşım savaşıdır. Paylaşım savaşının esas hedefi ise Osmanlı Devleti’ydi. Osmanlı’nın topraklarını paylaşmak boğazlarını, geçiş yollarını, yer altı ve yer üstü kaynaklarını elde etmek için gerçekleştirilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk de Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin savaşa girme zorunluluğunu saptamış ve İtilaf Devletlerinin düşmanlığını açıkça belirtmiştir. Savaştan önce İngiltere, Fransa ve Rusya’nın Osmanlı Devleti’nin topraklarını paylaştığı bir durumda.
Osmanlı’nın savaşa girmesi bir tercih değil zorunluluktu. Büyük savaş başladığında Atatürk Sofya’da Askeri Ataşe görevinde bulunuyordu. Bu savaşta görev almak istediğini Harbiye Nazırlığına (Genel Kurmay Başkanlığı) bir dilekçe ile bildirdi. Çanakkale Gelibolu 19. Tümen’de görevlendirildi.
İşte bu Gelibolu savaşlarında dünyanın tarihi değişmeye başladı.
Çanakkale Boğazı’nı denizden geçemeyen düşman kuvvetleri Çanakkale’yi karadan geçmek istediler. Karşılarına Mustafa Kemal çıkarak onları denize geri püskürttü. Çanakkale Zaferi’nin kazanılmasında önemli rol oynadı. Mustafa Kemal artık Mustafa Kemal Paşa olmuştu. Henüz 34 yaşındaydı. Mustafa Kemal Çanakkale’de savaşın seyrini değiştirdi. Düşman devletler Çanakkale’yi geçemeyince Çarlık Rusya yıkıldı. Ekim devrimi (1917) gerçekleşti. Milyonlarca kişi öldü. Yeni kurulan Sovyet rejimi savaştan çekildiğini bildirdi. Yeni Sovyet rejiminin savaştan çekilmesi bizim doğu cephemizi rahatlattı. Kurtuluş Savaşı sırasında Sovyetler Birliği bize para ve siyasi destek vermiştir. Bir bakıma Kurtuluş Savaşının temelleri Çanakkale Savaşlarında atılmıştır.
Büyük Önderimiz Mustafa Kemal emperyalizme karşı İstiklal Mücadelesi vererek Atatürk oldu. Halkın bütün kesimlerini vatanın bağımsızlığı ve bütünlüğü için seferber etti, doğru program zafere ulaştırdı. Atatürk işgal altındaki Türkiye’de bağımsız Cumhuriyeti düşünebilen ve amaçlayan kişidir. 21. Yüzyılda Atatürk, sadece ülkemize özel bir isimden ibaret değildir. Atatürk dünyanın yedi kıtasına ezilen milletlerin mücadele programıdır. Atatürk bir iddianın ve programın adıdır. O iddia bağımsızlık, programı ise altı oktur.
Atatürk, emperyalizm çağında mazlum milletlerin kurtuluş umududur.
Bu nedenle Ulu Önder Atatürk’ü ölümünün 81. Yılında özlemle anıyoruz. Atatürk’ün çağındaki liderlerin hepsi unutulup gitmişlerdir. Atatürk’ün politikaları ve davranışları halen günümüzde de geçerliliğini korumaktadır.
Günümüzde Atatürk’ün adını ağzına almak istemeyenler tarih bilgisinden yoksundurlar.
“Benim naciz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşayacaktır.”
Atatürk 10 Kasım 1938 saat 09.05’te Dolmabahçe Sarayı’nda hayatını kaybetti. Naaşı geçici olarak Ankara’da Etnoğrafya Müzesi’ne kondu. 10 Kasım 1953 yılında bugünkü ebedi kabri olan Anıtkabir’e büyük törenlerle nakledildi.
Atam sonsuza kadar rahat uyu.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER