Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kocatepe Gazetesi
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

TECRÜBE ÜZERİNE – Kocatepe Gazetesi

Kocatepe Gazetesi 12 Mayıs 2011 Perşembe 03:00:00
  Türk toplumu genelde tecrübeye pek önem vermez. Tecrübeli insanlardan istifade etmeyi pek sevmez ve onların değerlendirmelerine, düşüncelerine itibar etmez. Oysa insan kolay kolay yetişmiyor. Bir yazarın dediği gibi; “Tecrübe okulunda öğrenim ücreti yüksektir. Ama akılsız-lara bir şeyler öğretebilen başka bir okul da yoktur”. Gerçekten de öyledir. Akıllı insanlar başkalarının tecrübelerinden istifade ederler. Akılsız insanlar ise kendi tecrübelerinden. Tecrübe edilerek öğrenilmiş bilgiler, bedeli en ağır ödenmiş bilgilerdir. Yazar Cariyle “ Tecrübeler en iyi öğretmenlerdir. Yalnız okul masrafları çok yüksektir” diyor. Yine ünlü bir düşünür olan İbsen “ Tecrübe bir gözlüktür. Onların sayesinde ikinci defa daha iyi görürüz” diyerek tecrübenin önemini güzelce vurguluyor.
TECRÜBE NEDİR?
İnsanlar yaşamları boyunca üç tünelden geçer. Geçmiş zaman, şimdiki zaman ve gelecek zaman tüneli. Geçmişinde yaptıkları ve yaşadıkları, algıladıkları, başarıları veya başarısızlıkları şimdiki zaman noktasında ANI konumuna gelir. Şimdiki zamanda yaptıkları ise insanın gelecek zaman dilimindeki durumunu, konumunu şekillendirir. Biz geçmiş zamandan başlayan ve şimdiki zamanda noktalanan birikimlerimizin tamamına TECRÜBE diyoruz. DENEYİM diyoruz. Yaşadığımız her tecrübenin bir yapısı vardır. Bizde olumlu veya olumsuz etkisi kalmıştır. Bu yapı, bu etki bize güç, başarı, çalışma, ilişki ve sevgi noktasında rehber olur. Bu rehberi doğru okumak TECRÜBELER den istifade etmek ve başkalarına bu tecrübelerimizi aktarmak, paylaşmak durumundayız. İnsanoğlu, tecrübeli insanların tecrübelerinden istifade etmeli ve hayat yolculuğunda kazalarla karşılaşmamalıdır diyoruz. Bu yüzden ÇİN’ de tecrübeli, aksaçlı bir akil adam öldüğünde “ Bir kütüphane daha yandı” derlermiş. Kütüphaneler yanmadan onların ışığından yararlanmak gerekir.
TECRÜBE ÜZERİNE ÖZLÜ SÖZLER
Herkes mesleğinde ve hayatında birçok karanlık yoldan geçmek mecburiyetindedir. Ancak bu yolları elinde bir ışık olmadan geçmeye çalışmaktansa, başkalarının tecrübe meşalelerinden istifade ederek yürümek daha kolay ve daha karlı değimlidir? Cohn Wanamaker ( İşadamı )
Denemediğin bir kimse ile yol arkadaşı olma. Görmüş olduğunla duymuş olduğun şey arasında bir fark gözet. Nasır-ı Hüsrev
Yeni süpürge iyi süpürür, ama köşeleri bilen de eskisidir. İrlanda Atasözü
İnsanlar tecrübeleri kadar bilge değildir, tecrübe kapasiteleri kadar bilgedir. George Bernard Shaw
Eğitimdeki temel zorluk, fikirlerden tecrübe çıkarmaktır. George Santayana

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER