Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

TRAFİKTE DENETİMLER SÜRÜYOR… AMA YASALAR VE VATANDAŞ DENETİMLERE ENGEL

Afyonkarahisar’ın en öncelikli sorunlarından bir tanesi; “Trafik”…

Son dönemde artan trafik kazaları, yaşanan can kayıplarının ardından hem şehir içindeki, hem de şehirler arası yollardaki trafik sorunu yeniden öne çıkmaya başladı. Bu konuda gazeteniz Kocatepe de elinden geldiğince konuyu gündemde tutmaya çalışıyor.

Özellikle şehir içindeki karmaşa artık had safhada. Yıllardır “çözüm” adına atılan adımlar ne yazık ki istenen sonuçlara ulaşmıyor.

Bugün trafik sorununun bir ayağına, “denetim” kısmına değinelim.

“VATANDAŞI ÇOK SIKIŞTIRMAYALIM”

Vatandaşın “Denetimler artmalı” serzenişlerini biraz derinleştirdiğinizde kanunların kısıtladığı yetkisizlik gözünüze çarpıyor.

Kanunların izin verdiği denetlemeler yapıldığında, “eş-dost” ilişkileri ya da “siyasi telkinler” devreye giriyor. Trafik polisleri şehir merkezinde biraz denetlemeleri sıkılaştırdığında “siyaset” devreye giriyor. “Vatandaşı çok sıkıştırmayın” uyarıları geliyor.

Polis uygunsuz park edenlere ceza yazdığında, duraklama yapılmayan yerde duranlara, otobüs-minibüs duraklarını dolduranlara ceza kesmeye başladığında en başta esnaf feveran ediyor; “Tam iş yapılacak mevsimde polis insanları sıkıştırıyor, alış-veriş yapacak olanlar çarşıda duramıyor” diye dert yanıyor. Dert yanma boyutu ilin siyasilerine taşındığında milletvekilleri, parti yöneticileri, belediyeciler Emniyet’ten ricacı oluyor; “Vatandaşı fazla sıkıştırmasak” diye…

Şehirler arası yollara çıkıyorsunuz, her yerde pat-pat ya da traktör. Kural, nizam hak getire… Jandarma-polis denetleme noktasında görevini yapmak istiyor, kanun karşısında pat-patın bir tanımı yok.

Yıllardır siyasilere konu aktarılıyor, milletvekillerinden destek isteniyor. “Şu pat-patların yasal tanımını yaptırın da ceza yazılacaksa yazılsın, men edilecekse edilsin. Yasada karşılığı olmadığı için jandarma-polis bunlara bir şey yapamıyor. Bu araçlar da bir çok kazaya neden oluyor” diye… Ama sonuç yok.

Şehrin merkezine bir sürü masraf yapılarak Elektronik Denetleme Sistemleri kuruldu. Uygunsuz park eden de, aşırı hız yapan da bu sistem sayesinde tespit edilebiliyor. Ama ceza var mı? Hayır, “Aman vatandaşı sıkıştırmayalım…”

HER GÜN YÜZLERCE ARAÇ DENETLENİYOR, CEZA YAZILIYOR

Ankara’da Trafik Daire Başkanlığı’ndaki görevinin ardından Afyonkarahisar’a atandıktan sonra bir çok başarılı çalışmaya imza atan İl Emniyet Müdürümüz Ali Temiz’e denetimlerle ilgili neler yapıldığın sorduğumuzda şu rakamlara ulaştık:

Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri 28-29-30-31 Temmuz tarihlerinde 855 aracı kontrol etmiş. Bu araçlardan abart egsoz nedeniyle 27’sine, yüksek sesle müzik nedeniyle 16’sına, ehliyetsiz sürücü nedeniyle 40’ına, muayene nedeniyle 50’sine, sigorta nedeniyle 20’sine, diğer suçlardan da 164 tanesine ceza uygulanmış.

Şehirlererası yollarda görev yapan Bölge Trafik ekipleri aynı tarihlerde 427 aracı kontrol etmiş. Bu araçlardan 4’üne muayeneden, 7’sine fazla yolcudan, 4’üne takograftan, 2’sine emniyet kemerinden, 1’ine sürücü belgesinden, 38’ine de diğer suçlardan ceza uygulanmış.

Rakamlar ortada iken “Polis denetlemiyor” demek insafsızlık olur. Trafikte yaşanan sorunların azaltılması için trafik polisleri ve jandarmanın görevlerini layıkıyla yapmalarına ortam hazırlanmalı. “Siyasi mülahazalarla” ya da “Vatandaşı sıkmayalım” tavrı ile Polise-Jandarmaya işini yaptırmazsak daha çok trafik kazası yaşarız, daha çok canımız yanar. Şehrin düzensizliğinden de daha çok dert yanarız.

Bu noktada görevin büyüğü yasal düzenlemeleri hayata geçirme noktasında siyasilerimize ve ardından kuralların gereğini yerine getirme noktasında hemşehrilerimize düşüyor.

 

KADINANALAR’IN SOYU DEVAM EDİYORMUŞ

Afyonkarahisar’ın abidevi şahsiyetleri arasında KADINANA’larımızın özel bir yeri var. Selçuklu Hanedanı’ndan olup Moğol istilası sonrası Afyonkarahisar’a sığınan ve sahip oldukları serveti Afyonkarahisar’ın ihyası, insanların hayrı için harcayarak yüzyıllardır rahmetle, minnetle anılan Melek Peyker, Naime Gevher ve Asiye Sultanlar ile ilgili çalışmalar günümüzde de devam ediyor.

Afyonkarahisarlılar’ın yüzyıllardır kana kana içtiği, her yudumda dua ettiği Kadınana Suyu’nun Afyonkarahisar’a kazandırılmasını sağlayan Kadınanaların hiç evlenmedikleri biliniyordu. Yaptıkları hayır-hasenat ile öbür dünyaya göçtükleri, bu dünylada bur bağları kalmadığı sanılıyordu.

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin değerli öğretim görevlilerinden Doç. Dr. Mustafa Karazeybek’in son araştırmaları durumun böyle olmadığını ortaya koşmuş. Kadınanalar olarak bilinen Selçuklu Sultanları Melek Peyker, Naime Gevher ve Asiye Sultanlar Afyonkarahisar’da evlenmişler ve soyları devam etmiş. Kadınana Suyu ile ilgili yeni ulaşılan Evkaf, yani Vakıf belgeleri bu durumu belgelerle ortaya koymuş.

Kadınanaların soyu ve vakıfları ile ilgili diğer detayları Doç. Dr. Mustafa Karazeybek’in ilgili bilimsel çalışması yayınlandığında öğreneceğiz hep birlikte. Allah Kadınanalar’dan da onların hayrını sürdürenlerden de, bu çalışmaları ortaya çıkaranlardan da razı olsun.

 

BİM AFYON’DA SERAYI DEVRALDIKTAN SONRA ABİR DE TRANSFER MERKEZİ KURUYOR

BİM Birleşik Mağazalar A.Ş.’nin İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, usta gazeteci Vahap Munyar’a Afyonkarahisar’da bir sebze-meyve transfer merkezi kurma hazırlığında olduklarını belirtmiş. Dün Alarko’nun Afyonkarahisar’da sera yatırımı hazırlığında olduğunu bu köşeden paylaşınca bir dostumuz BİM’in Afyonkarahisar’daki yatırım çalışmalarını aktardı. Biz de size aktarıyoruz:

BİM’in Afyonkarahisar’daki transfer merkezi ve lojistikte yeni devreye girecek uygulamamız, sebze-meyvenin İstanbul’a yolculuğunu 1 gün kısaltacak. Afyonkarahisar’da BİM’in kuracağı transfer merkezinin yanına bir muz sarartma tesisi de kurulacak. BİM Afyonkarahisar’da bir de domates serası aldı. Köprülü Köyü’ndeki dev serada BİM kendi domatesini yetiştirecek. Seranın zamanla büyütülmesi planlanıyor.

 

 

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti