Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Ulu Cami “Dünya Kültür Mirası” olacak

 

Afyonkarahisar’ın en önemli tarihi miraslarından birisi olan tarihi Ulu Camimiz önümüzdeki günlerde UNESCO’nun Dünya Mirası listesine girecek inşaAllah.

UNESCO 16 Kasım 1972 tarihinde UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme’yi kabul etmiş. Türkiye Sözleşmeye 1983 tarihinde resmen taraf olmuş. Dünya Mirası Komitesi (DMK) tarafından belirlenen Dünya Mirası Listesi’nde Dünya Miras Alanı olarak ilan edilen 1157 miras yer almakta. Bunlardan 900’ü kültürel, 218’i doğal ve 39’u karma (doğal ve kültürel) miraslar. Türkiye’nin bu listede 17’si kültürel, 2’si karma olmak üzere 19 miras alanı bulunuyor. Türkiye’nin Dünya Mirası Listesi’ndeki bu eşsiz eserleri şunlar:

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas), İstanbul’un Tarihi Alanları (İstanbul), Göreme Millî Parkı ve Kapadokya (Nevşehir), Hattuşa: Hitit Başkenti (Çorum), Nemrut Dağı (Adıyaman), Hieropolis-Pamukkale (Denizli), Xanthos-Letoon (Antalya-Muğla), Safranbolu Şehri (Karabük), Truva Arkeolojik Alanı (Çanakkale), Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne), Çatalhöyük Neolitik Alanı (Konya), Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa), Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir), Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı (Diyarbakır), Efes (İzmir), Ani Arkeolojik Alanı (Kars), Aphrodisias (Aydın), Göbekli Tepe (Şanlıurfa), Arslantepe Höyüğü (Malatya)

Bir de, UNESCO’nun Dünya Kültürel ve Doğal Mirası listesine girmeye aday eserler de var. Dünya Miras Komitesi tarafından listeye önerilmesi öngörülen, ancak henüz adaylık süreçleri tamamlanmayan miraslardan oluşan Geçici Liste bulunuyor. Geçici Liste Üye Devletler için ulusal bir envanter niteliğinde olup, asıl listeye başvurulacak olan alanlar bu listeden seçilerek belirleniyor. Türkiye’nin Geçici Listede ilki 1994 yılında sunulan ve son olarak 2021 yılında güncellenen şekliyle 77 kültürel, 4 karma ve 3 doğal olmak üzere toplam 84 mirası bulunmakta. 2015 yılında Dağlık Frigya (Eskişehir, Kütahya, Afyon) geçici listeye alınarak aday gösterilirken 2018 yılında da benzeri 5 cami ile birlikte Afyonkarahisar Ulu Camii bu listeye alınarak “Dünya Mirası” olmaya aday gösterildi.

Anadolu’daki Ahşap Çatılı ve Ahşap Taşıyıcılı Camiiler olan Konya-Eşrefoğlu Camii, Kastamonu-Mahmut Bey Camii, Eskişehir-Sivrihisar Camii, Afyon Ulu Camii ve Ankara-Arslanhane Camii beşi birlikte aday listesinde yer alıyorlar.

Bu günlerde ilgili uzmanlar Ulu Cami’ye sıkça geliyor ve incelemelerini sürdürüyorlar. Yapılan incelemeler sonrasında kardeşi olan 4 cami ile birlikte Afyonkarahisar Ulu Camii’nin “Dünya Mirası Listesi”ne girmesi gerçekleşecek. Ulu Camimiz bunu fazlasıyla hak ediyor.

 

Olgun: “Mazeretim vardı, katılamadım”

Geçtiğimiz günlerde bu sütunlarda İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun’un Valilik tarafından kendisine gönderilen davete icabet etmediğini belirterek “Davet varsa icabet gerekir” demiştik.

Afyonkarahisar Valiliği ile Afyonkarahisar Belediyesi tarafından geçtiğimiz 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle düzenlenen geleneksel kahvaltı organizasyonunda İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekilimiz Hakan Şeref Olgun Bey’in de Valilik tarafından davet edildiğini ama davete icabet etmediğini öğrendiğimizi dile getirmiştik. İktidar-muhalefet ayrımı olmadan Afyonkarahisar Milletvekillerimizin ortak paydalarda buluşması gerektiğine dikkat çekmeye çalışmıştık.

Bu yazımız üzerine telefonla arayarak bilgilendirmede bulunan İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun, “Evet, davete icabet edemedim ama geçerli bir mazeretim vardı” dedi.

Çay ilçesi yakınlarında meydana gelen ve hepimizi derin üzüntüye sevk eden trafik kazasında 8 hemşehrimiz hayatını kaybetmişti bilindiği üzere. Bu hemşehrilerimiznden 6’sının cenazesi geçtiğimiz hafta sonu toprağa verilirken, 2’sinin cenazesi de pazartesi günü defnedilmişti. “Ben pazartesi günü Çay’daki 2 hemşehrimin cenazesine katıldım. Bu nedenle davete icabet edemedim. Acı günlerinde Çaylı hemşehrilerimin yanında olmak zorunda olduğumu düşündüm” dedi.

Hakan Şeref Bey’in böylesine geçerli bir mazereti varsa Valilik tarafından yapılan davete katılmayışı anlaşılır olarak karşılanabilir. Umarız bundan sonraki davetlerde üzücü ve geçerli mazeretler olmaz da, birlik-beraberlik adına güzel tablolara tanık olabiliriz.

 

Zeybek: “Zafer Meydanı otopark olmaz”

Afyonkarahisar’ın tarihi bölgelerine açılan kapı olmasının yanı sıra, şehrimizin vitrin ürünlerinin satışıyla neredeyse ilimize gelen her ziyaretçinin uğrak noktası olan Uzun Çarşı’da yenileme çalışmaları sürüyor.

Her zaman yaptığı gibi hafta sonu da Uzun Çarşı’daki çalışmaları yerinde inceleyen Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “Çalışmalar tamamlandığında Uzun Çarşı bambaşka” olacak diyor. Uzun Çarşı esnafının ve haliyle Afyonkarahisar’ın bu işten kazançlı çıkacağına dikkat çeken Başkan Zeybek, “Şimdi kızanlar, eleştirenler var ama, bittiğinde herkes bundan memnun kalacak” diyerek sabır gösterilmesini istiyor.

Uzun Çarşı esnafının otopark sıkıntısına geçici çözüm olması amacıyla gündeme getirdiği, “Hiç olmazsa çalışmalar tamamlanana kadar Kent Meydanı otopark olarak kullanılsa” önerisini hatırlattık Başkan Zeybek’e…

“O talep bize de geldi ama olmaz. Kent Meydanı’nın üzerine o kadar yük vermek doğru değil. Alt katlardaki otoparklarımız hizmette. Otopark kısmı araç parkına göre inşa edilmiş. Ama Meydan’ın üzerine o kadar yük vermek de, orayı araç trafiğine açmak da uygun olmaz. Hem yapıya hem işleyişe zarar verebiliriz. Biraz daha sabır lazım, çalışmalar en kısa sürede tamamlanacak” dedi.

Esnaf dostlarımızın taleplerini bir kez daha ilettik. Başkan “sabır” diyor. Allah kazasız eylesin.

Gazeteniz Kocatepe’nın “Korunması gerekli kültür varlığı” olarak tescilli köşesi “Kısa-Kısa”dan Kurtoğlu birkaç kez dile getirmişti: Halkbank’ın Cumhuriyet Meydanı’na bakan binası yıkıldıktan sonra oradaki enkaz görünümü hoş olmadı. Yeni bina yapılana kadar burada şehri tanıtıcı görsellerle kamufle yapılmalı… diye.

Konuyu takip ettiklerini belirten Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “Orası için gerekli görüşmeleri yaptık. Bir kısmını biz, bir kısmını da oradaki binanın sahibi işadamımız Hakkı Oruç bey üstlenecek ve şehrimizi tanıtıcı görseler kullanacağız. Hoş olmayan enkaz görüntüsü ortadan kalkacak” dedi. Teşekkür ediyoruz.

 

Toplu ulaşımda sıkıntı büyük

Afyonkarahisar şehir merkezindeki toplu ulaşımla ilgili sıkıntılar devam ediyor. Mevcut minibüs sisteminden herkes şikayetçi. Vatandaş, yolcu, yaya, sürücü, esnaf, mal sahibi, Belediye, öğrenci, kadın, erkek kime sorarsanız sistemin iyi işlemediğini, hizmetin kaliteli olmadığını, kazanan taraf olmadığını dile getiriyor.

Afyonkarahisar Belediyesi cephesinde de durum aynı… Okulların tatil olduğu şu günlerde aylık 500-600 bin yolcu taşıyor Afyonkarahisar Belediyesi yaklaşık 40 otobüsüyle… Bu yolcuların yüzde 23 ile 25’i ücretsiz taşınan yolcular.

“Toplu taşıma işinden külliyen zarar ediyoruz” diyor Başkan Zeybek.

Şu anda Belediye’ye ait otobüslerde tam bilet 5.5 TL. Ağustos ayında Belediye Meclisi’ne toplu ulaşımla ilgili zam taleplerinin gelmesi bekleniyor. Şoför esnafı zam uygulamasını sabırsızlıkla bekliyor. Kişi başı taşımanın 10 TL olacağı tahmin ediliyor.

Belediye Meclisi’nin toplu ulaşımla ilgili kararları sadece zamla sınırlı kalmayacak gibi. Minibüs şoförlerinin yaka tanıtım kartı takmasından, kurallara karşı daha hassas davranılmasına kadar bir dizi karar gündemde.

 

“Sosyal tesislerde ücretler ayarlanacak”

 

Yine gazeteniz Kocatepe’nin “Kısa-kısa” köşesinde dile getirmiştik. Anıtpark’ın önünde bulunan ve Belediye’nin işlettiği Anıt Kafe’den meyve aromalı bir maden suyunun 30 TL’ye satıldığını, bu durumun tepki gördüğünü Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e bir kez daha hatırlattık.

Başkan Zeybek, “Kafe’de oturup, servis hizmeti alınıyorsa, bunun bir bedeli olmalı. Oradaki çalışanların giderleri nasıl karşılanacak? Ama sadece satış, yani alıp gitme gibi bir durum varsa bu rakamlar olmamalı” dedi. “Sayın Başkanım alıp-gitme hizmetinde de 30 TL uygulanmış” deyince, ilgilileri aradı Başkan Zeybek.

Aldığı yanıtların ardından ilgililere gerekli talimatları vererek, “Vatandaş alıp gidiyorsa rakamları ona göre ayarlayın. Kafede oturup servis hizmeti alınıyorsa ona göre ayarlama yapın” dedi.

Sonuçta Belediye’nin sosyal tesislerinde hizmetin ve ürünlerin piyasaya fiyatlarına göre daha uygun olması bekleniyor vatandaş tarafından. Örneğin Erkmen Belediyesi’nin çay bahçelerinde ücretsiz çay dağıtmasını, Sandıklı’da Belediye’nin pazartesi günleri çayı 1 TL’ye satmasını, yine Sandıklı’da Cumartesi günleri vatandaşa ücretsiz kahve ve leblebi tozlu dondurma ikram etmesini örnek gösteren hemşehrilerimiz, “Afyonkarahisar Belediyemiz de fiyatlarını makul tutmalı diyor”

Başkan Zeybek kendisine ulaşan her konunun gereğini yapmaya çalışıyor. Bu konuda da gerekli tedbirler alınacaktır sanırım.

 

 

AK Parti’de adaylık için 5 kıstas

 

Siyaset sahnesinde yerel seçim hazırlıkları ağırlıkta. Bu kapsamda AK Parti’nin strateji ve adayları en büyük merak konularından birisi.

AK Parti’ye yakın kaynaklardan sızan bilgilere göre AK Parti’de başkan adaylığı için 5 ana kıstas uygulanacak. Tekrar aday olmak isteyen belediye başkanlarında vaatlerinin yüzde 60 ve üstünü gerçekleştirenler değerlendirmeye alınacak.

Yaklaşan yerel seçimler öncesi çalışmaları hızlandıran AK Parti, adaylar konusunda ince eleyip sık dokuyacak. AK Parti, aday gösterilecek belediye başkanlarını belirlerken, ‘anket, temayül, mülakat, alt/üst kurul, Cumhurbaşkanı onayı’ olmak üzere 5 kıstası ön planda tutacak.

Vatandaşa il ve ilçelerde hangi belediye başkanını görevde görmek istedikleri sorulacak. Aday olmak isteyen isimler üzerinde detaylı bir anket çalışması yapılacak. Yapılacak çalışmada, öne çıkan isimler bölge teşkilatlarınca temayüle tabi tutulacak. Bunun ardından adaylar bölge teşkilatlarınca mülakata alınacak. Burada da başarı gösteren isimler genel merkezde oluşturulacak alt ve üst kurulda sınava tabi tutulacak. Buranın onayını kapan isimler Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunulacak.

Tekrar aday olmak isteyen belediye başkanları için ise görev süresince 2019 yılı beyannamesinde vaat edilenlerin yüzde kaçını yaptıklarına bakılacak. Vaatlerin yüzde 60 ve üstünü gerçekleştirenler, yeniden değerlendirmeye alınacak. Yüzde 60’ın altında kalanlar değerlendirmeye alınmayacak.

Yeniden aday gösterilecek belediye başkanlarındaki önemli diğer bir kıstas ise bütçeden yatırıma ayırdıkları pay olacak. Mevcut bütçeden yatırıma en çok pay ayıran başkanlar bir adım önde olacak. İlçe belediye başkanları illere aday gösterilebilecek. Milletvekili aday listeleri hazırlanırken uygulanan 3 dönem kuralı yerel seçimlerde de uygulanabilecek. Değişim ve yeni yüzler ön planda olacak.

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti