Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR

20 TEMMUZ

Bu yıl 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47. Yıldönümünü kutladık. Bu yıl dönümünde Kıbrıs sorununun tarihsel gelişimini inceleyelim. Kıbrıs 1 Ağustos 1571 yılında II. Selim zamanında Lala Mustafa tarafından Venediklilerin elinden alındı. Kıbrıs’ın fethi ile Osmanlı’nın Akdeniz’deki hakimiyeti daha da güçlenmiştir. Bu durum 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşına kadar devam etti. Bu savaşa eski takvime göre 1293 yılına denk geldiği için halk arasında 93 Harbi diye adlandırılmıştır. Savaşta Gazi Osman Paşa’nın ünlü Plevne savunması ve Gazi Ahmet Muhtar paşanın kahramanlıkları yenilgiyi kurtaramamıştır. Ruslarla yapılan ağır şartları güya hafifletmek için II. Abdülhamit Kıbrıs adasını geçici olarak İngiltere’ye kiraya vermek zorunda kalmıştır. İnanırsak İngiltere bizi Rusya’ya karşı koruyacaktı. İngiliz yönetimi I. Dünya savaşının başlangıcında 1914 yılında adayı ilhak ettiğini ilan etti. Osmanlı devleti protesto etti. Başka yapılacak bir şeyi yoktu. Bu durum 1960 yılına kadar devam etti. 1960 yılında Türkiye Yunanistan ve İngiltere’nin garantörlüğünde Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu. Cumhurbaşkanı Başpiskopos Makarios, Cumhurbaşkanı yardımcısı Dr. Fazıl Küçük oldu. Rumlar bu cumhuriyeti kabul etmiyorlar, adanın Yunanistan’a bağlanmasını (ENOSİS) istiyorlardı. 1963 yılında Türk köylerini ve yerleşim yerlerini basarak katliamlar yapmaya başladılar. Türkiye bu olaylara havadan müdahale etti. Bu harekatta kahraman pilotumuz Cengiz Topel şehit oldu.
Amerikan Başkanı Jonson Başbakan İnönü’ye mektup yazarak tehdit edici sözler kullandı. İnönü bunun üzerine “yeni bir dünya kurulur Türkiye orada yerini alır” diyerek cevap verdi. Yunanlılar ENOSİS hayalinden vazgeçmiş değillerdi. 1974 yılına kadar karışıklıklar devam etti. 15 Temmuz 1974 yılında Rum EOKA örgütü lideri Nikos Sampson tarafından Makarios’u karşı güya darbe yaptı. Amaç adayı Yunanistan’a bağlamaktı. 15 Temmuz ilimiz Afyon için tarihi bir gündü. Başbakan Bülent Ecevit’in haşhaş yasağının kaldırılması ile ilgili Afyon ve Denizli gezi programı vardı. Başbakan Kıbrıs’taki darbeyi Afyon’a geldikten sonra öğrenmiş hemen valiliğe giderek bilgi almış daha sonra miting alanına gelerek durumu açıkladı. Biz Afyonlular ve bütün Türkiye darbenin olduğunu ilk defa Ecevit’in açıklamasıyla öğrendik. Başbakan Kıbrıs Türk halkının can, mal güvenliği ve özgürlüğünün sonuna kadar korunacağını söyleyerek Denizli gezisini iptal ederek Ankara’ya döndü. Tarihin cilvesine bakın ki İşgalci Yunan orduları Afyon Kocatepe’den başlayan Büyük Taaruz’la yok edilmişti. 20 Temmuz’da da Rumlara ve Yunanlılara vurulacak tokat ilimiz Afyon’dan ilân ediliyordu.
20 Temmuz Harekatı ulusumuz tarafından sevinçle karşılandı. Makarios ve darbeciler adadan kaçtılar. Yunanistan’daki Askeri yönetim istifa etti. Kıbrıs’ta vurduğumuz tokat Yunanistan’da patlamıştı. Daha sonra II. Harekat yapılacak, Kıbrıs Federe Türk Devleti kurulacak, bugünkü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti oluşacaktı. 20 Temmuz barış ve özgürlük bayramı Kıbrıs Türklerine ve yurdumuz anavatana kutlu olsun.
Not: O zamanki tarihi bir yapı olan Afyon vilayet binası yıkılmıştı. Demek ki o zamanlarda da tarihi duyarlılık yokmuş. O güzelim bina şimdi ilimizin simgesi olurdu. Bu bina yıkıldıktan sonra sanki valiliğin yerleşeceği bir devlet binası yokmuş gibi Yeşil Cami civarında bir Apt. dairesi valiliğe kiralanmıştı. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ankara’dan bilgi almak için Apt. dairesine girmek zorunda kalmıştır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti