Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
İrfan Ünver NASRATTINOĞLU

AFYONKARAHİSAR’IN VAKANÜVİSİ HASAN ÖZPINAR

Osmanlı İmparatorluğu döneminde, devlet görevlisi olan vakanüvisler vardı ve bunlar, tarih yazarlardı… Sevgili Hasan Özpınar’ın bugüne kadar yaptıklarını gören bir kişi olarak ve de affına mağruren ona Afyonkarahisar’ın Vakanüvisi diyorum…
O kadar hızlı ve çok yönlü çalışıyor ki; ne zaman araştırıyor, ne zaman yazıyor, tahmin edebilmek dahi zordur. Her halde, uyumak için gerekli zamanı bulamıyor olmalıdır…
Hasan Özpınar 1976 yılında Afyonkarahisar’da doğdu. Kasımpaşa İlkokulu, Merkez Ortaokulu ve Endüstri Meslek Lisesi’nden sonra Kocatepe Üniversitesi Mahalli İdareler Bölümünü bitirdi. Sonrasında Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’ne devam ederek buradan mezun oldu.
Bir süre köy okullarında vekil ve ücretli öğretmen olarak görev yaptıktan sonra bir gıda firmasının muhasebe bölümünde çalıştı. Halen Sultan Divani Mevlevihane Müzesi’nin müdürü olarak görev yapmakta olup, Afyonkarahisar’ı ve Müzeyi ziyaret eden yerli ve yabancı gezginlere, şehrimizin önemli özelliklerini tanıtmaktadır.
2010 yılından bugüne Afyonkarahisar’ın köklü yerel tarih ve kültür dergisi ‘’Taşpınar’’ın editörlüğünü yürütmektedir. Burada yer alan makaleler ve araştırma yazıları, Afyonkarahisar tarihi için önemli kaynaklardır.
Afyonkarahisar tarihinden ilginç notları “Geçmiş Zaman Olur ki” başlığıyla Kocatepe Gazetesi’nde; ayrıca değişik konulardaki araştırmalarını ve toplumda hizmetleriyle ön plana çıkmış kişilerle röportajları Taşpınar Dergisi’nde yayımlanmaktadır. Bunun yanı sıra pek çok Ulusal ve yerel dergi ve gazeteler de onun araştırmalarına yer vermektedir.
2009 yılından bu güne aksatmadan her yıl Zafer Haftası’nda Türkiye’de ilk kez yayımlanan fotoğraflarla “İşgal Günlerinde Afyonkarahisar” adlı fotoğraf sergisi açmaktadır. Yine 2013 yılından bugüne her yıl 29 Ekim ve 10 Kasım günlerinde ”Atatürk’ün Afyonkarahisar Ziyaretleri” adlı fotoğraf sergisi düzenlemektedir.
Hasan Özpınar’ın çalışmaları çeşitli kurum ve kuruluşlar değerlendirilmekte olup, ödüller almaktadır.
Aldığı ödüllerden bazıları şunlardır:
*1990 yılında İl Halk Kütüphanesi “Kütüphaneden En Çok Yararlanan Kişi Ödülü”
*2010 yılında ”Bir Afyonkarahisar Sevdalısı-Mehmet Saadettin Aygen” konulu yazısıyla Afyonkarahisar Gazeteciler Derneği, Araştırma Haber Dalında Basın 1.lik ödülü
*2018 yılında,Türk Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu’nun “Halk Kültürüne Hizmet Ödülü” (Bu ödül için bilim dünyasında Folklor Oscarı denilmektedir)
Başkomutan Tarihi Milli Parkı 1 nolu Alan Kılavuzu (rehber), Frig Vadisi Alan Kılavuzu ve Yerel Tarih Kurulu üyesi olarakta görev yapan Hasan Özpınar’ın Afyonkarahisar’ın tarihi geçmişi üzerine geniş bir fotoğraf koleksiyonu bulunmaktadır.
Araştırmaları sırasında Ulu Önder Atatürk’ün yabancı basında yayınlanmış 1912 tarihli ilk fotoğrafı, 30 Ağustos 1924 tarihinde Dumlupınar’a gelişine ait, bugüne kadar hiç yayımlanmamış film görüntüleri, Afyonkarahisar’ın ilk film görüntüleri, Büyük Taarruz’da Türk ordusunun esir aldığı Yunan askerlerinin Afyonkarahisar’da ki dökümanter film görüntüleri gibi görsel belgeleri ilk kez bularak yayımlamış, ilim dünyasına kazandırmıştır.
Yayımlanan Araştırmaları
Hasan Özpınar, birçok süreli yayınlarda değişik konuları içeren, ama tamamı Afyonkarahisar’ı ilgilendiren yazılar yayımlamaktadır. Bunlardan bizzat editörlüğü altında yayımlanmaktka olan Afyonkarahisar Belediyesi’nin Taşpınar Dergisi’nde yer alan, önemli yazıları şunlardır:
Gazlıgöl Binlerce Yıldır Şifa Veriyor, Afyonkarahisar’ı Kül Eden Büyük Yangın, Afyonkarahisar Sinemaları, İlk Mevlana Filmi ve Afyonkarahisar Mevlevileri, Osmanlı’dan Bugüne Karahisar Madensuyu, Objektifin Gözünden Afyonkarahisar, 1912 yılında Ticari Hayat ve Ermeniler, Türk Sineması’nda Afyonkarahisar, Afyonkarahisar’da Eski Mezarlıklar, Afyonkarahisar Eski Hapishanesi, Afyonkarahisarlı Con Ahmet, Sigarayı Yasaklayan Köy ve Bir Yeşilay Gönüllüsü, Bir Misyonerin Gözünden Afyonkarahisar’da Büyük Yangın, Afyonkarahisar’dan Götürülen Tarihi Eserler, Osmanlıdan Bugüne Afyonkarahisar’da İdamlar…Hava Şehitleri Mevlevi Dergahında , Atlas Tarih Dergisi (Ekim 2015).
Özpınar’ın bu yazılarda ele aldığı tüm konularda, AKÜ’nin ayrı ayrı yüksek lisans veya doktora çalışmaları yapması gerekir.
Yayınlanan Kitapları
-Anılar Ve Fotoğraflarla İşgal Günlerinde Afyonkarahisar 1-2011
-Fotoğraflarla Dünden Bugüne Afyonkarahisar-2013
-Bir Zamanlar Afyonkarahisar-2014
-Anılar Ve Fotoğraflarla İşgal Günlerinde Afyonkarahisar-2 -2018
-Tarih Boyunca Seyyahların Gözünden Afyonkarahisar-2019
-Afyonkarahisar’da Kameranın 100 Yılı-1919-2019 Kitap-Belgesel CD
-İşgal Günlerinde Afyonkarahisar 1-2 (2020)
-Dinar Köyü’nden Yaylabağı’na -2021
-Dünden Bugüne Afyonkarahisar-2021
-Gezgin Gözüyle Türkiye-1 (Ortak yayın) Alter Yayıncılık 2013
-Birinci Dünya Savaşı’nın 100. yılında Meşrutiyet’ten Cumhuriyete Vatan Savunması-Ankara Koleksiyoncular Derneği Yayını-2015
***
Son Afyonkarahisar seyahetimde özellikle görmek, ziyaret etmek istediğim kişilerden olan Hasan Özpınar bana iki yeni kitabını verdi. Bu kitapları da görüntüleyen, buluşmamızı belgelendiren fotoğrafı aşağıya alıyorum. Kitapları inceledikten sonra, içerikleri hakkındaki düşüncemi de yazabilmeyi umut ediyorum.
Hasan’ın her kitabı, adeta bir doktora çalışmasıdır. Yakından takip edemediğim için bilemiyorum. Acaba AKÜ’nde Afyonkarahisar ile ilgili böylesi çalışmalar yapılıyor mu? Yapılıyor ise bunlar kamuoyuna neden duyurulmuyor?…
Çeşitli Üniversitelerde, Hasan Özpınar örneği, yaşadığı kültüre ve sanata hizmet eden kişilere fahri doktora, hatta fahri profesör ünvanı verilir ve bunun çok örnekleri vardır. Acaba Üniversitemizin değerli Rektörü ve Senatosu, Hasan Özpınar’a, bir Fahri Doktora payesini çok mu görür?…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti