Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Alarko Holding’den Sandıklı’ya dev sera yatırımı

Afyonspor’un birkaç önceki sıkışık günlerinde Alarko Holding Afyonspor’a 2 milyon TL yardımda bulununca “Alarko ile Afyon ne alaka” demiştik kendi kendimize. Meğerse Alarko Afyon’a büyük bir yatırıma hazırlanıyormuş. Alarko Holding, 2023 yılı itibariyle Alto Farm markasıyla tarım ve gıda alanındaki faaliyetlerine başladığını açıkladı. Tarım ve gıda yatırımlarıyla Alto Farm’ın 5 yıl içerisinde 650 milyon dolar yatırım yapması ve 650 milyon dolar ciro ile 200 milyon dolarlık FAVÖK elde etmesi öngörülüyor. Yeni şirket yatırımlarına Sandıklı’da başladı. Sandıklı’da 30 bin metrekarelik sera alanını 60 milyon TL’ye satın alan Alarko Holding çalışmalarını sürdürüyor.

Sandıklı ilçesininin değişik mevkilerinde bulunan yaklaşık 35 bin metrekare büyüklüğünde sera, yaklaşık 93 bin metrekare büyüklüğünde tarla niteliğindeki taşınmaz, 09.04.2043 tarihine kadar 4.700 hektarlık alanda geçerli olan jeotermal kaynak işletme ruhsatı ile sözkonusu varlıklara ilişkin demirbaş, araç, taşınır ve malzemeler KDV dahil 75 milyon 540 bin TL bedel karşılığında satın alınmış.

Dünyada artan gıda talebinden yola çıkan Alarko, sağlıklı tarım yatırımına başlıyor. Alto Farm markasıyla tarım ve gıda alanındaki faaliyetlerine başlayan Alarko Holding, Türkiye’nin farklı bölgelerinde, iklim koşullarına uygun üreteceği sebze ve meyveleri ihraç etmeyi hedefliyor.

Alarko seracılığa yaptığı yatırımlarla Türkiye’nin en büyük seralarını kuruyor. Orman ve Tarım Bakanlığı ile yürütülen çalışmaların ardından sera alanlarının tahsisine Afyon’da gerçekleştirmeye başladı. Bu bölgede sera ortamının ısıtılması, jeotermal altyapısının kullanılması yöntemiyle gerçekleştirilecek.

HEDEF 300 BİN TON SEBZE MEYVE ÜRETİMİ

Alarko, 2028 yılı itibariyle yaklaşık 5 milyon metrekare alanda seracılık yaparak 300 bin ton sebze meyve üretimi gerçekleştirmeyi hedefliyor. Bu yüksek üretim hacminin yanı sıra hem jeotermal kaynakların ekonomiye kazandırılmasıyla sürdürülebilirlik anlamında da önemli bir fayda sağlanması planlanıyor. Şu ana kadar 120 bin metrekare ve ilk hasatlar Mayıs 2023 içinde başlıyor. Yıl sonuna kadar hem satın alınan hazır seralar hem de boş alanlara yapılacak yatırımlarımlar ile 600 bin metrekare ulaşılması amaçlanıyor. Bir sonraki aşamada açık alan tarımına odaklanmayı amaçlayan Alarko, bu alanda da modern tarım yöntemlerini kullanarak verimliliğin daha yüksek olduğu daha sürdürülebilir bir uygulamayı hayata geçirecek. Açık alanda yapılan tarımı sera gibi düşünerek sağlıklı bir sulama sistemi ve doğru gübre kullanımı ile gerçekleştirecek.

ALARKO’NUN TARIM YATIRIMINDA KADIN İSTİHDAMI %90’I BULACAK

Holding önemle üzerinde durduğu diğer bir nokta ise seralarda çalışacak işgücü içinde kadın ağırlığının %90 olması. Alarko, tarımda 5 bin dönüme ulaştığında çalışan sayısı 4000-4500 civarında olacak ve bu rakamın yüzde 90’ının kadın olması hedefleniyor. Alarko, tarım sektöründe kadınlar için dezavantaj oluşturabilecek şartlarla ilgili olarak, kendi bünyesinde bu alandaki kadın çalışanların ihtiyaçlarına yönelik önlem ve düzenlemeler ile hem toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı yapmak, hem de verimli çalışma koşullarını sağlamayı amaçlıyor.

JEOTERMAL ISITMA, VERİMİ %50-60 ARTIRIYOR

2020 yılı itibariyle, dünyadaki 29 ülkede jeotermal elektrik üretimi 16.000 MW (95.000 GWh/yıl) elektrik kurulu gücün üzerinde ve dünya ülkelerinin 2050 yılı hedefi 250.000 MWe kurulu güç elektrik üretimine ulaşmak. Halen dünya jeotermal potansiyelinin sadece %6,5’u değerlendiriliyor. (GEA, GeothermalEnergyAssociation, ABD). Seracılıkta ise toplam kapasitenin sadece %3.5’u kullanılıyor. Türkiye jeotermal potansiyeli bakımından Avrupa’nın 1. ülkesi ve kurulu güç bakımından ise dünyanın 4. ülkesi konumunda. Seraların jeotermal ile ısıtılmasının getirdiği pek çok avantajı bulunuyor. Jeotermal ısıtma, verimi %50-60 artırıyor. Sera atmosferine jeotermal karbondioksitin verilmesi, verimi %40 artırıyor. Bunun yanı sıra sera içi rutubetin kontrol altında tutulması bundan kaynaklanabilecek hastalıkları önlüyor. Bu, Avrupa Birliği’nin ve Uluslararası Gıda/Sağlık örgütlerinin istediği bir koşul olarak belirtiliyor. Aynı zamanda ideal iç sıcaklık nedeniyle hormonsuz üretim mümkün oluyor. Alarko da tüm bu faydalardan hareketle Türkiye’nin 9 farklı bölgesinde jeotermal seracılık için en uygun alanları belirledi.

Bunlardan birisi de Sandıklı…

 

 

 

Sandıklı’da TOKİ, yeni otel ve festival keyfi

 

Sandıklı ilçe merkezinde 368 TOKİ konutunun ihalesi yapıldı. Bunun heyecanı yaşanıyor. İhtiyaç sahipleri evlerine kavuşacak, ilçede inşaat sektörü hareketlenecek.

Aynı zamanda Sandıklı’nın en önemli doğa ve turizm merkezlerinden olan Akdağ’daki yeni yapılan otel de Sandıklı Belediyesi bünyesinde hizmet vermeye başladı. Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl Akdağ’ın bambaşka bir görünüme kavuştuğunu belirtiyor.

Sandıklı Belediyesi Termal Turizm Festivali ise 9-13 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek.

 

 

Emirdağ’da gurbetçi bereketi

 

“Gurbetin anavatanı” olarak bilinen Emirdağ ilçesi Gurbetçi Festivali’ne hazırlanıyor.

Yurt dışında ve şehir dışında bulunan çok sayıdaki Emirdağlı’nın yaz tatili sebebiyle ilçeye ziyaretlerinden dolayı, Emirdağ Belediyesi tarafından geleneksel hale gelen ‘Gurbetçi Festivali’ 4 Ağustos Cuma günü başlıyor. Emirdağ Belediye Başkanı Serkan Koyuncu; “Türküler Diyarı Emirdağ’ı kültür, sanat ve festivallerin merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Tüm sanatsever vatandaşlarımızı eğlenceye doyacakları festivalimize bekliyoruz.” Diyor.

Emirdağ Cumhuriyet Meydanı’nda yapılacak olan ve üç gün sürecek 16. Emirdağ Gurbetçi Festivalinde birbirinden ünlü isimler sahne alacak. Gurbetçi sanatçılar, Talha Bora Öge orkestrası ve Erhan Uslu, Özgürcan Çoban, Bilal Sonses gibi çok sayıda ünlü isminsahne alacağı festivalde Yurtdışı Türkler Topluluğu (YTB) tarafından çocuklar için Aslan Hürkuş film gösterisi ve çocuk etkinlikleri de yer alacak.

Önceki yıllarda araya Kurban Bayramı’nın girmesi nedeniyle zaman ayarlamasında sıkıntı çekilen Emirdağ Gurbetçi Festivali’nde bu kez hem Fransa’daki gurbetçilerin hem de Belçika’daki gurbetçilerin geliş zamanlarına göre zaman ayarlanamaya çalışılmış.

Gurbetçilerimiz memlekete hareket getirdiler. Afyonkarahisar’da da bir çok Avrupa plakalı araç görmeye başladık şu günlerde. Allah kazasız ve bereketli eylesin gurbetçilerimizin sıla-i rahim ziyaretlerini.

 

 

 

Bir yanda eleman sıkıntısı, öte yanda Devlet’in dağıttığı

 

İscehisar Afyonkarahisar’ın ekonomik olarak en önde gelen ilçesi. Ekonomik anlamda baktığımızda Afyonkarahisar’ın tamamı ile İscehisar ekonomisi boy ölçüşebilecek konumda neredeyse…

Üretim, istihdam, vergi bakımından Afyonkarahisar ekonomisinin lokomotiflerinden birisi olan İscehisar’da Allah’ın bir lütfu olan mermer nedeniyle önemli bir sanayi yapılaşması mevcut.

Ama buna rağmen Kaymakamlık öncülüğünde, kamu kurumları tarafından yaklaşık 250 kişiye yoksulluk yardımı yapılıyor.

İscehisar’ın kendi işadamları nerede ihtiyaç sahibi görse elini uzatıyor ama… Bir de Devlet’ten almaya alışmış olanlar var. Buradaki mantıksız durumu İscehisar’ın önde gelen bir işadamı büyüğümüz şöyle özetliyor:

“İscehisar’da Devlet’in 20 ileri geleni toplanıyor ve her ay 250 kişiye yardım yapmak için bürokrasiyi işletiyor. Zararı yok, bu büyük devletin bir gereği. Ama ilçe dışından her gün 4 bin kişinin çalışmak için geldiği İscehisar’da hemen hemen her fabrika çalıştırmak için eleman arıyor. Bu ilçede işsizlik sıfır. İlçe dışından gelen çalışan sayısı günlük 4 bin kişi… Hayırseverlerin haricinde Devlet’in her ay nakdi yardım yaptığı ise 250 kişi. Bu tabloda bir tutarsızlık yok mu?”

Siz ne dersiniz?

 

 

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti