Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
İsmail Özdilek

BÜYÜK TAARRUZ’UN 100. YILI VE CEPHE GERİSİ / İsmail Özdilek

Ön not: Aşağıda okuyacağınız tarihi gerçeklerle ilgili uluslararası ‘ İLELEBET TÜRK- RUS DOSTLUĞU ve KAĞNI KOMUTANLIĞI adlı sinema film projemi hazırladım.
Kıbrıs Barış Harekâtı ( Ayşe Tatile Çıksın ) projem dâhil olmak üzere projemi ulusal basın ve televizyonlarda anlattım.
Kağnı Komutanlığı projem için İnebolu Kastamonu arasında kağnı yollarında yürüdüm. İnebolu, Kastamonu ve bölgede mekân çalışmalarımı yaptım. Bakanlık ve yönetenler projelerime sahip çıkmadı.
Tarih; aracın farları gibi toplumların önünü aydınlatır. Tarih, yaşadığı toplumlara güç verir. Tarihine sahip çıkmayan toplumlarda duvara toslar.
Bir televizyon programında ‘benim gibi insanlar batı ülkelerinde olsa el üstünde tutar’ diyerek de sitem ettim.

 

100 yıl önce, işgal edilen topraklarımızı kurtaran başta Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizi ve cepheyi destekleyen kadını, kızı, genci ve yaşlısı insanlarımızı minnet ve saygıyla anıyoruz.
Yüce milletim, 1915-1922 yıllarında Çanakkale Harbi, Sarıkamış Harekâtı, Körfez Harbi, 1nci Dünya savaşı ve Anadolu’muz işgale uğradı. Bu savaşlarda olduğu gibi Kurtuluş Savaşımızı da yokluklar içerisinde kadını, kızı, genci ve yaşlısıyla ordumuzun yanında oldular.
Yüce milletim, dünya da eşi benzeri olmayan TOPYEKÛN HARBİN örneğini milletçe verip ülkemizi düşman işgallerden kurtardılar.
Gururluyuz. Bugün bu Zaferimizin 100ncü yılını kutluyoruz.
Bir harbin temeli lojistiğe dayanır. Napolyon’un dediği gibi, ordu midesinin üstünde yürür.
Cephedeki askerin, silahı, cephanesi, yiyeceği ulaştırılmaz ise ordu zaferi kazanamaz. Sizlere, Kurtuluş Savaşımızın 100ncü yılında topyekûn harbin cephe gerisinde canı ve malı ile ordusuna destek olan kahramanlarımızdan bahsedeceğim.
TRT Kurtuluş dizinin senaryosu, Çılgın Türkler kitabının yazarı rahmetli Turgut Özakman idi. Rutkay Aziz, Mahmut Cevher, 300 sanatçı ve 2000 askerin katılımıyla İstiklal Harbimizin geçtiği gerçek mekânlarda çekimlerini yaptık.
CEPHANE TAŞIYAN GEMİLER
Türk Sovyet yardım antlaşması, 24 Ağustos 1920 günü Bekir Sami Bey Başkanlığında Moskova’ya giden ilk TBMM Heyeti ile Sovyetler arasında imzalanan yardım antlaşması gereğince askeri yardımın deniz yolu ile yapılmasına karar verildi.
Lenin ve Atatürk’ün emperyalizme ve işgallere karşı beraber hareket etme konusunda anlaştılar. Bunun sonucu olarak Sovyetlerden silah, teçhizat ve mali destek sağlandı. Ayrıca,
Gümrü anlaşması ile Kars, Ardahan, Iğdır’ı boşalttılar. Buradaki silah ve teçhizatı da bize bıraktılar. Doğu Anadolu’daki ordumuzu batıya kaydırarak Yunan cephesini güçlendirdik.
Karadeniz kıyılarımıza ve bölgesi İngiliz, Fransız ve Yunan donanmasını ile çevrilidir. Ayrıca içimizdeki Rum çeteleri de harekâtlarımıza mani olmaktadırlar. Bu nedenle Rusya’dan ikmal faaliyetleri zor yapılmaktadır.
Evet, 1920- 1922 yıllarında, Türkiye’nin tarih sahnesinde var olma mücadelesi için Anadolu da verdiği ve İstiklal savaşının kazanılmasında Rusya Devletinin çok önemli yeri ve unutulmayacak desteği vardır.
Rusya’nın Batum, Tuapse ve Novorossisk limanları üzerinden, Ağustos 1922’ye kadar 200 irili ufaklı deniz vasıtası ile İnebolu, Trabzon ve Samsun limanlarına 46 ayda toplam 300,000 ton harp malzemelerini İngiltere, Fransa ve Yunan zırhlılarına rağmen denizcilerimiz taşıdı.
Alemdar ve Gazal römorkörleri ile Şahin Vapuru, Rusumat-4 Gümrük Motoru ve diğer tekneler Anadolu’nun Karadeniz’deki can damarını oluşturdular. Bizim 3000 tonluk tonajımız vardı. Bunun 1/3 Şahin Vapuru sahipti.
Kurtuluş Savaşı destanı işte böyle yazılabildi.
Öncelikle; yaz ve kış mevsimlerinde Karadeniz’deki İngiliz, Fransız ve Yunan donanmalarına yakalanmamak için geceleri Karadeniz’in hırçın dalgaları ile mücadele ederek silah ve cephaneyi kıyılarımıza ulaştıran ve ordumuzu cephanesiz bırakmayan kahraman denizcilerimizi minnet ve saygıyla anıyoruz.

 

ŞAHİN VAPURU

 

24.04 1921 ŞAHİN VAPURU; Novorossisk Limanından Trabzon’a topçu Cephanesi ve Nisan 1922 de büyük taarruzdan önce de Almanya’dan alınan 22 uçağı Trabzon’a taşıdı. Top mermilerinin yüklenmesinde Rus askerleri de yardımcı olur.

 

ALEMDAR RÖMORKU

 

İstanbul işgal altındadır. Alemdar römorku mürettebatı Anadolu’ya destek olmak ister. Bir kış günü gece yarısı 7 kişilik mürettebatı ile römorkörü boğazdan çıkararak Ereğli’ye doğru götürürler. Ereğli de 21 kişinin katılımı ile mürettebat tamamlanır.
İstanbul’dan römorkörün kaçtığı haberi gelir. Fransız G-27 motor gambotu Baba burnu açıklarında durdurur. Ereğli’den römorköre 5 Fransız askeri biner ve mürettebatı esir alırlar. Römorkör mürettebatı ertesi günü gece aralarında anlaşarak 5 Fransız askerlerini esir alırlar.
3 adet Fransız savaş gemisi gelir ve askerlerini isterler. Durumu ile ilgili Ankara’dan kıyılarımıza 100 mil yaklaşılmayacak anlaşmasını yaparlar ve serbest bırakırlar.

 

ONASİS GEMİSİ

Rusların bize verdiği JİVOY ve TUTKİ motor gambotları bakım için Rusların Novorossisk Limanına gider. Ankara’dan gemi kaptanlarımıza dönüşe doğru Yunanın ONASİS adlı vapuru Karadeniz de kaçırmalarını isterler. Gemi kaçırılır. Trabzon’a getirilir ve adı da TRABZON olur.

 

GAZAL RÖMORKU

 

GAZAL RÖMORKU– Cephanenin kötü hava şartlarında kıyıya çıkarılması
Gazal Römorku azgın ve karanlık bir gecede silah ve malzeme yüklü olarak sabahı beklemek için İnebolu açıklarında beklemektedir. Düşman donanması tarafından üç torpido bot ve bir kruvazör tarafından kovuşturulduğu haberi üzerine gemi kötü hava şartlarına rağmen gece dâhil resimde görülen İnebolular tarafından boşaltılır.
İnebolu’ya gelen düşman gemi mürettebatı cephaneni geri ister. Yöneticiler, yapılacak bir çıkarmada çıkacak olaylardan sorumlu olmayacaklarını beyan ederler. Düşman gemileri kıyıyı ateş altına alarak İnebolu’yu terk ederler.

RUSLARIN BİZE VERDİĞİ JIVOY VE
TUTKİ MOTORGAMBOTLARI

Motor Gambotların Rus mürettebatı tarafından Trabzon da devir edilmesi. Burada Rus mürettebatı bir haftalık eğitim vermiştir.

ALMANYA’DAN 22 UÇAĞIN TÜRKİYE’YE GETİRİLMESİ

 

Sene 1922 başlangıcı. Necati Bey ve beş arkadaşı yanlarına paraları verilerek Almanya’dan uçak almak üzere görevlendirilir. Almanya’dan 29 uçak alırlar. Bu uçakları kara yolu ile Rusya’nın Novorossisk Limanına getirirler.
Şahin vapuru, elde kalan 22 uçağı Novorossisk Limanından alarak Trabzon’a getirir. Bu heyecanlı serüveni Mehmet Perinçek’in senaryosunu yazdığı UÇAK GEMİSİ adlı kitabından okuyabilirsiniz ve bu senaryo çekilmelidir.

 

PORTAKAL İLE ÖDEDİĞİMİZ
8 MİLYON DOLARLIK RUS KREDİSİ

 

( Kaynak: Mehmet Perinçek’in Atatürk’ün Sovyetlerle Görüşmeleri kitabı )
1932 yılında Ruslardan faizsiz, 20 yıl geri ödemeli ve portakal ile ödemek koşulu ile 8 milyon dolar kredi alındı.
Bu kredi Rusya’dan gelen uzmanlar tarafından beş yıllık kalkınma planı çerçevesinde yatırım öncelikleri belirlenerek Rus mühendis ve elemanları marifetiyle aşağıdaki fabrikalar gerçekleştirildi.

 

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti