Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Aziz Aslan

ET, SÜT ve ÜRETİCİLERİMİZ – Kocatepe Gazetesi

Aziz Aslan 8 Şubat 2011 Salı 02:00:00
  Et piyasası allak bullak. Sütçüler ineklerini satmak üzereler. Bu iki ürün birbirine bağlı vaziyettedir. Süt sektörü desteklenir, süt para ederse besicilik canlanır. Bu sayede besici hayvanının yemini çıkarır.
Bakıyoruz, ne et, ne de süt üreticisi halinden memnun olmadığı gibi perişan durumdadır. Kurbanlıkların bile ithal olduğu tarım ve hayvancılık ülkesinde daha ne kadar iyi şeyler beklenebilir ki? Kurtuluş ancak kendi üretimimizin ve besiciliğin canlandırılmasındadır. Özellikle ilimizde dededen toruna etçilik ve besicilik yapılmaktadır. Kasap esnafımızla konuştuğumuzda hepsi şikâyetçidirler. Özellikle ithal etler sebebiyle piyasa allak bullak olmakta, hastalıklı et ve hayvan girişi ile pazarlar kapatılmakta, kalitesiz et tüketimi artmakta, yerli üretici rekabet edemez duruma gelmektedir.
Süt üreticilerinin durumu da farksızdır. Türkiye’de toplam 300 bin süt üreticisinin toplam 12 milyon ton süt ürettiği belirtilmekte, ancak süt fiyatlarının 50 kuruşa kadar düşmesinin sonucu her geçen gün üretimin düştüğü de bilinmektedir. Süt fiyatları en az 1 TL olması gerekirken, girdi fiyatları da sürekli yükselirken süt satış fiyatının üç yıl önceki fiyat olmasının hiçbir mantığı yoktur. İnişli çıkışlı fiyatlar karşısında üretici sütlerini dökecek hale gelmektedir.
Değerli okuyucum, kökeni hayvancılığa dayalı bir ailenin çocuğuyum. Kardeşim halen bu problemleri birebir yaşadığı gibi, bu işle ilgili olan meslek temsilcileri de aynı şeylerden şikâyet etmekteler. Üretimi artırmadan bu konuda da fiyat dengesini kuramazsınız. Üretim ve fiyat istikrarı sağlanamaz ise işsizliğin artması doğaldır. Hal böyle olunca da Türkiye’de önemli üretim kapasitesine sahip olan Afyonlu esnaflarımız dedelerinden bu yana ekmek yedikleri mesleklerini yürütemez hale gelmişlerdir.
Bu konuda hükümet çok acil önlem almalıdır.
Yapılabilecek önlemler şunlardır:
—Et ve süte garanti fiyat uygulaması getirilmelidir.
—Besi hayvancılığı destekleri artırılmalı ve yüzde 50 ye çıkarılmalıdır.
—Hayvansal ve tarımsal destekler artırılmalıdır.
—Küçük çiftçilerin mazot, gübre, ilaç ve tohum gibi girdilerinden ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır.
—Orta ve büyük ölçekli çiftçi işletmelerinden bu girdilerdeki ÖTV ve KDV ‘nin yüzde 50’si kaldırılmalıdır.
—Tarımsal ürünlere fiyat garantisi verilmelidir.
—Çiftçilerimize ucuz sulama elektriği verilmelidir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti