Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner

FOTOKOPİ MAKİNESİ’NİN İCADI VE HİKAYESİ

22 Ekim 1938’de Chester Carlson ”fotokopi”yi icat etmişti.
Fotokopi makinası aslında fotoğraflar, belge ve diğer görsellerin kağıt üzerine baskı alınmasını sağlayan ve kopyalanmasını sağlayan bir makine olarak icat edilmişti. İlk fotokopi makinası ise 1959 yılında Xerox tarafından yapıldı ve diğer kopyalama aletlerinin yerini hızla aldı.
1930’lu yıllarda New York Patent Dairesi’nde çalışan Chester Carlson, hayatını farklı şeyleri araştırarak geçirmeyi seven biriydi. Birçok araştırma yapıp yeni bir şeyler bulmak için evde bir hayli zaman harcıyordu. Carlson patent dairesinde önemli belgelerin kopyalanarak çoğaltılmasından sorumluydu. O dönemde bu işlemler karbon kağıdı ile birçok kez aynı belgelerin tekrar tekrar yazılması ile ya da güç kullanımı ile çalışan kopyalama makineleri ile yapılmaktaydı. Ancak Carlson eklem rahatsızlığı çekiyordu ve bu olaylar onun canını acıtmaya başlamıştı.
Carlson o dönemde kullanılan yöntemler haricinde ne yapabilirim diye kolları sıvadı. O yıllarda başka firma ve kişilerinde fotoğraf ve yazı kopyalama işleri ile ilgilendiğini biliyordu. Bu yüzden ışıl iletkenlik ile kopyalama işlemi üzerine çalıştı ve bu işlemi gerçekleştirdi. Bu işlem için 1938 yılında patent başvurusunda bulunan Carlson, buluşunu firmalara satmak istedi ancak 1933 ve 1944 yılları arasında böyle bir ürün için yeterli pazar payının olduğunu düşünmeyen firmalar Carlson’un icadını geri çevirmişlerdi. Bu firmaların içerisinde günümüzde de hayatını devam ettiren dev şirketler bulunmaktaydı. Aslında Carlson’un bulduğu bu sistem gelecekte telgraf, faks, tarayıcı gibi aletlerin temelini oluşturmuştur.
Bu olaylar sonrasında Xerox firması 1959 yılında ise ilk defa kserografik kopyalıyıcısı Model A’yı piyasaya sürdü. Bu makineyi piyasaya sürmek için Carlson’un ürettiği kserografi makinesinin tüm ticari haklarını almıştır. Bu ürünle beraber gözleri kendisine çeviren firma, inanılmaz bir talep almaya başlamıştı. Ürünleri o kadar fazla kullanılmaya başlamıştı ki artık kopyalama işlemini “Xeroxlama” olarak söylemeye başlamışlardı.
Günümüzde birçok fotokopi makinası üreticisi bulunmaktadır. Xerox ise hayatına fotokopi makinası haricinde de kullanıcıların hayatını kolaylaştıran ürünler yaparak yoluna devam etmektedir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti