Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Şenkaya

HALK GÜRÜLTÜDEN RAHATSIZ – Kocatepe Gazetesi

Mehmet Şenkaya 18 Kasım 2011 Cuma 02:00:00
  Uzmanlar gürültünün insan sağlığı açısından küçümsenemeyecek bir etkiye sahip olduğunu: İş veriminin düşmesi, hareketlerin yavaşlaması. Davranışta dengesizlik. Aşırı sinirlilik ve stres. Kan basıncının artması, dolaşım bozuklukları, solunumda hızlanma, kalp atışlarında yavaşlama, ani refleks sağlık sorunları doğurduğu için sürekli gürültüye maruz kalan kişide işitme bozuklukları görüleceği önlem alınmazsa sağırlığa kadar götürebileceği üzerinde görüş birliği var.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verileri-ne göre; meslek hastalıklarının %10’u, gürültü sonucu meydana gelen işitme kaybı olarak tespit edilmiştir.
Nitekim; Fabrikalardaki gürültülü atölyelerde çalışan işçilere gürültü primi adı altında ücret ödenmesi. Aynı iş kolunda çalışan kişilerin fazla gürültüye maruz kalmayan yerlerdekilerle değiştirilerek münavebeli çalışmaya yönlendirilmesi kişi sağlığını koruma açısından yerinde verilmiş bir karardır. Bizi bize şikayet edenler ne diyor?
Apartman dairesinde yaşıyorum. Üst katımda oturan şahıslar defalarca uyarılarıma rağmen aşırı gürültü yaparak beni rahatsız ediyorlar. Kanuni haklarım nedir neler yapabilirim. Bununla ilgili kanunlarımızda bir yaptırım yok mu? Saygılar.
Önü geniş cadde olan bir apartmanda oturu-yorum. Bir şirkete ait olduğu anlaşılan birkaç otobüs her akşam evin önüne yanaşıp, sabahın köründe har har yarım saat çalıştırılıp servise çıkıyor, çıkardığı gürültü yetmiyormuş gibi bir de eksozdan çıkan mazot kokusuna maruz kalı-yoruz.
Düğünlerde konvoy oluşturan arabaların sürekli olarak keyifle çaldığı klakson sesleri ile çevreyi gürültüye boğması çekilir gibi değil.
Bir apartmanın zemin katında ikamet ediyorum. Yerli yersiz zamanda penceremin önünde çalıştırılan arabanın gürültüsü ve gaz kokusu evi istila ediyor. Yok mu bunun çaresi?
Ev düğünlerinde avazı çıktığı kadar bağıran, yüksek sesle müzik yapan kişilerin hoparlörlerle gece geç saatlere kadar çevrede zorla ortak duyum sağlamasını istemesi o yöre insanının huzurunu bozuyor.
Apartman dairesinde adam Amerikan Pıtbull cinsi köpek besliyor. Havlaması ve ordan oraya koşarak aşağıya tapır tapır ses vermesi. Altta oturan vatandaşın sinirini bozuyor. Köpeğin; kayıtlı ve aşılı olduğunu ileri süren Belediyenin ise; şikayet kabul etmemesi üzücü.
Yaz geldi diye pencereler açılıyor. Trafiğin akış seyrine bakıyorsunuz; susturucusu sökülmüş araba ve Motosiklet gürültüsü uyutmuyor. Zamanlı zamansız koordinesiz yol ve inşaata kalkışma; halkın tepkisini çekerek, hoşnutsuzluk yaratıyor.
Bakın ! Okuduğum gazete haberinde: “Frankfurt havalimanı’ndan gelen, aşırı gürültüden rahatsız olan halk, gece uçuşlarının iptali için, kanuni yollara başvurdu.
Radyo Kassel’in haberine göre şikayetçiler arasında Main-Kinzig-Kreis yerel yönetimlerinden 20 belediye başkanı da bulunuyor. Şikayetçi cephesi mahkeme kararıyla Frankfurt havalimanının gece uçuşlarına kapatılmasını istiyor.“
Çok şükür ki; Zafer Hava Alanı şehrin 60 km. uzağına yapılıyor. Artık birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz. Yanlışları beraber düzeltmeliyiz. Apartman dairesinde Horon tepmek, Kapı çarpmak, koridorda bağırmak. Gürültü yaparak çevre sakinlerine zarar vermek. Gece işte çalışanları, dersini yapan öğrencileri, uyutulamayan bebekleri, yorgun ve bitkin yaşlıları, ağrı ve sancı ile cebelleşen hastaları, evinde istirahat etmek, yorgunluğunu gidermek, rahat ve huzur bulmak isteyenleri strese sokarak çevre sakinlerine zarar vermek. Gece geç vakitlere kadar Radyo, Teyp, CD, evde ve sokakta yüksek sesle dinleyenler başkasına saygısı olmayan , sorumsuz, şımarık, taşkın hareketleriyle, birlikte yaşama kültürü olmayan, sadist ruhlu egoistlerdir.
İnanan kişi: Kendisine yapılmasını istemediği bir şeyi başkasına yapmayandır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti