Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

HÜZÜN GÜNLERİ Mİ GELİYOR?

Afyonspor… Tarihi başarılarla dolu. Aynı zamanda hüzün ve hayal kırıklıkları ile de…
AFJET Afyonspor iken bir çok başarıya imza atıldı. Sonrasında hüzün yılları geldi …Ve HES ilaç Afyonspor oldu. Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Karakuş’un Başkanlığında bir çok başarıya imza atıldı. İnişler, çıkışlar ve ardından bugünlerde bir standart tutturuldu gibi.
Ne yazık ki mor-beyazlı camiada yine endişe hakim son günlerde… Kulüp Başkanı Süleyman Karakuş’un görevini bırakacağı konuşuluyor/tartışılıyor.
Afyonkarahisar Belediye Başkan yardımcılığı görevinin yanı sıra kendisine tevdi edilen HES İlaç Afyonspor Kulüp Başkanlığı göre-vini de layıkıyla yerine getirmeye çalışan Başkan Süleyman Karakuş’un huzursuz olduğu gözleniyor. Son attığı twetinde kullandığı cümleler bu huzursuzluğunu pekiştirir nitelikte oldu.
Şöyle demişti mesajında Süleyman Karakuş: “Afyonspor kazansa da kaybetse de gönlümüzde. Hatasıyla da sevabıyla da gönlümüzde. Bundan sonra da hep öyle olacak. Sezonun sonuna gelirken hepimiz çok yorulduk ama gayreti hiç bırakmadık. Bravo güzel takımım, Bu sezonda ve her sezonda en büyük taraftarınız olmaya devam edeceğim”
HES İlaç Afyonspor Kulüp Başkanı Süleyman Karakuş’un beden dili ve gözlerinden anladığımız “yorgunluk” sanki bu mesajın satır aralarına da yansımış gibi. Umarız yanılıyoruzdur, umarız mor-beyazlı camia tarihinde sayısız kere yaşadığı boşluklara, hüzün günlerine yeniden terk edilmez.

 

İYİ PARTİ VE ORTAKLARI

 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Afyonkarahisar mitingi sonrası dün bu köşede yaptığımız değerlendirmede “Ortakları İYİ Parti’yi yalnız bıraktı” demiştik.
Sonrasında bir çok konuya vakıf olduk. Mitingin organizasyonunda yaşananlardan, adaylar arasındaki iletişime kadar bir çok mevzu var aslında konunun derinliklerinde… CHP’nin Afyonkarahisar’da söz sahibi olan isimlerinden “İYİ Parti bizlerden özellikle ayrışmak istediği kanısındayız” yorumları aldık.
Bunun en büyük göstergesi olarak da Meral Akşener tarafından Afyonkarahisar Milletvekili adayları halka takdim edilirken Millet İttifakı adaylarından hiç bahsedilmemesini gösterdiler CHP’li dostlar. Kılıçdaroğlu’nun Afyonkarahisar mitinginde Millet İttifakı’nın tüm il başkanları ile birlikte tüm milletvekili adaylarının sahneye davet edildiğini, Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından Millet İttifakı’na özel vurgular yapıldığını belirten CHP’li dostlarımız, “İYİ Parti Mitingi’nde bu hassasiyet gösterilmedi” diye yakındılar. Akşener’in konuşmasında Millet İttifakı’ndan sadece bir yerde bahsettiğini onu da “Bir oy Kemal’e, bir oy Meral” sloganı olduğuna dikkat çeken CHP’liler, “Oysa biz ilçe, belde ve köylerden mitinge katılım sağladık. Keşke tüm CHP’liler miting öncesi toplanıp alana topluca giriş yapsaydık. O zaman böylesine hakkımız yenmezdi” serzenişinde bulunuyorlar.
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun bile Afyonkarahisar’a yaptığı kısa süreli ziyaretinde Millet İttifakı hassasiyetlerine özel önem verdiğine dikkat çeken Millet İttifakı mensupları, aynı özen İYİ Parti cephesinden görememekten muzdaripler.
Mitingler ve ittifaklarla ilgili sözler ne seçim öncesi ne de seçim sonrası bitecek gibi görünmüyor.

 

DİNAR’DAKİ KÖMÜR REZERVLERİ İLE İLGİLİ YENİ VE ÖNEMLİ GELİŞME

 

“Türkiye’de Karadeniz gazı projesi hızla devam ederken klasik madencilikle çıkarılamayan ülke genelindeki yaklaşık 20 milyar ton kömürün “yer altında” yakılarak başta temiz enerji kaynakları doğal gaz ve hidrojene dönüştürülmesi sağlanacak”
Dün ve önceki gün yaygın basın yayın organlarına yansıyan haberler bu ifadelerle başlıyordu. Seçim heyulasının içerisinde dikkatlerden kaçmış olsa da bu ifadeler Afyonkarahisar açısından da büyük önem taşıyor.
Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinde bulunduğu tespit edilen ama yeryüzüne çıkarılıp kullanması verimli bulunmayan kömür madenleri konu ile doğrudan bağlantılı konu… Bu projede sağlanacak olan başarı Dinar’daki kömür madenlerinin eski usuller yerine, yeni teknoloji ile Milli Ekonomiye kazandırılması anlamına geliyor aynı zamanda.
Gelin konunun uzmanlarından çalışmaların detaylarını hep birlikte dinleyelim:
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) işbirliğindeki “Enerji Akademi Programı” kapsamında, jeolojik zorluklar imkan tanımadığından madencilik yapılamayan linyitleri ekonomik değeri yüksek gazlara dönüştürmek üzere desteklenmeye hak kazanan proje İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Laboratuvarlarında yürütülüyor.
“Trakya Havzası kömürlerinin yeraltı gazlaştırma potansiyelinin araştırılması, tek boyutlu gazlaştırma deneyleri ile sentez gaz kompozisyonunun belirlenmesi” isimli projenin yürütücüsü İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Fişne, dünyada giderek yaygınlaşan “kömürü yerinde gazlaştırma” yönteminin, klasik madencilikle üretilemeyecek durumdaki kömürlerin yer üstünden sondajlar açılarak yer altındayken yakılması prensibine dayandığını anlatmış.
Yerin altındaki kömür kaynağının ancak jeolojik koşullar müsaade ettiğinde çıkartılabileceğini dile getiren Fişne, şöyle anlatıyor:
“Bu koşullar el vermediğinde istense de bu kaynaklar kullanılamaz. Yerinde gazlaştırma teknolojisi, bu tip kaynakları değerlendirmek için geliştirilmiş bir yöntem. Türkiye’de de bu tür sahalar çoğunlukta. Bu yöntemle klasik madencilik yöntemleriyle hiç değerlendirilemeyecek yani çıkarılamayacak durumdaki kömür kaynaklarını, ekonomik değer haline getirmeyi planlıyoruz. Kömürü yerinde gazlaştırarak yani kömür madenciliğinin olmadığı sahalarda yer üstünden sondajlarla yerin altındayken kömürü yakarak başta doğal gazın yüzde 70-90’ını oluşturan metan gazı ile hidrojen üretimini sağlayacak yüksek teknolojiyi ülkemizde ilk defa başlatıyoruz.”
Karadeniz gazından sonra Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltacak yeni bir projeyi başlatmanın heyecanını yaşadıklarını belirten Fişne, şöyle konuşuyor:
“Kömürden başta doğal gaz elde edeceğiz. Bu doğal gazın içinde başta metan ve hidrojen olmak üzere etan, karbonmonoksit, propan gibi kalorifik değeri olan gazlar elde edilmesini hedefliyoruz. Doğal gazın bileşimi yüzde 70-90 oranında metan gazından oluşuyor. Bu saydığımız ürünlerde ülkemiz tamamen yurt dışına bağlı. Dolayısıyla yurt dışından değil kendi kaynaklarımızla hatta ekonomiye kazandıramayacağımız bir kaynaktan bunları elde ettiğimizi düşünürsek projemizin olumlu sonuçları ortaya çıkacaktır. Tüm bu gazlara da sentez gaz diyoruz ve bu gazlar enerji üretiminde ya da sanayinin çeşitli dallarında pek çok amaç için kullanılabilecek. Böylece kömür, temiz enerji kaynağına da dönüştürülmüş oluyor. Yani termik santrallerde artık kömür yakmıyorsunuz bunun yerine elde ettiğiniz kalorifik değeri daha yüksek temiz gazları yakarak elektrik enerjisi elde edebiliyorsunuz.”
Doç. Dr. Fişne, Türkiye’de yaklaşık 20 milyar tonluk linyit kömürü rezervinden yılda ortalama 80-100 milyon ton üretim yapılabildiğini belirterek, “20 milyar tonluk kaynağımızdan, yerinde gazlaştırma projesi hayata geçtiğinde ekonomiye büyük katkı sağlanacak. Projemiz başarı ile neticelenip ilk gaz üretimini gerçekleştirdiğimizde Karadeniz gazında yaşadığımız sevincin bir benzerini ülkemize yaşatmak istiyoruz.” dedi.
Projelerinde Trakya havzasındaki kömür yataklarında başlatacaklarını bildiren Fişne, şunları kaydetmiş:
“Türkiye’de son 10 yılda çok sayıda linyit sahaları keşfedildi. Bunların çoğu da EÜAŞ’ın uhdesinde. Ancak maalesef ülkemizdeki kömür havzalarını değerlendirmek için jeolojik koşullar pek uygun değil. Bunlardan bir tanesi Afyon sahası. Trakya’yla başlayacağız ama Afyon sahası da klasik yöntemlerle üretilmesi mümkün olmayacak bir saha gibi duruyor şu anda. Dolayısıyla Afyon sahası içindeki kömürlerde alternatif değerlendirme yöntemlerinin araştırılması gerekiyor. Aksi takdirde bu atıl bir kaynak olarak kalacak. Trakya havzasıyla başlayıp Afyonkarahisar’daki kömür yatakları ile devam edeceğiz. Bu teknik başka diğer sahalara da uygulanabilecek. Projenin hayata geçirilme olasılığını çok yüksek görüyoruz. Çünkü Trakya Havzası’nda çıkarılamayacak durumda yaklaşık 3-4 milyar, Afyonkarahisar’da da 1-1,5 milyar ton kömür rezervi bulundu.”
Ne dersiniz? Karadeniz’deki doğalgaz rezervleri müjdesi, Hakkari’deki petrol rezervi sonrasında Afyonkarahisar-Dinar bölgesinde bulunduğu bilinen kömür rezervleri ile ilgili de bir müjde alır mıyız yakın zamanda?

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti