Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

İlk kez yayınlanan eski Afyonkarahisar fotoğrafları

Afyonkarahisar’a ait bu eski fotoğraflar ilk kez yayınlanıyor. Anadolu’daki Türk mimari eserlerini dünyaya tanıtan Fransız mimar ve sanat tarihçisi Prof. Dr. Albert Louis Gabriel’in objektifinden Türkiye fotoğrafları, Fransız Kültür Bakanlığı internet sitesinde erişime açıldı. Fotoğraflar arasında Afyonkarahisar’a ait tarihi kareler de yer alıyor
Albert Gabriel’in (1883-1972) başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin çeşitli şehirlerini karış karış gezerek çektiği fotoğraflarından oluşan koleksiyonunda kaybolmaya yüz tutmuş anıt eserler, şehirler ve insan manzaralarına tesadüf edilen pek çok ilginç kare yer alıyor.
İstanbul’a ilk defa 1908’de gelen Gabriel, 1926’da İstanbul Üniversitesi’nde (Dârülfünun) görev alarak arkeoloji ve sanat tarihi dersleri verir. 1930-1956 yılları arasında Albert Gabriel yine aynı üniversitede konferanslarının yanı sıra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde de sanat tarihi okutur. Öğretim faaliyetleriyle birlikte Millî Eğitim Bakanlığı (Maarif Vekaleti) tarafından Anadolu’daki Türk mimari eserlerinin araştırılıp incelenmesi için görevlendirilir. Bu çalışmaları esnasında Anadolu’yu gezerek eşine az rastlanır bir fotoğraf koleksiyonu oluşturur.
Ülkemizi çok seven ve Anadolu’yu baştan başa dolaşarak tarihî eserleri belgeleyen Albert Gabriel arkeolojik kazılara katılmış, rölöveler çıkartmış, projeler hazırlamış, inceleme gezileri yapmış ve akademik eserler kaleme almış. Eski eserleri araştırma ve bunları fotoğraflama tutkusunun yanı sıra sulu boya çalışmaları da mevcut.
40’A YAKIN SEYEHAT YAPMIŞ
Gabriel, 1908-1959 yılları arasında Kütahya, Afyon, Akşehir, Konya, Karaman, Niğde, Nevşehir, Aksaray, Kayseri, Amasya, Tokat, Sivas, Mardin, Urfa, Diyarbakır, Bitlis, Hasankeyf başta olmak üzere Anadolu’da kırka yakın seyahat yapmıştır.
AFYON ve KONYA ile İLGİLİ BELGELER ARAŞTIRILIYOR
Gabriel’in Afyonkarahisar ve Konya ile ilgili bazı fotoğraflar gün yüzüne çıkmış olsa da bu bölgede yaptığı araştırmaların belgelerine henüz ulaşılamadı.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Danışması Doç. Dr. Şükrü Karatepe Gabriel’in eserlerinin yeniden yayınlanması için çaba harcayan isimlerin başında yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde Tokat’ta bir vesile ile Afyonkarahisar İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban’la biraraya gelen Karatepe, Albert Gabriel’in Afyonkarahisar’a dair belgelerine henüz ulaşılamadığını belirtti.
Bu konuda teferruatlı bir haber yayınlamıştık gazeteniz Kocatepe’de… O haberde yer veremediğimiz Afyonkarahisar’la ilgili fotoğrafları arşivlerde yer bulması için bugün yayınlıyoruz. İşte 1940’ların afyonkarahisar’ından manzaralar:

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti