Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

KEYİFLİ VE VERİMLİ BİR FESTİVAL

Uluslararası Afyonkarahisar Gastronomi Festivali yani kısa adıyla GastroAfyon bu yıl 4’üncü kez tamamlandı.
Afyonkarahisar eski Valisi Mustafa Tutulmaz’ın koyduğu hedef ve özel çabaları ile başlattığı…
Bir diğer Valimiz Gökmen Çiçek’in büyütüp, geliştirdiği GastroAfyon…
İlimizin tanıtımı açısından büyük bir başarı sağladı. Valilik, Belediye, Türsab, Aşçılar Derneği katkıları ile düzenlenen GastroAfyon bu yıl “Bizim mutfağımızda sadece yemek değil, insan da pişer” temasıyla, Motor Sporları Merkezi Festival alanında yapılan konserler, paneller, söyleşiler, workshoplarla hayat geçirildi.
Yeme/içmenin yanı sıra bilimsel etkinlikler, sanat gösterileri süsledi Festivalin her anını, her alanını…
Uzman isimler, akademisyenler, 200’ün üzerinde bilim insanı, şefler ve gurmeler, medya dünyasının ünlülüleri, büyükelçiler, yabancı temsilciler vardı Festival boyunca Afyonkarahisar’da…
Vali Mustafa Tutulmaz’ın da söylediği gibi, “Diktikleri fidan Afyonkarahisar’ın idarecileri ve halkı tarafından sulanmış, korunmuş, bugün meyve vermeye başlamıştı” artık.
Eğer öyle olmasa 35 ülkenin misyon temsilcileri verdikleri röportajda Afyonkarahisar ile ilgili, ülkemiz ile ilgili bu kadar olumlu söz sarf ederler miydi hiç?
Sonuç itibariyle “Keyifli ve verimli bir festival” tamamlandı.
3 günlük etkinliklerin sonunda baktığınızda çocuklar mutlu, anne-babalar mutlu, il dışından gelenler mutlu, yiyen-içen mutlu, katılan esnaf mutlu, akademisyenler mutlu, il yöneticileri mutlu, vatandaş mutlu…
Hava şartlarına rağmen 3 günlük etkinliklere 250 bin kişinin katılım gösterdiği tahmin ediliyor Afyonkarahisar’ın içinden ve dışından…
Konserler olmadan, sahnelere trilyonlar akıtılmadan da kalabalıkların bir yere toplanabildiği, tanıtımın böyle de yapılabildiği kanıtlanmış oldu bir anlamda.

 

 

ZAMAN, MEKAN ve HİJYEN ELEŞTİRİLERİ

 

GastroAfyon’un organizasyonu ile ilgili olarak üç ayrı eleştiri noktası gündeme geldi: Zaman, mekan ve hijyen konularında…
Türkiye genelindeki festivallere bakıldığında hemen hemen hepsi geniş alanlarda ve açık alanda yapılıyor. Zaten kapalı alanda yapılanlara Festival denilmiyor. O nedenle Afyonkarahisar Gastronomi Festivali de açık havada düzenleniyor. Belki gelecek yıl alandaki kapalı mekanların sayısı artırılabilir ya da başka bir alan festival için düşünülebilir. Benim gönlümden geçen mesela tarihi Afyonkarahisar sokaklarında düzenlenmesidir etkinliklerin. Ne kadar mümkün olabilir, olabileceğini bilemiyorum.
Zaman ile ilgili eleştirilerde de haklılık payı var. Festivalin düzenlenme zamanıyla ilgili olarak okulların açık olması öngörülüp, özellikle Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğrencilerinin Afyonkarahisar’da olduğu döneme rast getirilmeye çalışılıyor. Üniversite öğrencileri şehirde iken festivalin yapılmasına önem veriliyor. Bu vesile ile üniversite öğrencileri böyle bir organizasyonun her safhasında yer alabiliyorlar. Gastronomi ve turizm öğrencilerinin Festival içerisinde yer almaları hem onlar için hem Afyonkarahiar için bir fırsat. Zaten bu yıl ki festivalin sloganı da bunu anlatır türden: “Bizim mutfağımızda önce insan pişer”
Turizm Fakültesi, gastronomi Bölümü ya da diğer bölümlerin öğrencilerinin GastroAfyon ile tecrübe kazanmaları ne kadar önemli ise, her birisi Afyonkarahisar’ın gönüllü elçisi olma potansiyelindeki üniversite öğrencilerinin festival zamanında Afyonkarahisar’da bulunmaları da o kadar önemli…
Aslında bu yıl GastroAfyon Eylül ayı sonu, Ekim ayı başı gibi planlanıyordu.
I. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi de 7 Ekim olarak ilan edilmişti. Sonrasında Festival ile Kongrenin birleştirilmesinin daha verimli olacağına kanaat getirildi. Aslında bu karar isabetli de oldu. Kongre için Afyonkarahisar’a gelen birçok akademisyen festivalimizi de görme imkanı buldu.
Seneye kısmet olursa GastoAfyon’un tarihi değişecek. Okulların ve Üniversite’nin açık olduğu günlere, Haziran ya da Eylül aylarına planlanmaya çalışılacak. Seneye aynı zamanda seçim zamanı. Seçim tarihi de GastroAfyon programını etkileyecek elbette ki.
Hijyen konusunda ise elden gelenin en iyisi yapılmaya çalışıldı ama elbette ki eksiklikler vardı. Açık alanda, festival havasında elbette ki bir restoranttaki temizlik beklenemez. Açık alanda yapılabileceğin en iyi yapılmaya çalışılsa da seneye bu konuya daha özen göstermekte fayda var.
***
Bir başka eleştiri konusu ise Festival organizasyonlarında basınla ilişkilerin düzenlenmesi. Artık bir “Festivaller kenti” olan Afyonkarahisar’da her festivalde basınla ilişkilerle ilgili krizler yaşanıyor. Aynı durum GastroAfyon’da da söz konusu oldu.
Festivallerde başta yerel basın mensupları olmak üzere tüm basın mensupları ile ilgili daha kapsamlı düşünmek ve çalışmakta fayda var.

 

VALİ HANIM AFYON’U AFYONLULARDAN DAHA İYİ ANLATTI

 

GastroAfyon sayesinde Afyonkarahisar neredeyse tüm ulusal televizyon, radyo ve medya organlarında yer buldu kendisine bol bol…
Bu yayınlarda Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı başta olmak üzere ilimizin temsilcileri Afyonkarahisar’ın zenginliklerini anlatmaya çalıştılar. Sayın Vali’nin Afyonkarahisar’ın tanıtımı ile ilgili olarak ortaya koyduğu performansı tebrik ediyoruz.
Sayın Vali, altyapısı, bilgisi, vizyonu ve samimiyetiyle Afyonkarahisar adına göz doldurdu. Vali Hanım adeta şehrimizin vitrinini düzeltti diyebiliriz. Afyonkarahisar’ı bir Afyonkarahisarlı’dan daha iyi ve daha kapsamlı, samimi izahlarıyla şehrimizin imajına son derece olumlu katkılar sağlayan Sayın Valimize bir Afyonkarahisarlı olarak teşekkür ediyoruz.
***
Demek ki, son günlerde savunulanın aksine “Afyonlu olmayan birisi” de Afyonkarahisar’a Afyonkarahisarlılar’dan daha fazla katkı sunabiliyormuş. İş ki; o “hemşehrilik” bilincine sahip çıkılabilsin…
Bu yılın kârı: Gastronomi Enstitüsü
Sayın Vali’nin GastroAfyon Festivali’nin sloganına olan sahiplik hissi de ayrıca dikkatimizi çekti. Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı, festivalin ilk anından itibaren “Bizim mutfağımızda önce insan pişer” içeriğine olağanüstü sahip çıktı.
Haklıydı da… Bu slogan sayesinde Afyonkarahisar mutfağı bir çok ilden çok daha fazla öne çıktı. Bu slogan Afyonkarahisar mutfağını ayrı bir konuma ulaştırdı. Bu slogan ile GastroAfyon içi daha dolu bir Festival olabildi.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in festivalin ilk günü burada olması ve sonrasında Afyonkarahisar’a bir “Gastronomi Enstitüsü kurulması” sözünü vermesi de bu yılın önemli kârlarından birisi oldu. Sayın Vali bu sözü sonuna kadar takip edecektir, eminiz.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti