Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
İrfan Ünver NASRATTINOĞLU

AFYONKARAHİSAR GÖNÜLLER ŞEHRİ

Kapı komşumuz Eskişehir’de çok sayıda Afyonkarahisarlı yaşamaktadır. Bu hemşehrilerimiz arasındaki çoğunluk Emirdağlı hemşehrilerimizdedir. Bu hemşehrilerimizin az sayıdaki bir kısmı, hemşehrimiz olduklarını beyan etmeseler de çoğunluk gururla Emirdağlı, dolayısiyle Afyonkarahisarlı kimliklerini ifade ederler.
1980’li, doksanlı yıllarda sık sık Eskişehir’e gidip, orada düzenlenen kültür ve sanat etkinliklerinde bulundum ve hatta bunların bir kısmını bizzat düzenledim. İşte o yıllarda tanıdım, büyük ozan Muharrem Kubat’ı…ve Afyonkarahisar Şairler ve Yazarlar kuruluşunda hazır bulunan Rabia Barış hanımefendiyi…
Geçen haftanın son günlerinde önce Belçika’dan Kamil Sayın, sonra Eskişehir’den Rabia Barış aradılar. İkisi de Ankara’ya geleceklerdi. Emirdağlı olan bu iki ozan hemşehrimizin Ankara’daki Kültür ve Turizm Derneğimizi tanımalarını, hem de üyelerimizle tanışmalarının yararlı olacağını düşündüm.
Derneğimizin değerli Başkanı M.Ali Özerkan’ın da olumlu bulması nedeniyle, bazı Emirdağlı hemşehrilerimizin de katılımlarıyla, geçtiğimiz cumartesi günü bir sohbet toplantısı yaptık. Derneğin eski yöneticilerinden Emirdağlı hemşehrilerimiz Aptil Göktepe ve Av.Kaya Yelek, Osman Laçiner, İrfan Kurt, Bekir Engin Süzer’in de katılımlarıyla renk ve anlam kazanan toplantıda Emirdağlı hemşehrilerimiz Rabia Barış ve Kamil Sayın’ın şiirlerini kendi seslerinden dinleyebilme zevkini yaşadık.
Rabia Barış, yeni yayımlanan Afyonkarahisar-Gönüller Şehri adını verdiği yeni kitabını getirmişti. Bana ve Derneğimize hediye ettiği bu kitabında ozanımızın, Afyonkarahisar Merkez, Emirdağ, Hocalar, İhsaniye, Bayat, Sandıklı, Çay, Şuhut, Bolvadin, Sultandağı, Evciler, Kızılören, Gömü, Sinanpaşa, Döğer, Başmakçı, İscehisar, Karacaahmet ve bazı köylerin özelliklerini belirten şiirleri yer almaktadır.
Kurucuları arasında yer aldığım Afyonkarahisar Yazarlar ve Şairler Derneği yayını olarak, Afyonkarahisar literatürüne kazandırılan kitabın müellifi olan Rabia hanım kimdir?
Rabia Hanım kendisiyle yapılan bir söyleşide hayat hikayesini şöyle anlatmaktadır:
“Ben, 10 Şubat 1949 tarihinde, Afyonkarahisar’ın Emirdağ İlçesinde dünyaya merhaba dedim. Ailenin en büyük çocuğuyum. O yıllarda bulunduğumuz bölgede yalnızca bir ortaokul vardı ve babam beni karma olduğu için o okula göndermedi. Ben sonradan açıktan okuyarak tahsilimi tamamladım. Merhum babam emekli Kuran Kursu öğretmeni Hafız İbrahim Köken, annem Neslihan Köken… Beş kız, üç oğlan olmak üzere sekiz kardeşiz. Ben şiir yazmaya küçük yaşta başladım. Bizde ağıtlar, türküler ve de ilahiler pek meşhurdu. Hele ki Yunus’un şiirleri beni benden alır götürürdü. Bunlar beni yürekten etkiledi. “Şair olunmaz şair doğulur.” derler ya işte öyle. İçimdeki duygular kültürümüzün de etkisiyle böyle ortaya çıkmış oldu. Şair bir kardeşim var; Ahmet Köken. Oldukça güçlü şiirleri var. Edebiyata yatkın bir aileyiz…”
Rabia Barış, şiiri 7/24 yaşayanlardan biridir. Bunun nedeni de şöyle açıklamaktadır:
“Bana şiir nedir derseniz, aşk derim, sevda derim, gözyaşı, hüzün derim zaman zaman da mutluluk derim. Şiirden aldığım hazzı hiçbir şeyden alamam. Şiir benim için su gibi, hayat gibi bir şeydir, olmazsa olmazımdır. Yazıp bırakmam. Şiirlerimin üzerinde çok çalışırım. Son dönemlerde konulu şiir kitapları yazıyorum. Yani bir konu hakkında yazdığım şiirlerimi kitaplaştırıyorum. Böyle hazırladığım ve basılmayı bekleyen çok sayıda çalışmam var…”
Şiirleri yerel gazetelerde ve Türkiye çapındaki Çağrı, Aziziye, Sevgi Yolu, Gülpınar, Şiirsevenler, Yeni Defne, Ana, Simav Anadolu, Eskişehir Bülteni ve Emirdağ dergilerinde yayımlanan Rabia Hanımın kitap bütünlüğünde yayımlanan eserleri şunlardır:
1.Çile Çiçeği (1997)
2.Gurbet Akşamlarında (2005)
3.Gönülden Damlalar (2003)
4.Rabia Barış’ın Dilinden Yunus Emre’ye Şiirler (2013)
5.Eskişehir Sevda Şehir (2013)
6.Türk Dünyası Ülkem Kızlarına Güzellemeler (2013)
7.Çocukların Şiir Dünyası (2016)
8.Aşkın Adı Yunus Emre (2018)
9.Sevelim Dedi Yunus (2021)
10.Afyonkarahisar Gönüller Şehri (2022)
Öte yandan, 2003, 2007, 2012 ve 2014 yıllarında, Prof. Dr. Halil Buttanrı’nın danışmanlığında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden dört lisans öğrencisi Rabia Hanımın hayatı, sanatı ve eserleri konulu dört adet lisans bitirme tezi hazırlamışlardır.
1966 yılında evlenen Rabia Hanımın üç çocuğu, yedi torunu bulunmaktadır.
Söz konusu kitaptaki şiirlerin teker teker ele alınıp yorumlanması ve değerlendirilmesi hayli zaman alacağı gibi, bir kitap tanıtma yazısının hacmini de çok aşacaktır. Kitabın içeriğini çok güzel belirtmiş olan değerli hemşehrimiz E.Kd.Albay Mesut Acet’in kaleme aldığı önsözü aynen yayımlamak isterim…
.
“Şiirleri okullarımızdaki ders kitaplarında okutulan ve bölgemizde yetişen bütün şairlerin, yazarların elinden tutan, onlara yol gösteren Duayenimiz Şair Muharrem Kubat’ın çok güzel bir ifadesi var. “Allah insanları yaratırken bazılarını özel yeteneklerle donatarak yaratmış” Rabia Barış’ta Allah vergisi özel yetenekleri ile donatılarak yaratılmış şair ablamız.
Tabii ki bu yeteneklerin genlerle ilgili olduğunu da ifade etmek isterim. Babası İbrahim Köken hocamız, kardeşi Ahmet Köken arkadaşımız ve Rabia abla’nın çocukları da genlerinden gelen özel yeteneklere sahipler. Onların da ruhumuzu okşayan çok güzel şiirleri ve yazıları mevcut.
Afyon, Emirdağ, Gömü köyü üçgeninde doğup, İstanbul’da hayat bulan, Eskişehir Porsuk Çayı kenarlarında gelişip büyüyen memleket şiirlerini, içten gelen duyguları coşkulu bir dille anlatan Rabia Barış, kendi ifadesiyle;
“Şiir şairin yaşam biçimi olmalı ki, rüyalarını süsleyebilirsin…
Ancak rüyaları süsleyen şiirler şairin özüne inmiş demektir.”
Şair Bekir Sıtkı Erdoğan‘ın kendisine taktığı mahlas ile Rabia Sultan, son derece üretken bir şairimiz. Basılan ve bugüne kadar okuyucuyla buluşan eserlerinin yanında basıma hazır yüzlerce kitabı mevcuttur. Şairin eserleri bugüne kadar yüzün üzerinde kitap, güldeste ve şiir antolojilerinde yer almış, çeşitli edebiyat dergilerinde ve çok sayıda gazetede yayınlanmıştır. Pek çok şiiri de bestelenmiştir. Kitabında yer alan şiirlerden bazıları bestelenmiştir. Bestelenmiş şiirlerinin içinde en çok beğeni alanlardan biri Azerin’in seslendirdiği Çanakkale Geçilmez adlı eseridir.
Kendisini;
“Anam Yörük, babam Türkmen,
Soyum has Türk boyum Türkmen,
Okum, takım, yayım Türkmen,
Ben şerefli Türk kızıyım,
Al bayrağın yıldızıyım.” dizeleriyle ifade eden şairimiz şiirlerinde milli hassasiyetlerini, vatan, millet, bayrak aşkını daima ön planda tutmuş, insan ve doğa sevgisiyle harmanlamıştır.
Gönüller Şehri Afyon kitabında da, Afyon’umuzu her özelliği ve bütün güzelliği ile genç kızlığında dokuduğu kilimler gibi nakış nakış işlemiş her rengi, her motifi ilmek ilmek işler gibi sevgi dokumuş gönül okumuş.
“Istar ağacında kilim dokudum,
Kilimi başında türkü okudum,
İç içe giydirdim rengi deseni,
Her rengin içine sevgi dokudum.
Gönül okudum.”
Afyon’umuzun tarihini, kültürünü, doğasını bütün güzelliklerini bu kitapta bulacaksınız;
“Tarihi eskidir kökü derinde,
Şehriyarım ağır durur yerinde,
Kuzular, meleşir vadilerinde,
Gelin duvağıdır tülü Afyon’un.”

“Adıyla müsemma balı kaymağı,
Kültürüne bağlı her bir oymağı,
Sarılmış bendine sevgi yumağı,
Burcu burcu kokar gülü Afyon’un.”
Batı Anadolu’da tüm yolların birleştiği kavşak noktası olması açısından önemlidir Afyon’umuz;
“Bir kanadın Ege İzmir yolusun,
Bir yanın Ankara Anadolusun,
Yakın komşu Eskişehir kolusun,
İç içe yaşarsın ne büyük onur,
Dünyalar durdukça sen yerinde dur.”
Termalin Başkenti olarak adlandırılan; kaplıcalarıyla, mermeriyle ve sucuk gibi gıdalarıyla ünü sınırları aşıp, dünyaya yayılmış olan Afyon, tarihi açıdan da önemli bir şehrimizdir;
“Bağları üzümlü bostanı ünlü,
Hastır Kaplıcalar gerdanı benli,
Endamlı kalesi şanlı bu denli,
Zirvede bayraktır alı Afyon’un.”
Afyon’un simgesel yapılarından birisi olan, MÖ. 1350 yılında Hitit İmparatoru II. Murşil zamanında yaptırılan Afyonkarahisar Kalesi şiirlerde haklı olarak yerini almaktadır;
“Karahisar kalesinden aşağı,
Ilgıt ılgıt eser yeli Afyon’un.
Tarlasında sarı buğday başağı,
Haşhaş diyarıdır ili Afyon’un.”
Bir başka şiirinde;
“Afyonkarahisar İlimiz bizim,
Burcu burcu kokar gülümüz bizim,
Bir güzel şehirdir bölgede Afyon,
Şehri temsil eder Kalemiz bizim.”
Büyük Taarruzun en büyük savaşları Afyon’umuz ve çevre illerinin sınırlarında yapılmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizzat yönettiği, Büyük Taarruz Savaşında 1. ve 2. ordu arasında sıkıştırılan düşman birlikleri Afyonkarahisar ili sınırları içinde yok edilmişlerdir. Her karış toprağı şehitlerimizin kanıyla sulanan ve Kurtuluş Savaşımızın simgesi olmuş kentlerimizden biri olan Afyonkarahisar, Büyük zaferlere ev sahipliği yapmıştır. Şair olup ta bu konuda duyarsız kalınır mı hiç;
“Afyon Kocatepe düşmanı yendi,
Düşman Sakarya’da saklanıp sindi.
Dumlupınar, Zafertepe nişanı,
Türk ordusu aziz bildi vatanı.”
Afyon’umuz için büyük bir şans olan, ilimize, sanatımıza ve kültürümüze sahip çıkan, genç, enerjik ve dinamik Valimiz Sayın Gökmen Çiçek’ i de unutmamış şairimiz, bütün şair ve yazarlarımızın duygularına tercüman olmuş;
“Bugün Gökmen Çiçek İlin Valisi,
Ona gıpta eder yurt ahalisi,
Dünyalara bedel Afyon Kalesi,
Kültürüne sahip Valimiz bizim.”
Çok yaygın bir ifadeyle; “Şiir duygudur. Şiir anlatmaktır. Şiir anlamaktır. Şiir hissetmektir. Şiir paylaşmaktır. Şiir sonsuzluğa giden bir yoldur. Şiir bilmektir. Şiir hayattır, hayatsa bir şiir.”
Şairimiz Afyon’umuzu mısra mısra anlatmış, hissederek nakış nakış işlemiş kitapta.
“Şiir kimi zaman özlemdir sılaya,sevgiliye,
Şiir sevgidir,saygıdır eli öpülesi anaya,babaya,
Şiir duygudur Vatana,Millete,Bayrağa,
Şiir itiraftır gizli kalmış duygulara,
Kısaca şiir hasrettir,özlemdir,hayattır,
İhtiyaçtır,tesellidir,sitemdir,imrenmektir,
Yaşamaktır,duygudur,
İlaçtır yazan kaleme okuyan yüreklere…”

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti