Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ALLAH TAKVA SAHİPLERİNİ SEVER – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 15 Ağustos 2016 Pazartesi 13:42:01
 

“Belâ men evfâ bi ahdihî vettegâ fe innallâhe yuhibbul muttegîn(muttegîne).” (3 / Al-İ İmran – 76)
Hayır, (öyle değil)! Kim (Allah ile olan) ahdini yerine getirir ve takva sahibi olursa, o takdirde muhakkak ki Allah, takva sahiplerini sever.” (3 / Al-İ İmran – 76)
“İnnallâhe meallezînettekav vellezîne hum muhsinûn(muhsinûne).”(16/Nahl–128)
Muhakkak ki Allah, takva sahipleri ile beraberdir. Ve onlar, muhsinlerdir. ).”(16/Nahl–128)
“…Kim Allah’tan korkarsa, Allah ona bir çıkış yolu ihsan eder. “ (65/Talak -2)
“Ve ona beklemediği yerden rızık verir. Kim Allah’a güvenirse O, ona yeter…”(65/Talak -3)
Kul istemedikçe Allah ona darılmaz. Kul istemedikçe Allah onu yalnız bırakmaz. Allah kendisiyle bir ve beraber olan kullarıyla beraberdir. Duha suresi üçüncü ayette buna dikkat çekilir.
“Rabbin seni bırakmadı ve sana darılmadı. (93/Duha–3.)
Talak suresinin başında yer alan ayetlere göre Allah muttaki kullarına sıkıntılı anlarında mutlaka bir çıkış yolu ihsan eder. Onlara ummadıkları, beklemedikleri yerden rızık verir. Rızkı sadece yiyecek ve içecek anlamak yanlıştır. Bilgi ile buluşmak, vahiyle buluşmak, maddi ve manevi sıkıntılardan, hastalıklardan kurtulmak, korkularımızdan, sorunlarımızdan kurtulmak ta rızıktır. İşte bu anlamlarda da Allah takva sahiplerini rızıklandırır, onarı düzlüğe çıkarır, bilinen ve bilinmeyen düşmanların şerrinden korur. Bu anlamda Müslüman her anında Allah ile bir ve beraber olduğunun şuurunda olmalı ve “Allah beni terk etmez” demelidir. Yüce Allah Sevgili Peygamberimizin ifadesiyle “Ben kulumun zannı üzereyim (Beni nasıl zannederse öyleyim)” buyuruyor. Talak suresinin üçüncü ayetininde Cenâbı Allah:
“ ve men yetevekkel Alallâhi fehüve hasbühû / Takva sahibi olanlar /tevekkül edenler/Allah’a güvenenler bilsinler ki Allah onlara yeter..”  (65/Talak–3)buyruluyor.
Talak suresi dördüncü ayetin sonunda ise “ve men yettegıllâhe yec’al lehû min emrihî yüsrâ (Yüsran)” (Kim Allah’tan sakınırsa/korkarsa  (Takva sahibi olursa) Allah ona bir kolaylık “Yüsra” verir” (65/Talak–4) deniyor.
İnşirah 94. surenin beşinci ve altıncı ayetlerinde hiçbir zorluğun kolaylık karşısında galip gelemeyeceğine dikkat çekilmektedir.
“Feinne meal usri yüsrâ/Elbette zorluğun yanında bir kolaylık vardır.” (94/ İnşirah–5)
“İnne meal usri yüsrâ/Gerçekten, zorlukla beraber bir kolaylık daha vardır.” (94/ İnşirah–6)
Talak suresi 7. ayette yine Allah’ın her zorluktan sonra bir kolaylık yarattığına dikkat çekilmiştir:
“…Allah, bir güçlükten sonra bir kolaylık yaratacaktır.”( Talak 65: 7)
“İman edip Salih amel isleyenleri, karanlıklardan aydınlığa çıkarmak için size Allah’ın apaçık ayetlerini okuyan bir Peygamber göndermiştir. Kim Allah’a inanır ve faydalı iş yaparsa Allah onu, altlarından ırmaklar akan, içinde ebedî kalacakları cennetlere sokar. Allah o kimse için gerçekten güzel bir rızık vermiştir.(65/Talak -11)
Allah’ın dostluğuna ve sevgisine takva sahipleri erişmişlerdir. İmanın kuvvetlendirilmesi ve nefsin kötülüklerden arındırılması ile kemale eren takva sahipleri, Allah’ın kendilerine ihsan ettiklerini, onlar da insanlara ihsan etmek suretiyle yansıtan yüce benliklerdir. O takva sahipleri Allah’ı görmedikleri halde Allah’ın onları gördüğü bilinci ile Allah’ı görüyor gibi ibadet ederler. O takva sahipleri cennet ve cehennem olmasa da Allah’a ibadet ve kulluk ederler.
“Takvâya erenler var ya, onlara şeytan tarafından bir vesvese dokunduğunda (Allah’ın emir ve yasaklarını) hatırlayıp hemen gerçeği görürler, ondan kurtulurlar” (A’raf  7: 201.)
Takva sahibi olanlara, kalplerinde Allah sevgisi ve düşüncesi olanlara şeytan bir zarar veremez. Allah’ı düşünen bir beyin ve Allah aşkıyla yanan bir kalp şeytanın hapishanesidir; şeytan buralara giremez. Bir kalpte iki şey bir arada bulunmaz. Bir kalpte Allah düşüncesi ve sevgisi ile şeytan bir arada bulunamaz. Eğer şeytan bize vesvese veriyorsa hemen eûzu besmele çekmek ve Allah’ı anmak gerek. Bu sayede şeytanın vesvesesinden kurtulabiliriz.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER