Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ALLAH’A RESULÜ’NE ULUL EMRE VE ANAYA BABAYA İTAAT ET

Muharrem Günay 30 Mart 2018 Cuma 14:11:39
 

Cenabı Hakk, yüce kitabımızda kendisinden sonra üç kişiye itaati emreder. Bunlar sırası ile şöyledir:
1.Allah’a itaat et, 2. Râsule itaat et, 3.Bizden olan emir sahiplerine itaat edin. 4. Ana ve babaya itaat edin.  Allah’a ve Rasûle itaat kesin olup. Allah’a itaat ettiği halde Rasulüne itaat etmeyen dinden çıkar.  Allah ve Resulünden sonra itaat edilecek  3.  makam bizden olan emir sahipleridir. 4. makam ise ana ve babalarımızdır. Bunlara itaat ise kesin olmayıp kayda bağlıdır. Emir sahiplerinin ve ana babanın kitap ve sünnete ve marufa uygun emirlerine itaat edilir.  Ayrıca itaat edeceğimiz emir sahibinin Nisa suresi 59. Ayetten de anlaşılacağı gibi bizden olması yani Müslüman olması gerekir.  (Bak: Nisa 59, Lokman, 14, Ankebut, 8.)
Tabarani’nin rivayetine göre Peygamber Efendimis (s.) şöyle buyuruyor:
“Allah’a itaat, anaya,
yahud anaya-babaya itaata bağlıdır.”
Bezzar’ın rivayetine göre, Sevgili Peygamberimiz (s.) şöyle buyurdular:
“Allah’ın hoşnudluğu ana-babanın hoşnudluğuna bağlıdır. Ana ve babayı gücendirmek, Allah’ın öfkesine sebep olur.” Anne-babaya şu husularda itaat edilmez:
1.Allah’a karşı kişiyi günaha sokacak hususlarda,
2.Millet malına haksız yere tecavüzü gerektiren emirlerde..
3.Kul hakkını zimmete geçirmede.
4.Farz namazları vaktinde kılmayı engelliyen arzularda.
5.Farz olan diğer ibadetleri yapmaya mani teşkil edecek isteklerde anne ve babanın sözüne ve isteğine uyulmaz. Bunların dışındaki her istek ve arzularını yerine harfiyen getirmek gerekir. Uzakta isek sık sık telofon açıp, hal ve atırları sorulmalı, ihtiyaçları bir şekilde yerine getirilmelidir.
Buhari ile Müslim’in birlikte rivayet ettiklerine göre, Ebu Bekir (r.) in kızı Hz.Esma der ki: “Peygamberimiz zamanında , anem putperest iken bana geldi. Ben de Peygamberimize, “Annem bana geldi, kendisi İslamiyete yüz çeviriyor, onunla münasebetlerimi devam ettireyim mi? “ diye O’na danıştım, bana, “Tabi, anen ile münasebetlerini devam ettir.” diye cevap buyurdular.
Sa’d Bin Ebî Vakkas’ın Annesi İle İmtihanı
Hazret-i Sa’d bin Ebî Vakkas radıyallahü anh, İslâmiyet’i kabul edince annesi Hemme bint-i Ebî Süfyan bunu işitmiş:
“Ey Sa’d, senin İslâmiyet’i kabul ettiğini haber aldım. Vallahi sen Muhammed’i inkâr edinceye kadar ben daima güneş altında duracağım, hiçbir evin gölgesinde bulunmayacağım ve yemek içmek de bana haram olsun.” demiş ve üç gün yemeksizin, içmeksizin güneşin sıcağı altında durmuştu.
Hazret-i Sa’d ise ona itaat etmeyip, “Yüz canın olsa da hepsini birer birer çıkaracak olsan ben yine sana itaat edip Muhammed aleyhisselâmı inkâr etmem.” dedi. Annesi oğlunun kendi sözünü dinlemeyeceğini anlayınca inadından vazgeçti. Hazret-i Sa’d ise Peygamberimizin huzuruna gelerek annesinin o halinden şikâyette bulunmuş, bunun üzerine:
“Hem insana anne babası hakkında güzellik tavsiye ettik. Maamafih sana, hakkında sence hiç bir ilim bulunmayan bir şeyi bana şirk koşasın diye uğraşırlarsa o vakit onları dinleme. Dönüşünüz banadır. Ben o vakit size yaptıklarınızı haber veririm.” meâlindeki Ankebut sûresinin 8. âyeti kerimesi nazil olmuştur.
Bir kimseye anası, babası ne kadar ısrar etseler de meşru olmayan bir hususta onlara itaat edilmesi câiz değildir. Böyle bir itaat, insanı intihara, ebedî helâk gerektiren dinden dönmeye sevk etmek demektir. Artık meşru olmadığı bilinen, deliller ile sabit bir husus hakkında anne babaya hiçbir şekilde itaat edilmesi câiz olmazsa böyle bir hususta başka bir kimseye nasıl itaat edilebilir

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER