Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Birliktir yanılıyor – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 14 Nisan 2014 Pazartesi 03:00:00
  Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı, Madeni Sanatlarlar Odası Başkanı, Belediye Meclisi üyesi, Trafik Komisyonu üyesi, Semerkand Vakfı Başkanı ve daha bizim saymadığımız bir çok ünvanın sahibi olan sayın Mahmut Emin Birliktir cumartesi günü Odak Gazetesi’ne verdiği röportajda, rahmetli babam Şükrü Küçükkurt ile ilgili beyanlarda bulununca, yanlış bilinenlerin doğrusunu hatırlamak açısından bu satırları yazma gereği duyduk.
Babamın sağlığında Şükrü Küçükkurt isminden hep övgüyle bahseden, saygısını gösteren Sayın Birliktir’in babamla ilgili olarak vefatından sonra bir takıntı sahibi oluşuna bir anlam veremesek de tarihe yanlış not düşülmesine, hele ki bizimle ilgili bir konuda, gönlümüz razı olmaz.
***
Önce Odak Gazetesi’nde yer alan Mahmut Emin Birliktir röportajının ilgili kısmını bilmeyenler için buraya alıntılayalım. Şöyle diyor Birliktir gazetede:
“…Sülalemizde gazetecilik var ama ben uzun süre bu gazetecilik sektörüne girmek istemedim. Ama öyle bir dönem oldu ki yemeğe düşen gazeteciler olmaya başladı. Sonra biz gazete alarak Birlik gazetesini çıkarmaya başladık. Seviyesizce bir gazetecilik yapılmaya başlamıştı. Bu nedenle biz de gazete çıkarmaya karar verdik. Bir yıllık bir gazetenin ne ihtiyacı varsa hepsini aldım ve teslim ettim. Gazetenin başına koyduğumuz ve bugün hala gazeteciyim diye dolaşan birisi bizim resmi ilan almamıza bir hafta kala 3 gün üst üste gazete çıkartmamış ve resmi ilan alamazsınız dediler.
-Bilerek mi çıkartılmamış 3 gün?
Tabi ki. O zaman rahmetli Şükrü Küçükkurt gazetecilerin denetçisiymiş. O gün bir daha gazetecilerden nefret ettim. O gün ne var ne yok hepsini alın bunları gözüm görmesin dedim. Bir süre sonra Hisar gazetesini satın alarak bu sektöre yeniden girdik. Bir baktım tam 5 tane gazetem olmuş. Böyle girdik bu işlere döndük ve şimdi sadece gazetecilik kaldı elimizde….”
Röportaj; “Bizim yolumuz Allah yolu” diye devam ediyor.
***
Mealen, 10 yıl kadar önce sayın Birliktir bir yerel gazeteyi devralmış, bir yıl gazetenin çıkması için gereken kalıp, kağıt, aydinger gibi sarf malzelerini toptan alıp, gazeteyi de bir kişiye emanet ederek, resmi ilan alacağı günü beklemeye başlamış. Ne güzel değil mi, bir kişiyle sistemi otomatiğe bağla, bir yıl sonra resmi ilanın yani aylık 5-6 milyar gelirin hazır olsun.
Gel gelelim, denetleme kurulu başkanı olan rahmetli babam Şükrü Küçükkurt, gazete 1 yıl içinde 3 kez yükümlülüğünü aksattığı için resmi ilanın verilmesine engel olmuş. Yani denetleme kurulu üyesi olarak görevini yapmış, Sayın Birliktir’i üzmüş ve o zamandan bu zamana gazetecilerden nefret etmesini sağlamış.
Vah ki ne vah…
***
İşin aslına gelecek olursak; Basın İlan Kurumu Şubesi Afyonkarahisar’da kurulana kadar yerel gazetelerin denetleme görevini Afyonkarahisar Valiliği yapmıştır. Valilik bu görevi Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü öncülüğünde, bir Vali Yardımcısının gözetiminde, bir gazeteci üye, bir bağımsız üye ve Basın Halkla İlişkiler Müdürü’nden oluşan denetleme kurulu aracılığıyla yerine getirmiştir. Her yıl yenilenen bu kurula girecek gazeteci üye kura çekimi usuluylü belirlenmiştir. Rahmetli Şükrü Küçükkurt da müteaddit defalar bu kurula kura ile üye olmuş ve görev yapmıştır. Valilik bünyesindeki denetleme kurulları kanun, yönetmelik ne diyorsa ona göre davranmak zorundadır.
İlgili kurallara göre bir yıl içinde 3 gün yayınlanmayan ya da yükümlülüğü olan saatte yayınlanmamış olan yerel gazete 4. kez aynı hatayı yaparsa “yeni yayın” sayılır. Yani resmi ilan almak için bekleme süresinin başına dönmüş olur. Kurul’un ve dolayısıyla babamın o dönem uyguladığı kural budur.
Sayın Birliktir konuyu yanlış hatırlıyor. Bizim hatırladığımız kadarıyla Birlik gazetesi o zaman 3 gün yayınlanmamış değil, 4 gün geç yayınlandığı için tutanak yemiş, bu tutanaklar gereğince resmi ilan alma hakkı bir yıl ertelenmiştir. Bugün de bir yerel gazete aynı hataya düşse yaptırımı yine aynıdır.
Yani Sayın Birliktir parayı verince her şeyin hallolacağının, gazeteciliği otomatiğe bağlanacak kadar kolay, emeksiz para getirecek bir iş zannedişinin ve işini takip etmeyişinin ceremesini çekmiştir.
Hal böyleyken bu sebepden dolayı gazetecilerden nefret ettiğini söyleyen Birliktir, bugünkü durumuyla büyük bir tezat içine düşmektedir. O dönemde seviyesizce bir gazetecilik yapıldığı için basın sektörüne girdiklerini belirten Birliktir’in basın sektörüne giriş amacı, geçmişten bugüne konumu ve basın hayatındaki süreci kamuoyunun malumudur.
Tüm bu hatırlatmalardan sonra sayın Birliktir’in yanlış değerlendirmelerini, yerel seçim sürecindeki ve Madeni Sanatkarlar Odası seçimi sürecindeki stresine veriyoruz. Rahmetli babam Şükrü Küçükkurt’u o dönemde kendine verilen denetleme yetkisini layıkıyla yerine getirmesi, kişiye özel uygulamalara meydan vermemesi nedeniyle bir kez daha rahmetle anıyoruz. Sayın Birliktir’in gazetecilerden nefret edişini de kendi paşa keyfine bırakıyoruz…

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER