Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Frig Vadisi için neler yapılabilir?

Murat Arısoy 23 Mayıs 2015 Cumartesi 03:00:00
  Basın-Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Ali Fuad Gölbaşı’nın öncülüğünde yerel basındaki Frigya yansımalarının ele alındığı toplantıyı yazmaya çalışmıştım.
Şimdi Frig Vadisi için neler yapılabilir, buna bakalım.
Yerel basın mensuplarının Frig Vadisi ile ilgili daha çok haber yapabilmesi için önce merak uyandırılması gerekiyor. Meselâ, Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, şu soruyu sordu:
“Frig Vadisi’ne gittiğimizde kayalıklarda aslan figürleri görüyoruz. Buradan, Frig Vadisi’nde bir dönem Afrika’daki gibi aslanların gezdiğini düşünebiliriz. Frig ve aslan arasındaki bağın, özel haber çerçevesinde, iyi bir gazetecilikle ele alınması lâzım.”
Nakilcioğlu Hoca, aslan ile Frig arasındaki bağı sorgulayana kadar ben bunu düşünmemiştim. “Aslan”ı daha çok güç simgesi olarak kabul ettiğimden, o bölgede aslanların yaşayabileceğini hayal etmedim. Ancak doğru; insan görmediği bir simgeyi nasıl kayalara kazıyabilir ki?
Merakın tohumu ise bilgidir. İnsan gördüğü, gezdiği yerleri merak eder. Gitmediğimiz bir yer ile ilgili “Bu nasıldır, nedendir” diye sorgulamamız mümkün değil. Frig Vadisi ve Frig medeniyeti hakkında kulağımıza gelen veya üstünkörü okuduğumuz bilgilerin ayrıntısına ulaşmamız lâzım.
Galiba, Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda tanışma fırsatı bulduğum Bertan Rona’nın tavsiye ettiği “Kara Athena” kitabını okumalı, Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın Anadolu medeniyetleri ile ilgili araştırmalarını hatmetmeli, gazeteci İbrahim Yüksel’i, araştırmacı Ahmet Semih Tulay ve Hasan Özpunar’ı daha çok dinlemeliyim.
Frig Vadisi’nin ülke genelinde tanınmasını sağlamak için Afyon Kocatepe Üniversitesi ile işbirliği yapılabilir. Atatürk Kongre Merkezi’nde, Atatürk Stadı’nda, Afyon Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen mezuniyet törenleri, Frig Vadisi’nde yapılsa binlerce aile, Frigya medeniyetinden haberdar olur. Üniversite, ulaşım altyapısını hazırlayacak kuvvet ve yetenekte. Mezuniyet töreni için Afyonkarahisar’a gelen aileler, isterlerse araçlarını Ahmet Necdet Sezer Kampüsü’nde bırakır; Üniversite’nin sağlayacağı imkânlarla Frigya’ya gider. Aileler isterlerse kendi araçlarıyla Frig Vadisi’ni intikal eder.
Tanıtımın bir başka boyutu, liseler düzeyinde olmalı. Milli Eğitim, Cumhuriyet Gezileri gibi, il içinde ve dışında “Frig Medeniyeti’ne Yolculuk” ismiyle geziler düzenleyebilir.
“Tanıtım” derken kendimizi dışarıda tutmak doğru bir yaklaşım olmaz. Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Abdioğulları, bazı yurtiçi ve yurtdışı geziler için üyelerle istişarede bulunuyor. Dernek’in önce Frig Vadisi, Kocatepe gibi “yakın ama uzak” bölgeleri ziyarete teşvik etmesi daha anlamlı olur. Gazeteci, önce yaşadığı yeri tanımalı ki başka yerlerin özelliklerini de sindirebilsin.
Ayrıca İstanbul’da, sinema sektöründe çalışan Afyonkarahisarlılar’la iletişime geçip Frig Vadisi’nde öyle 90 dakikalık film değil, en az 13 bölümlük dizi çekilmesi sağlamalıyız. Böylece dizi ekibi, haftanın 3-4 gününü Frig Vadisi’nde geçirebilir.
Frig ile ilgili öneriler geliştirilebilir. Fakat önce Vadi’ye giden yolların düzenlenmesi, otobüslerin, minibüslerin Frig’e doğru çalışır hâle gelmesi lâzım.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti