Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

HZ. MUSA’NIN CENNETTEKİ KOMŞUSU – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 11 Mayıs 2014 Pazar 03:00:00
  Toplumun temeli ailedir. Aile ise öncelikle anne ve babadan kurulur, daha sonra çocuklar ailenin eksikliğini tamamlarlar. Ana-babaya iyilik ve ihsan evlât üzerine farzdır, onlara isyan etmek haramdır çünkü onlar bizim bu dünyaya gelmemize vesile olmuşlar, büyütüp, besleyip eğitip hayata hazırlamışlardır. Hadîs-i şeriflerde buyruldu ki:
(Cennet kokusu beş yüz yıllık mesafeden duyulur Ana-babasını Üzenler ve sılâ-l rahmi terk edenler bunu duyamaz.) (Taberânî)
Ömrünün Uzun Olmasını Rızkının Artmasını İsteyen Kimse Anne-Babasına İyilik Etsin
Vehb b. Münebbih, Allah Teâlanın Musa aleyhisselama şöyle vahyettiğini söylemiştir:
“Ey Musa, ana ve babana çok hürmet et. Kim ki ebeveynine saygı gösterir ise ömrü uzar, kendisine itaat eden çocuğu olur. Bir kimsede ana ve babasına karşı gelir ise ömrü kısalır ve kendisine terbiyesiz evlad verilir.” (İmam Zehebi, Büyük Günahlar-Kitâbu’l Kebâir, s:44)
“Ömrünün uzun olmasını, rızkının artmasını isteyen kimse anne-babasına iyilik etsin. Yakınlarıyla ilişkisini sürdürsün.” (Enes Bin Malik)
“Anne-babasına iyilikte bulunana müjdeler olsun. Allah onun ömrünü uzatır.” (Taberânî, Hâkim, Esbehânî)
“Ana-babaya ihsan, bedbahtlığı saadete çevirir, ömrü uzatır ve insanı kötü ölümden korur.” (Ebu Nuaym)
“Ana-babasından biri hayatta olup da, onun rızasını almayan, onu küstüren, Cehenneme girmeye müstahak olur.” Eshâb-ı kiramdan biri Ya Resûlallah, ana-baba, evlâtlarına zulmetseler de rızalarını alamayan yine Cehenneme gider mi?) diye sorunca, Peygamber aleyhisselâm, üç defa (Evet zulmetseler de…) buyurdu.” (Beyhekî)
Şu hâlde ana-baba zâlim olup, evlâda zulmetseler de, günah işlemeyi emretseler de, Evladı yine de onları üzmemeye, küstürmemeye çalışmalıdır! Günah olan emirleri yapılmaz ama, yine de onları üzücü söz söylemek caiz olmaz. Ana-baba kötü bile olsa, yine onlarla iyi geçinilmelidir! Ziyaretlerini terk etmek büyük günahtır.
Burnu Yere Sürtülsün Burnu Yere Sürtülsün..
Yine bir başka hadiste Peygamberimizşöyle buyuruyor:“Burnu yerde sürünsün, burnu yerde sürünsün,yine burnu yerde sürünsün”Sahabiler:Kimin burnu yerde sürünsün Ya Resulallah? diye sordular.
Peygamberimiz: “Ana veya babası veya her ikisi yaşlılıklarında yanında kaldıkları halde, onlara iyi bakmayarak Cennete girmeyi hakedemeyenlerin “ diye cevap verdi.
Âmin! Âmin! Âmin!
Tabarani’nin rivayetine göre; Peygamberimiz bir gün minberde iken arka arkaya üç kere. “Âmin! amin! amin!” buyurdular. Sonra da bu davranışının sebebini şöyle açıkladılar: “Cebrail bana gelerek: “Ya Muhammed (S.A.V.) Anne- babasının birinin yaşlılıklarına yetişdiği halde, onlara iyi bakmayarak ölen kimse Cehennem’e girer, Allah onu rahmetinden kovar, buna “ÂMİN” de, dedi. Ben de “âmin” dedim.
Sonra yine, “Ya Muhammed (S.A.V ) Ramazan ayına kavuştuğu halde günahlarının affını sağlayamadan ölen kimse Cehenneme girer, Allah onu rahmetinden kovar, buna “âmin” de, dedi, ben de “âmin” dedim. Arkasından yine,“Ya Muhamed (S.A.V. ) adın yanında anıldığı halde sana salat-ü selam getirmeyerek ölen kimse Cehenneme girer, Allah nu rahmetinden uzak tutar, buna da “âmin” de,dedi. Ben de üçüncü sefer “âmin” dedim.”
Peygamber Efendimiz: “Babasına ve anasına merhamet nazarı ile bakan evlâda, hac ve umre sevabı yazılır. Buyurdu. “Günde bin defa bakarsa da böylemidir?” Denilince: “Günde yüz bin defa baksa da” buyurdu” (Şir’at-ül İslam, s: 470)
Peygamberimiz: “Anasının ayağını öpen cennetin eşiğini öpmüş gibi olur” buyurdu. (Şir’at-ül İslam, s: 470)
Anne-Babanın Duası Asla Reddedilmez
“Kesinlikle makbul olan üç dua vardır; zulme, haksızlığa uğrayan kimsenin duası, misafirin duası ve ana babanın çocuklarına duaları…” (Tirmizî)
Hz.Musanın Cennetteki Komşusu
Musa Aleyhisselam cennetteki komşusunu merak eder ve Allah’a iltica ederek, cennette kendisine kimin komşu olacağını bildirmesini ister.
Allah Celle Celalühü tarafından bildirilir ki:
– Ey Musa, senin cenneteki komşun falan yerdeki kasaptır.
Musa Aleyhisselam doğru o kasaba gider. Kendisine misafir olmak istediğini söyler. Kasap Hz. Musa’yı evine misafir eder. Yemek vakti geldiği zaman kasap Hz. Musa’ya:
– Siz buyurun, benim bir vazifem var, diyerek kalkar, tavanda asılı olan zenbili (sepeti) indirir. Orada küçücük bir canlı bulunmaktadır. Pişirdiği eti ona yedirir. Sonra Musa Aleyhisselam’ın yanına gelir. Hz. Musa meseleyi sorar. Kasap der ki:
– O zenbildeki, benim annemdir. Kendisi hastadır. Ben her akşam gelir onun hizmetini yapar, altını temizlerim. Fareler zarar vermesin diye giderken yukarı kaldırırım. Belki karım anneme bakmaz diye de evlenmedim. Hizmetini sadece kendim yapıyorum. O da bana hep ‘Ya Rabbi benim bu oğlumu cennette Musa’ya komşu eyle” diye dua eder.
Bunun üzerine Hz. Musa kendisini tanıtır ve Allah’ın kendisine bildirdiği hususu açıklar. Kasap oldukça sevinir.
Anneler gününüz mübarek olsun..

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti