Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İNSANLIK ADALETTEN İBARETTİR-2 – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 2 Şubat 2017 Perşembe 12:35:05
 

(Dünden Devamı)
Töre güneşi ancak adaletle mukimdir; parlaklığını adaletten alır (2789. b.) Yüce Allah’nın verdiği ‘Kut’a yükselmek ve sahip olmak içinde insana könilik-adalet lazımdır. Yani Allah adil olanlara kut verir. Bu nokta da insanlık adaletten ibarettir. (865. b.)
Kutadgu Bilig’de irfanı temsil eden Odgurmuş, töreyi temsil eden hükümdar Kündogdı’ya şöyle seslenir: “Tanrı seni adalet için bu mevkie getirdi; haydi adil ol, adalet içinde yaşa.” (K.B.5195. b.) Töreyi temsil eden Kündogdı şöyle devem eder:
“Düz (eşit- adil) olan bir şeyin her tarafı iyidir; her iyinin dikkat edersen, tavır ve hareketi düzgündür.” (805.b.) “Hangi şey yana yatarsa, eğri olur; her eğrilikte bir kötülüğün tohumu vardır.”(806. b.) “Düz olan yana yatarsa, durmaz düşer; hangi şey doğru ise, düşmez yerinde durur.” (807. b.) “Bak benim tabiatımda yana yatmaz, doğrudur; eğer doğru eğrilirse,  kıyamet kopar.” (808. b.) “Ben işleri doğruluk ile hallederim; insanları bey veya kul olarak, ayırmam.” (809. b.) “Ey becerikli insan, elimdeki bu bıçak biçen ve kesen bir alettir.” (810. b.) “Ben işleri bıçak gibi keser, atarım; hak arayan kimsenin işini uzatmam.(yani adaleti geciktirmem.) (811. b) “Şekere gelince, o zulme uğrayarak, benim kapıma gelen ve adaleti bende bulan insan içindir.” (812. b.) “O insan benden şeker gibi tatlı-tatlı ayrılır; sevinir ve yüzü güler.” (813. b.) “Zehir gibi acı olan bu Hint otunu ise; zorbalar ve doğruluktan kaçan kimseler içer ” (814. b.) “Bunlar kavga edip, bana gelirler ve ben  hüküm verince, bakarsın, acı Hint ilacı içmiş gibi, yüzlerini ekşitirler.” (815. b.) “Benim bu sertliğim, kaşlarımın bu çatıklığı ve bu asık suratım bana gelen zalimler içindir.” (816. b.) Töreyi temsil eden hükümdar Kündogdı devam eder:
“İster oğlum, ister yakınım veya hısımım olsun; ister yolcu, geçici, ister misafir olsun; kanun karşısında benim için bunların hepsi birdir; hüküm verirken, hiç biri beni farklı bulmaz.” (817. 818. b.)
Yine Türk töresine göre “Töre konuşunca hakan susar; Zor kapıdan girerse töre bacadan çıkar.” Adalet mülkün-devletin temelidir, adalet kendini dahi kayırmamaktır. Adalet zamanında sağlanmalıdır. Geciken adâlet adâlet değildir.
Demek ki eski Türk ili ve toplumunda tam bir adalet anlayışı vardı. Yasalar karşısında hakan olsun halk olsun, Türk olsun olmasın herkes eşitti. Atalarımızın islamla şereflenmesinden sonra da devletin temelinin adalet olduğu anlayışı toplumsal hayatımıza iyice yerleşmiş ve bu düşünce “ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR” sözleriyle ifade edilmiştir.
Adalet toplumun huzuruna ve gelişmesine vesiledir. Yüce Allah, adaletle yaşayan devlet ve milletlere, hak dini üzere olmasalar bile, yardım eder, onları payidar eder. Ünlü Selçuklu veziri Nizamül Mülk Siyasetnamesinde “Bir melik (devlet başkaını) inkâr ve küfürle ayakta kalır, fakar adaletsizlikle ayakta kalamaz” demiştir.
Unutmayalım ki tarih nice millet ve medeniyetlerin parasızlık, topsuzluk, tüfeksizlik yüzünden değil adaletsizlik yüzünden yok olduğuna şahittir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER