Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İSLÂM’DA ZEKÂT-6

MALINI ALLAH YOLUNDA
HARCAMAYANLARIN DURUMU
Cenâb-ı Hakk, ayetlerde malının zekâtını vermeyenleri şöyle uyarmaktadır:
“Bir de altın ve gümüşü biriktirerek onları Allah yolunda harcamayanlar yok mu? İşte onları çok acıklı bir azapla müjdele.” (Tevbe/34)Bu âyette geçen “Malı Allah yolunda infak etmek”ten maksat, malın zekatının verilmesidir.
“Mal toplayan ve onu durmadan sayan, insanları arkadan çekiştiren, kaş göz işaretiyle alay eden her kişinin vay hâline! O, malının, kendisini ebedîleştirdiğini sanır. Hayır! Andolsun ki o, Hutâme’ye atılacaktır. Hutame’nin ne olduğunu sen ne bileceksin? O, Allah’ın, yüreklere işleyen tutuşturulmuş ateşidir. Şüphesiz uzatılmış direkler arasında (bağlı oldukları hâlde) ateş onların üzerine kapatılacaktır. “(Hümeze suresi 1–9)
Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki:
“Allah’ın verdiği mal ve servetin zekâtını vermeyen kimsenin bu malı kıyamet günü başındaki saçları dökülmüş, iki tane çengelli zehir dişi bulunan bir yılan şekline girer ve sahibinin boynuna dolanır, sonra da çengelli dişlerini adamın kulak altlarına saplayarak, “Ben senin sağ iken yığıp biriktirdiğin malım” der. Peygamber Efendimiz arkasından sözlerine delil teşkil eden şu ayeti kerimeyi okur:
“Allah’ın bol nimetinden kendilerine verdiği şeye cimrilik edenler sakın onu kendilerine hayırlı sanmasınlar. Hayır, o, onlar için bir şerdir. Kıyamet gününde o kıskandıkları mal, boyunlarına tomruk edilecek. Kaldı ki, göklerin ve yerin mirası hep Allah’ındır ve Allah, bütün yaptıklarınızdan haberdardır.” (Ali İmran/180)
Yine Sevgili Peygamberimize ifadesine göre:
“Mümin bir kimsede iki özellik bir arada bulunmaz. Bunlar cimrilik ve kötü ahlaktır.” (Nesâi, “Cihad”, 8)
“Altın ve gümüş (yani servet) sahibi olup da bu servetinin zekâtını vermediği takdirde, muhakkak ki, kıyamet günü o kimse için maden eritme potaları hazırlanır. Zekâtını vermediği altın ve gümüş bu potada eritildikten sonra, kişinin, yanları, alnı ve sırtı bu erimiş kızgın madenlerle dağlanır. Madenler soğuyunca tekrar eritilerek bu azap bin yıl süren bir kıyamet günü boyunca insanların işlediği amellerin hesabı görülerek hükme bağlanıncaya kadar sürer.” (Düretül vaizin 3/310)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER