Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

KARAHİSAR-I SÂHİB NÂM-I DİĞER AFYONRAHİSAR MEŞHURLARI

Seyid Mehmet Efendi, R. 1290/M. 1874 yılında Afyonkarahisar’da doğmuştur. Babası Ahmet Efendi, annesi Fatma Hanımdır. Onun da babası Arap mescidi Mahallesi’nden Attar Seyyid Mehmet bin Abdullah Efendidir8. Aile lâkapları Seyid’dir. Seyidlik beratının başında besmele ile Allâh’ın doksan dokuz isminin yazıldığını görüyoruz. Bunun altında Fetih suresinin birinci âyeti“İnnâfetahnâleke fethan mübînâ” (Doğrusu biz sana apaçık bir fetih ihsân ettik) yazılıdır. Daha sonra şunları görmekteyiz:

Allâhcellecelâlühü Muhammed Ebu Bekir es-Sıddık Seyyidinâ Ömer
Rasûlullâh (S.A.V.) Radiyallâhü ‘anhüve ibnü’l-Hattâb
nefa‘nâbih Radiyallâhü
Teâlâ ‘anhü
Seyyidinâ Osman Seyyidinâ Ali ibn-i Seyyidinâ Said Seyyidinâ
ibn-i AffânRadiyallâhü Talibkerramallâ- EbiVakkâsRadiy- Saidü’l-HazrîRadiy
Teâlâ ‘anhü hüvechehü allâhü Teâlâ ‘anhü
allâhü ‘anhü
Seyyidinâ Abdurrahman SeyyidinâTal- Seyyidinâ Seyyidinâ Abdullah
ibn-i AvfRadiyallâhü hatünibnül- Ez-zebîrRadiy- ibnü’l-cerrâhRadiy-
Teâlâ ‘anhü AvâmRadiy allâhü Teâlâ allâhü Teâlâ ‘anhü
allâhü Teâlâ ‘anhü
‘anhü
“Nasrunminallâhi ve fethunkarîb” (Celal Yıldırım: Bir başkası da —ki onu çok seveceksiniz. Allah’tan yardım ve yakın bir fetih… Ve sen (Ey Peygamber !) mü’minleri müjdele9.Saf sûresi, ayet 13)ifadesiyle devam etmektedir.

Seyidlik beratının ilk sayfası.

Seyid Sırık Mehmet, 1936 yılında soyadı kanunu çıkınca seçkin soyadını almıştır. Uzun boylu olmasından dolayı Sırık Mehmet diye meşhur olmuştur. Yemenici çıraklığına giderek yetişmiş, zamanının en iyi yemenici ustalarından birisi olmuştur. Onun genç yaşta Topçu-zâde Mehmet Efendi’ye intisap ettiği anlatılır. Tasavvuf eğitimin Topçu-zâdeden alan Mehmet Efendi vefatına kadar hocasından öğrendiği hususları başta çocuklarına ve çevresine tebliğ etmiştir.
Sırık Mehmet Seçkin, bir gün oğullarına şu olayı anlatmıştır: O Afyonkarahisar’daki Nakşibendi tarikatı şeyhi intisap etmiştir. Bir bayram günü namazdan sonra şeyh Efendi önde talebeleri arkasında şeyhin Örenbağı Mahallesindeki evine bayramlaşma ziyaretine gidilirken bir deli, elinde bir sırıkla yukarıdan aşağıya doğru koşarak gelmektedir. Tüm talebeler korkar, bu deli yanımızdan geçerken elindeki sırığı birisine, özellikle şeyhe ya vurursa. Ya öldürür ya da yaralar şeklinde düşünürlerken, hızla koşarak gelen deli birden durmuş, duvar kenarına sanki yapışacak gibi kalakalmış. Hazır ola geçmiştir. Şeyh Efendi ve arkadaşları geçtikten sonra o, yine aynı hızla koşmaya devam etmiş10. (Devamı Yarın)

8 AŞS., nr. 594, vr. 34a/90.
9 http://www.kuranmeali.org/61/saff_suresi /13.ayet/kurani_kerim_mealleri.aspx
10 Kaynak kişi: Sırık Mehmet Seçkin oğlu manevi babamız Ahmet Seçkin (1908-06.10.1997) ve kayın pederim Bekir Seçkin (1913-1995) vefatından önce muhtelif tarihlerde birkaç defa dinlemişimdir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER