Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Yusuf İLGAR

KARAHİSAR-I SÂHİB NÂM-I DİĞER AFYONRAHİSAR MEŞHURLARI – 6

(Dünden Devam)
Mezar taşı kitabesinde iki şiir yer almaktadır. Birinci şiiri Fevzimahlaslı bir şair yazmıştır. Şiir aruzun Fâ‘ilâtün / Fâ‘ilâtün./ Fâ‘ilâtün /Fâ‘ilünvezniyle yazılmıştır. Kanaatimce bu şiir Fevziyâmahlasını kullanmış olan Afyonkarahisar müftülerinden mesnevihan Hüseyin Bayık Efendinin olması muhtemeldir. Zira o dönemde aynı mahlasla şiirler yazmıştır. Kitabede yar alan ikinci şiir kıta olarak yazılmıştır. Şiir Niyâzî adlı bir müridi tarafından yazılmıştır. (Devamı Yarın)

Hayat sahibi ve sonsuz sadece Odur
İzin ver bize ey pirimiz Hazreti Nakşibend

İtibar, şeref sahibi Topçu-zâde Hazreti Şeyh Hoca Mevlânâ Mehmet’in muazzez, mukaddes zat-ı istivâdır.

Aşk yolunun tarikat yolcularının önderihem zâhir ilimler hem de bâtın ilimlerle donanmış olarak kırk yıl hak yolunda nefy-i mâsivâyı9 anlattı.

Şeyhi Hazreti AhmedZiyâeddîn’e bağlanarak gizli zikirleriyle Allah’a temiz ruhuna ahenk, makam oldu.

Uzun yıllar Hâlidi tarikatının yayılmasında Himmetiyle pek çok kişi dünyalığı terk etti.

Mehmet Efendi dini ilimlerin öğretilmesinde, neşrinde hayatını vakfetti. Şüphe yok ki akranları arasında en âlimi oydu dense yeridir.

Ey Fevzi, bir İhlâs ile bir Fâtiha okuyarak Şeyh Mehmet Efendi’ye hemen gönder. Hakk’ın Cennet bahçesinin bir sancağını dikmiştir.

Topçu-zâde Hacı Mehmet Efendi’nin mezar taşının baş kısmı (kitabeli)

9 M. Zahid Kotku “nefy-i mâsivâ”yı şöyle yorumlamıştır: “Velîliğin başlangıcı tarikattır. O makamda nefy-i mâsivâmatlubdur. Yâni Hak’tan gayrisinin gönle girmesine mânî olmak maksuddur. Zîrâ şeriatta tevhid, bir deyip Hakk’ı birlemektir. Amma tarikatta, gönlü Hak’tan gayriden ayırmaktır.”M. Zahid Kotku, “Âdâb-ı Zikir Risâlesi”, (Hz. Haluk Çavuşoğlu, Tasavvuf ve Hakikat Kapısı, (https://halukcavusoglu.wordpress.com/2012/03/23/adab-i-zikir-risalesi-m-zahid-kotku/).

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti