Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

NAMAZ MÜ’MİNİ İSRAFTAN VE CİMRİLİKTEN MEN EDER

Muharrem Günay 13 Ekim 2016 Perşembe 13:36:23
 

Namazı ikame etmenin şuurunda olan bir mü’min israftan kaçındığı gibi cimrilikten de kaçınacaktır. Bu konuda peygamber efendimiz (s.a.v) şöyle buyurur:
“İki haslet vardır ki bir mü’minde asla beraber bulunmazlar: Cimrilik ve kötü ahlâk.”  (Tirmizî, Bir 41, (1963).
Hz. Peygamber varlıklı kimsenin, gurur ve gösterişten uzak kalmak koşuluyla kendisine verilen nimetlerin belirtisini üzerinde hissettirmesinin Allah’ın hoşuna gideceğine işaret etmiştir.(Tirmizî, Edeb, 54. Ayrıca bkz. Ebû Dâvûd, Libâs, 14.)
 “Allah, sana mal verdiyse, O’nun nimet ve ikramı üzerinde görülmelidir.” (Ebû Dâvûd, Libâs, 17;Tirmizî, Edeb, 54.)
Bir mü’minin Allah’ın kendisine vermiş olduğu nimeti lükse ve israfa kaçmadan giyimi ve kuşamı ile üzerinde hissettirmelidir. İnsanların açlıktan susuzluktan öldüğü bir dünyada lüks villalarda, saraylarda yaşamak, lüks araçlara, yatlara sahip olmak bu nimeti hissettirme yolu değildir. Namazı ikame etme derdinde olan bir mü’min kendisine verilen zenginlikleri başkalarıyla paylaşarak, hayır kurumları inşa ederek hissettirmelidir.
Unutmayalım Mevlânâ hazretlerinin deyişiyle ”Bu dünya hayatı, rüyada define bulmaya benzer. Sabah kalkınca ne define kalır, ne de başka şey!.. Ölümle daldığı uykudan uyanmış bulunan insanoğlu da hakikat ile rüyayı birbirinden ayırır ama nafile! Elde bir şey kalmamıştır”. (Muharrem Günay, Namazı İkâme Etmek, s. 106)
İbni Ömer’den gelen bir rivayette Peygamber Efendimiz buyuruyor ki:
“Güvenilirliliği olmayan kimsenin kâmil imanı yoktur, temizliği olmayanın da namazı yoktur, namazı olmayanın dine bağlılığı yoktur. Dinde namazın yeri, bedende başın yeri gibidir.” (Taberanî, el-Mu’cemüs-Sağîr, 1/113; Suyûtî, el-Câmius-Sağîr, 2/387)
Uhut’da Peygamber Efendimizin mübarek dişleri kırılıp, mübarek yanaklarından kanlar geldiği halde, el kaldırıp:
“Yâ Rabbî! Kavmime hidayet ver. Onlar bilmiyorlar!” Buyurmuş iken, Hendek savaşında ikindi namazının kılınmasına engel oldukları zaman:
“Bizi orta namazdan mahrum bıraktılar. Yâ Rabbî, onların kalplerini ve kabirlerini ateş ile doldur” diye dua etmişlerdir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti