Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

PEYGAMBERİMİZİN ASHABI NAMAZ KONUSUNDA ÇOK TİTİZ DAVRANIRDILAR

Muharrem Günay 28 Ocak 2014 Salı 02:00:00
  Namaz konusunda Peygamber Efendimizin ashabı da çok titiz davranır ve vaktinde edâ ederlerdi. Vesiletü’n Necat adlı eserden öğrendiklerimize göre:
Bir gün Ali’nin (Radıyallahu anh) ikindi namazı geçti. Üzüntüsünden kendini dağdan aşağı attı ve zârı zârı ağladı. Mustafa (s.a.v.) haber alarak, bütün ashab ile Ali’nin (r.a.) yanına geldiler. Halini görünce Kâinatın Efendisi de ağlamaya başladılar. Duâ eyledi. Güneş tekrar yükseldi. Resûlullah (Aleyhisselam) buyurdu:
“Yâ Ali! Başını kaldır güneş hâlâ görünüyor” Emir-ül Mü’minin Ali (r.a.) çok sevindi ve namazı kıldı.
Ebû Bekr-i Sıddîkın (r.a..) bir gece vitir namazı geçti. Gece çok ibadet ettiğinden gece sonunda uyku bastırmıştı Sabah namazında Peygamber Efendimizi takip ederek, mescit kapısında huzuruna gelip feryâd etti:
Yâ Resûlallah! İmdadıma yetiş, vitir namazınım geçti diye niyaz eyledi. Resûlallah (S.A.V.) ağlamağa başladı. Cebrail aleyhisselam gelip:
“Yâ Resûlallah, Sıddîka söyle ki, Allahü Teâlâ afv eyledi.”
Sultân-ül ârifin Şeyh Bâyezid-i Bistâmi (Kuddise sirruh) bir gece uyku bastırıp, sabah namazına uyanamadı. O kadar ağladı, inledi ki, bir ses işitti:
“Ey! Bâyezid, bu günahnı afveyledim. Bu ağlamanın bereketi ile sana ayrıca yetmiş bin namaz sevabı verdim” buyruldu.
Birkaç ay sonra yine uyku bastırdı. Şeytan gelip mübarek ayağından dürterek uyandırdı ve:
“Kalk, namazın geçmek üzeredir” dedi. Şeyh Bâyezid buyurdu ki:
Ey lânetlenmiş şeytan herkesin namazının kaçmasını, geçmesini istersin. Beni niye uyandırdın? Şeytan dedi ki:
“Sabah namazını kaçırdığın gün, ağlayarak yetmiş bin namaz sevabı kazanmıştın. Bugün onu düşünerek seni uyandırdım ki, bir vakit namaz sevabı bulasın. Yetmiş bin namaz sevabına kavuşmayasın.”
Cüneyd-i Bağdâdi (Kuddise sirruh) buyurdu ki:
“Dünyanın bir saati, kıyâmetin bin senesinden daha iyidir. Çünkü bu bir saatte sâlih amel işlenebilir ve o bin senede bir şey yapılamaz.” (Vesiletü’n Necat-Saadet Yolu, Namaz ve Fazileti, sayfa: 144)
O halde vaktimizi boşa geçirmemek, zamanın kıymetini bilmek ve namazlarımızı vaktinde kılmamız, kazaya kalmış namazlarımız varsa bir an önce edâ etmemiz gerekir. Hadis-i şerifte buyruldu ki:
“Bir namaz kazaya kalıp, edâ etmezden önce vefat eden kimsenin mezarına Cehennemden yetmiş pencere açılıp, kıyamete kadar azap çeker.” (Vesiletü’n Necat-Saadet Yolu, Namaz ve Fazileti, sayfa: 144, A. Fâruk Meyân İst. 1977)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER